|

Kerkük Türkmen kentidir

Türkiye-Irak Dostluk ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Aiad Alam El Samarrai, 'Biz Kerkük'ün Barzani ve çetelerine teslim edilmesini istemiyoruz. Şu iyi bilinmelidir ki Kerkük Barzani'ye miras kalmamıştır' dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 24/04/2007 Salı
Güncelleme: 18:14 - 24/04/2007 Salı
Yeni Şafak
Kerkük Türkmen kentidir
Kerkük Türkmen kentidir

Amara El Zeydi aşireti lideri Cuvat Kazım El Zeydi ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye-Irak Dostluk ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Aiad Alam El Samarrai, Iraklılar'ın hepsinin zulüm altında yaşadığını söyledi. Irak'tan Türkiye'yi bile tehdit eden Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani'nin kendini bilmez hareketler sergilediğini ifade eden Samarrai, 'Mesut Barzani nankörlük etmesin. Türkiye Cumhuriyeti önemli bir ülke. Barzani önce haddini bilsin. Kerkük Barzani'nin değil. Kerkük Irak'ın, Türk kardeşlerimizin şehridir. Biz Kerkük'ün Barzani ve çetelerine teslim edilmesini istemiyoruz. Şu iyi bilinmelidir ki Kerkük Barzani'ye miras kalmamıştır' diye konuştu. Zeydi de Türkiye'yi iki ülke ve iki toplum arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek için ziyaret ettiğini belirtti. Türkiye ve Irak arasında, başta din kardeşliği olmak üzere çok derin tarihi ve kültürel bağların bulunduğunu dile getiren Zeydi, 'Dostluk, kardeşlik ve muhabbet şehri olan Mevlana'nın şehrinde bulunmaktan memnunum. Konya'ya Irak halkına yaptığı yardımlardan teşekkür ediyorum. Bunun için Konya'ya geldim' dedi.


BARZANİ'NİN HAYALİ GERÇEKLEŞMEYECEK

Barzani'nin son günlerde yaptığı çıkışları ve ortaya attığı iddiaları şiddetle reddettiğini dile getiren El Zeydi, şöyle devam etti: 'Açık bir dille söylüyorum ki Kerkük, Türkmen ve Irak şehri olarak varlığını sürdürmeye devam edecek. Barzani'nin arzu ettiği gibi olmayacak. Kerkük, içinde Sünni, Şii tüm grupları barındırmaya devam edecek. Kuzeydeki Barzani'nin iddialarını şiddetle reddediyorum. Hayali hiçbir zaman gerçekleşmeyecek.'


Kerkük'teki Türkmenler'e desteklerinin süreceğini ve Kerkük'ün Irak'tan alınıp parçalanmasına, başka yerlere bağlanmasına müsaade etmeyeceklerini söyleyen El Zeydi, 'Irak'ta tüm tarafların barış, dostluk ve kardeşlik içinde yaşamasını temenni ediyorum. Türkiye'nin Irak'ın yaşadığı sıkıntılı günlerdeki destek ve yardımlarını biliyoruz. Buna minnettarız. İki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin bozulmasına müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir girişimin bu dostluk ve kardeşliği bozacağına ihtimal vermiyoruz.' şeklinde konuştu. Bu sırada söz alan Samarrai, Barzani'nin bölgedeki hayalleri ve planlarını tekrar gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 'Barzani aptallık etmemeli. Barzani, sıradan değil, çok güçlü, köklü bir devlete karşı hayaller kurmakta. Barzani'ye hesaplarını yeniden gözden geçirmesini tavsiye ederim. Türk ordusunun Kuzey Irak'a, Barzani'ye ve onun çetelerine karşı girişeceği askeri operasyonu destekliyorum. Çünkü Barzani, Irak halkına ve Irak'ın bütünlüğüne, mutluluğuna hizmet etmiyor.'


BARZANİ TEHLİKELİ ADMLAR ATIYOR

Barzani'nin Irak'ın bölünmesi ve parçalanması için ciddi ve tehlikeli adımlar attığını belirten Samarrai, şöyle konuştu: 'Bölücü ve ayrılıkçı unsur olduğunun en önemli göstergesi, Irak'ın kuzeyinde Irak-allahuekber yazılı Irak bayrağını dalgalandırmamasıdır. Irak Arapları olarak kuzeydeki grupların, bağımsız Kürdistan hayali peşinde koştuklarını biliyoruz. Böyle bir devlet Iraklıların cesetleri ve kanları üzerine kurulabilir. Bu asla mümkün olmayacak bir olaydır.' Zeydi, bir soru üzerine, Irak'ta sünni ve şiiler arasında herhangi bir iç savaş, çatışma olmadığını, bunun dış güçlerin bazı hayallerinden, kurgularından ibaret olduğunu söyledi.


17 yıl önce