|

Konya KOP ile yeşerecek

Konya''da düzenlenen, ''Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu'' Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker''in katılımıyla başladı. Bakan Eker, KOP Projesinin Marmaray kadar önemli ve 100 yılın hayali olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 16/11/2013 Cumartesi
Güncelleme: 10:29 - 16/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Konya KOP ile yeşerecek
Konya KOP ile yeşerecek

Konya''da ''Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu'' başladı. Selçuk Üniversitesi''nin de aralarında bulunduğu 7 üniversite KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkalığı tarafından düzenlenen sempozyumun açılışına, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Konya Valisi Muammer Erol, Karaman Valisi Murat Koca, AK Parti Konya Milletvekilleri İlhan Yerlikaya ve Ayşe Türkmenoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, rektörler ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, UNIKOP ile uygulayacakları modelin diğer bölgelerde Türkiye''nin kalkınmasında örnek model olacağını kaydetti. Selçuk Üniversitesi Rektörü ve UNİKOP Dönem Başkanı Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, üniversitelerin bölgelerin kalkınmasında önemli rol oynadığını ifade ederek, ''Biz de bunu bilerek UNİKOP''u kurduk. Bu sempozyumların gelecek dönemlerde de devam etmesini kararlaştırdık. Biz üniversiteler arasında işbirliğini esas alıyoruz ama asıl hedefimiz KOP bölgesinin kalkınması. Öğrenciler arası bir çalıştayın da düzenlenmesi kararlaştırıldı.'' dedi.

GAP''TAKİ TECRÜBELERİMİZİ KOP''A AKTARMALIYIZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, ''Bugün dünya kalkınmanın odağına insanı ve yerel dinamiklerden de 4 saç ayağını, STK''lar, özel sektör, kamu ve üniversiteleri harekete geçirip kabullendi. Çağdaş uluslararası standartlar artık bu anlayışı ön plana çıkardı ve benimsendi. Bugün KOP projesinde de, bu sinerjiyi aynı anlayışın tezahürünü görüyoruz. Dünyanın sayılı bölgesel kalkınma projelerinden olan GAP''ı AK Parti Hükümeti döneminde son aşamaya getirdik. Biz GAP projesinden tecrübelerimizi KOP''a aktarmak durumundayız. Biz tarım sektörü olarak GAP''tan büyük tecrübe kazandık. Bunların içerisinde elbette acı tecrübeler, pahalı tecrübeler de, çok verimli çalışmalar da var. Bunları bütün birikimiyle bütün sonuçlarıyla KOP''a aktarmak durumundayız. Ayrıca 2023 vizyonunda tarıma elverişli 2.8 milyon hektar alanın tamamında tarla içi geliştirme hedefimize ulaşmak istiyoruz.''' dedi.

MARMARAY GİBİ 100 YILIN PROJESİ

Bakan Eker, KOP Projesinin Marmaray gibi 100 yılın projesi olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "KOP aslında Marmaray gibi geçen yüzyılın rüya projelerinden biri ve biz bugün bu hayalleri gerçekleştiriyoruz. Tıpkı Marmaray gibi. Marmaray'ın rüyasını da hayalini de projesini de Sultan Abdülmecid başlattı, Abdülhamit döneminde projelendirildi. Buradaki Mavi Tünel de KOP'un ana unsurlarından birisi… Bu da 1907 yılında başlayan bir süreçle o tarihte rüyası görülen, hayali kurulan, projelendirilen, tasavvur haline getirilen bir konu. Bugün Türkiye artık hafızası giderek daha çok yerine oturan ve bu manada da gücünü de potansiyelini de daha iyi kullanabilen, kapasitesini daha iyi değerlendirebilen bir konuma geldi. Konya Ovası sulaması da bununla ilgi çalışmalardan birisi…"

''TÜRKİYE SON 10 YILDA ÖNEMLİ MESAFELER KAT ETTİ''

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, Türkiye''nin son 10 yılda önemli mesafeler kat ettiğini kaydederek, ''230 milyar dolarlık bir ekonomiden 800 milyar doları aşan bir ekonomiye ulaşmış olacağız. Kişi başına gelir 3 bin 500 dolarlardan 11 bin dolara gelmiş oluyor. Türkiye''nin bu başarılar ile yetinmesi mümkün değil. Daha ileriye taşmamız gerekir.'' diye konuştu.


10 yıl önce