|

Kula''nın tarihine büyükşehir eli değecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula''yı turizm merkezi yapacak Jeopark Projesi''nin ardından, Tarihi Kula Evleri''nin restorasyonu için de düğmeye bastı. Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, ''Yaklaşık 891 tarihi evin restore edilmesi ve Jeopark Müzesi''nin hayata geçirilmesi Kula''yı dünya kentleri arasına taşıyacaktır'' dedi.

İha
00:00 - 23/06/2014 Pazartesi
Güncelleme: 10:31 - 23/06/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Kula''nın tarihine büyükşehir eli değecek
Kula''nın tarihine büyükşehir eli değecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula ilçesine yapılacak yatırımlar dolayısıyla keşif gezilerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil''in teknik ekiple birlikte Volkanik Jeopark alanında yaptığı incelemelerin ardından bu hafta da tarihi Kula evlerine yönelik inceleme gezisi düzenlendi. Mimar Azmi Açıkdil, Etüt Proje Daire Başkanı Emine Müge Kuğu, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı, Tarihi Sosyal ve Kültürel Projeler Şube Müdürü Kadriye Orman, restoratör İlayda Altınlı ve mimar Meryem Yener, ilk olarak Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun''u makamında ziyaret etti. Yatırımların planlamalarına yönelik görüş alışverişinde bulunulan ziyarette, öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün''ün Kula''ya göstermiş olduğu ilgiden büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, tarihi Kula evlerinin gün yüzüne çıkartacak olan çalışmalarda büyükşehrin desteğini alacak olmalarının da sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

KULA''NIN DAR SOKAKLARINDA TARİHİ BİR YOLCULUK

Kula Belediyesi ziyaretinin ardından Meclis Üyesi Faik Şentürk, Jeopark Koordinatörü Erdal Gümüş ve restoratör Zeynep Pehlivanlar''ın eşliğinde inceleme gezisine çıkıldı. İlk olarak Demirciler Çarşı''nı gezen Manisa Heyeti, çarşıda bulunan dükkanların tarihi dokusunu ortaya çıkarak proje çalışmalarına yönelik bilgi aldı. Sırasıyla Bekirbeyler Evi, Beyler Evi, Zafer Sokak sağlıklaştırmaları, Meryem Ana Kültür Merkezi, Mustafa Şapçı Sokak sağlıklaştırmaları, Zafer İlkokulu restorasyon çalışmaları, Süleyman Şah Türbesi restorasyonlarını inceleyen heyet, Kula''nın dar sokaklarında tarihi bir yolculuğa çıktı.

ZENGİN MİRAS KULA''YI DÜNYA KENTLERİNDEN BİRİ YAPACAK

İnceleme gezisine yönelik bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, Başkan Ergün''ün Kula evlerine özel bir ilgi gösterdiğinin altını çizerek, ''Ziyaretimizdeki izlenimlerimizi başkanımıza rapor ettik. Kendisi Kula''nın eski evleriyle de ilgilenmemizi istedi. Kula''da yaklaşık 891 tescili evin olduğunu biliyoruz. Şuan hepsinin projesi hazırlanmış, restorasyon için sıraya girmiş. İnanıyorum ki bunların hepsi restore edildiğinde Kula''nın tarihi gün yüzüne çıkacak'' dedi.

YUNUS DİYARINDAN BÜYÜKŞEHİRE TEŞEKKÜR

Kula merkezindeki inceleme gezisinin ardından heyet Yunus Emre ile özdeşleşmiş Emre Köyü''ne hareket etti. Tapduk ve Yunus Emre Türbesi''ni ziyaret eden heyet, köy halkıyla bir araya geldi. Pek çok evin terkedildiği köyde yaşayanlar, Manisa Büyükşehir Belediyesi elinin Kula''nın köylerine kadar uzanacak olmasından mutluluk duyduklarını söyleyerek, köydeki eksiklikler konusunda bilgi verdiler.


10 yıl önce