|

Mevlana hoşgörüsü her yerde

Yurt dışında yaşayan vatandaşların Hz. Mevlana'nın öğretilerini, hoşgörüsünü çok iyi ifade ettiklerini belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 'Dünyanın her tarafını geziyoruz. Yurt dışında yaşayan bütün vatandaşlarımızla tanışıyoruz, konuşuyoruz. Hepsinden çıkan ortak bir sonuç var: Hz. Mevlana'yı çok iyi ifade ediyor' dedi.

Cihan
00:00 - 12/05/2007 samedi
Güncelleme: 18:16 - 12/05/2007 samedi
Yeni Şafak
Mevlana hoşgörüsü her yerde
Mevlana hoşgörüsü her yerde

Akyürek, 'Aslında insanlar, hangi dile, dine, kültüre mensup olurlarsa olsunlar. Onların duyguları, bakış açıları hep aynı olduğun gördüm. Yani insan olmak birinci önceliki bir unsurdur. Hz. Mevlana bu anlayışı, 'Pergel metodu'yla en iyi şekilde açıklıyor. 'Pergel'in bir ayağı kendi topraklarında, diğer bir ayağıyla da bütün dünyayı dolaşırım' diyor' şeklinde konuştu.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hangi dilden, ırktan, dinden olursa olsun insanların Hz. Mevlana'nın pergel metodu örnek alarak birlik beraberlik içinde yaşadığını söyledi. Konya Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği'nden aldığı fon ile Avrupa ülkeleriyle ortaklaşa olarak Göçmen Bulma, Ulaşma ve Dahil Etme Projesi (FRISM 50+) çerçevesinde bir proğram düzenledi. Proğrama, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile birlikte Hollanda, Avusturya, Danimarka ve Almanya'dan gelen FRİSM 50+ üyeleri katıldı. Selçuk Otel'de yapılan toplantıda Başkan Akyürek, göçmenlerin ve yabancıların sorunlarını birebir yaşadığını belirterek, Konya'nın bu manada çoğulculuğu temsil eden bir kent olduğunu söyledi. Akyürek, projenin amacının değişik ülkelerde, kentlerde yaşan insanların birbirleriyle kaynaştırmaların sağlamak oldugunu belirtti. Yurt dışında yaşayan vatandaşların Hz. Mevlana'nın öğretilerini, hoşgörüsünü çok iyi ifade ettiklerini belirten Akyürek, 'Dünyanın her tarafını geziyoruz. Yurt dışında yaşayan bütün vatandaşlarımızla tanışıyoruz, konuşuyoruz. Hepsinden çıkan ortak bir sonuç var: Hz. Mevlana'yı çok iyi ifade ediyor.' ifadelerini kullandı. Göçmen olarak yaşayan 50 yaş üzeri vatandaşların, hareketleriyle, günlük yaşantılarıyla artık yabancılar gibi aynı dili konuştuklarını, aynı duyguyu paylaştıklarını ifade eden Akyürek, 'Aslında insanlar, hangi dile, dine, kültüre mensup olurlarsa olsunlar. Onların duyguları, bakış açıları hep aynı olduğun gördüm. Yani insan olmak birinci önceliki bir unsurdur. Hz. Mevlana bu anlayışı, 'Pergel metodu'yla en iyi şekilde açıklıyor. 'Pergel'in bir ayağı kendi topraklarında, diğer bir ayağıyla da bütün dünyayı dolaşırım' diyor.' şeklinde konuştu.


Akyürek, 70 binin üzerinde Konyalı vatandaşın yurt dışında yaşadığını aktararak, bu insanların Avrupa ülkelerinin Türkiye hakkında bakış açılarının değişmesini sağladıklarını belirtti. Avrupa'da birçok ülkede Mevlana programları düzenlediklerini söyleyen Akyürek, 'Programa Türklerden fazla yabancıların katıldığını gördüm. Bu kaynaşmanın, birlik ve beraberliğin, kardeşliğin bir sürecidir. Entegre olmanın bir sonucudur. FRİSM 50+ projesi bu sürece katkı sağlayacak bir projedir. 50 yaş üzerinin baz alınmasının nedeni ise bu yaş üzerindeki yabancıların sorunlarının daha zor olmasıdır.' ifadelerini kullandı. Akyürek, Konya'nın yabancılar tarafından bir dünya kenti olarak bilindiğini sözlerine ekledi. Toplantıya katılan Avusturya-Viyana Kültürlerarası Merkezi üyesi Franjo Steiner de, FRİSM 50+ projesiyle değişik ülkelerde ve kentlerde yaşayan insanların birbirleriyle kaynaştıklarını belirtti. Steiner, yaşam boyu öğrenmenin her zaman olduğunu ifade ederek, 'Projenin iki önceliği bulunuyor. Bunlardan birincisi ülkelerdeki yabancıların eğitim çalışmalarını yapmık, ikincisi de bu insanların kültürlerarası iletişimi ön planda tutarak entegresyon çalışmalarını yapmaktır' şeklinde konuştu.




il y a 17 ans