|

Orhangazi'ye 8.5 milyon euroluk yatırım

Avrupa'nın en büyük döküm parça tedarikçisi Componenta, Orhangazi'ye yeni işleme birimini hizmete açtı. Componenta CEO'su Heikki Lehtonen, toplam 8,5 milyon euroluk yatırımla, Orhangazi tesislerinde ergitme, döküm ve bitirme hatlarındaki sorunların ortadan kaldırıldığını ve kapasitenin 40 bin artırılarak, 180 bin tona çıkarıldığını ifade etti.

İha
00:00 - 22/10/2008 Çarşamba
Güncelleme: 17:46 - 22/10/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Orhangazi'ye 8.5 milyon euroluk yatırım
Orhangazi'ye 8.5 milyon euroluk yatırım

Avrupa'nın ikinci büyük döküm parça tedarikçisi Componenta, Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki yeni işleme birimini törenle hizmete açtı. 3 milyon Euro yatırımın yapıldığı fabrikaya, 2 milyon Euro'luk yeni makine ve ekipman yatırımı da bu yıl içinde tamamlanacak.Temel faaliyet alanı Finlandiya, Türkiye, Hollanda ve İsveç olan Avrupa'nın ikinci büyük döküm tedarikçisi Componenta, Orhangazi'deki yeni işleme birimini düzenlenen törenle hizmete açtı.

9 ayda inşa edilerek Temmuz ayında bitirilen ve işleme tezgahı ile ekipmanları birkaç ayda monte edilen fabrikada, 3 milyon Euro'luk yatırıma ek olarak 2 milyon Euro'luk yeni makine ve ekipman yatırımı da bu yıl içinde tamamlanacak.

İlave olarak 4 milyon Euro'luk yatırımın da 2 yıl içinde gerçekleştirileceği yenibirimde, 24 ilave işleme makinesiyle birlikte kapasite yüzde 120 artarak 240 bin saat/yıl'a ulaşacak. Büyümenin yanında son olarak Türk dökümhanesi Döktaş'ın alınması gibi satınalmalar ile büyüyen Componenta Grup, 2012 yılında Avrupa'nın lider döküm parça tedarikçisi olmayı hedefliyor.

Açılışta bir konuşma yapan Componenta Ceo'su Heikki Lehtonen, 2007 yılında 635 milyon Euro'luk net satış yaptıklarını belirterek, 2008 yılının 3. çeyreğindeki satışlarının yüzde 17'sini Almanya'ya, Türkiye ve İsveç'e de yüzde 15 oranında gerçekleştirdiklerini söyledi.


KAPASİTE YÜZDE 40 ARTIRILIYOR

Kapasite ve verimi artırmaya yönelik yatırımlar yaptıklarını da ifade eden Lehtonen, "Orhangazi dökümhanesinde ergitme döküm ve bitirme hatlarındaki sorunlar ortadan kaldırılarak kapasite 40 bin artırılıp 180 bin tona çıkarıldı. Bunun için 8 buçuk milyon Euro'luk yatırım yapıldı. Dökümhanedeki yeni döküm hattı da Kasım 2008'de tamamlanacak. Değişikliklerden sonra Avrupa'daki en modern hat olacaktır. Döküm ve işlenmiş parça temininde müşterilere sağladığımız hizmet ve katma değer artırılmıştır. Manisa'daki fabrikada da alüminyum parça üretim kapasitesi iki katına çıkarılacak. 2009 ile 2011 arasında yapılacak yatırım, yaklaşık 25 milyon Euro'ya mal olacaktır" dedi.


TÜRKİYE'YE YATIRIMLAR SÜRECEK

Orhangazi'deki yeni işleme atölyesine 3 milyon Euro yatırım yaptıklarını dile getiren Lehtonen, yeni makinelere yapılan yatırım harcamasının işleme kapasitesini yılda 200 bin saate çıkardığını kaydetti.Componenta Türkiye Genel Müdürü Hakan Göral ise Bursa'daki ilk 250 firma arasında 9. sırada bulunduklarını hatırlatarak, Türkiye'de yatırım yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Konuşmaların ardından Componenta Ceo'su Lehtonen, Vali Yardımcısı Selman Yenigül, Kaymakam ve Orhangazi Belediye Başkanı tarafından kurdele kesilerek yeni birim hizmete açıldı.

16 yıl önce