|

Tarım arazilerinde süneyle mücadele

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, süneyi tamamen ortadan kaldırmak gibi bir hedeflerinin olmadığını söyledi. Pakdil, "Amacımız, çevreye zarar vermeden süneyle mücadelede daha iyi sonuçlar alabilmek" dedi.

Aa
00:00 - 15/05/2008 Perşembe
Güncelleme: 18:49 - 15/05/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Tarım arazilerinde süneyle mücadele
Tarım arazilerinde süneyle mücadele

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, doğanın bir parçası olan süneyi tamamen ortadan kaldırmak gibi bir hedeflerinin olmadığını belirterek, "Önemli olan, süneyi kontrol altında tutmak. Çalışmalarımızı da bu yönde sürdürüyoruz" dedi.

Konya'nın Kadınhanı ilçesi yakınlarındaki Altınova Tarım İşletmeleri Müdürlüğü (TİM) arazisinde düzenlenen süne zararlısına karşı parazitoit salımı programında konuşan, Pakdil, bakanlık olarak sünenin artmasını engelleyen parazitoitlerin üretimiyle ilgili çalışmalara büyük önem verdiklerini söyledi. 2003 yılında, daha önce süneye karşı uçakla yapılan mücadeleyi yeraletleriyle yapmaya başladıklarını ifade eden Pakdil, "Bundaki amacımız, süneyle mücadelede daha iyi sonuçlar alabilmek, bunun yanında çevreye de olabildiğince az zarar vermek" dedi.


SÜNE TAMAMEN YOK EDİLMEYECEK

Pakdil, bu çerçevede 2007 yılında 13 milyon 500 bin dekar alanda süneile mücadele çalışması yürüttüklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:"Bu çalışmalarımızda parazitoitlerin yoğun şekilde kullanımına önemverdik. Ayrıca, çiftçiyi bilgilendirerek ekinler için zararlı olan ilaçkullanımının önüne geçildi. Bu sayede buğdayımızın kalitesi arttı. Daha önce farklı adlar altında yapılan ithalatın önüne geçildi. Çünkü bizimbuğdayın kalite problemi ortadan kalktı. İhtiyaçtan değil amakalitesizlikten kaynaklanan ithalatı önlemiş olduk."Sünenin de doğanın bir parçası olduğunu, bu nedenle süneyi tamamen yoketmek gibi bir hedeflerinin olmadığını anlatan Pakdil, önemli olanınsüneyi kontrol altında tutmak olduğunu, çalışmaların da bu yöndesürdürüldüğünü bildirdi. Pakdil, sünenin kontrol altında tutulmasında biyolojik mücadelenin büyükönem taşıdığını dile getirerek, şöyle devam etti:"Günümüzde tercih edilen yöntem bu. Sünenin üretilip doğaya salınmasıdeğil, bunun doğada devamlılığının sağlanması önemli. Süne ilemücadelede devamlılığın sağlanması için yeşil kuşak oluşturmak da çokönemli. Bu çerçevede çiftçilere fidan dağıtarak, tarlalar arasındaparazitoitin kışı geçireceği mekanları oluşturmaya çalışıyoruz. 2007yılında 1 milyon 400 bin fidan dikilmesini sağladık. 2008 yılında bufidanlara ek olarak 1 milyon 500 bin yeni fidan dikmeyi amaçlıyoruz.Burada asıl hedefimiz bize emanet edilen çevre, su ve doğalkaynaklarımızı sürdürülebilir şekilde kullanmak ve emaneti gelecekkuşaklara aktarabilmektir."Daha sonra Kadınhanı'na bağlı Kolukısa beldesine geçen katılımcılar,beldedeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret etti.


ÇİFTÇİLER ZAMLARDAN ŞİKAYET ETTİ

Kolukısa beldesinde yapılan konuşmaların ardından Pakdil'e yönelen ve adının Fevzi Duygu olduğu öğrenilen bir çiftçi, tarımda girdi fiyatlarına yapılan zamlardan ve destekleme primlerinin düşürülmesinden şikayet ederek, hükümetin uygulamalarına tepki gösterdi. Bunun üzerine çiftçiyi yanına çağıran Pakdil, kendisinin ve diğer görevlilerin devlet memuru olduklarını, bu nedenle yapılan siyasi eleştirilerin yanlış olduğunu söyledi.İmkanlar ölçüsünde çiftçiyi desteklemeye çalıştıklarını ifade etti.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara da, araya girerek çiftçileri yatıştırmaya çalıştı.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil veberaberindekiler, daha sonra beldeden ayrıldı.Programlara, Konya Vali Yardımcısı Nevzat Dalkıran, Kadınhanı Kaymakamı Ekrem İnci, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel MüdürYardımcısı Ahmet Arslan, Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, çevre beldelerin belediye başkanları ile bazı ziraat odalarının başkanları dakatıldı.

16 yıl önce