|

TÜRKİYE STRATEJİK ORTAK

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Eskişehir Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Türkiye ile Kosova'nın ilişkilerinin çok iyi olduğunu dile getiren Sejdiu, "Bizim için Türkiye Cumhuriyeti, stratejik bir ortaktır. ETO'nun Kosova'ya yatırım yapmaya bekliyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 12/06/2012 вторник
Güncelleme: 17:23 - 12/06/2012 вторник
Yeni Şafak
TÜRKİYE STRATEJİK ORTAK
TÜRKİYE STRATEJİK ORTAK

Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Bekim Sejdiu, Türkiye'yle Kosova'nın ilişkilerinin çok iyi olduğunu belirterek, "Bunlar güzel ve özel ilişkiler. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti, stratejik bir ortaktır" dedi.

Sejdiu, Eskişehir Ticaret Odası'nı (ETO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Eskişehir'i ziyaret ettikleri için çok mutlu olduklarını ifade ederek, Vali ve Belediye Başkanlarıyla faydalı görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Yapılan ziyaretin Kosova-Türk ilişkileri için önemli olduğunu belirten Sejdiu, Priştina Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muje Rugova'nın Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden (ESOGÜ) fahri doktora unvanı alacağını bildirdi.

'TÜRKİYE KOSOVA İLİŞKİLERİ ÇOK ÖZEL'

ETO başkanı ve üyelerini tebrik etmek istediğini dile getiren Büyükelçi Sejdiu, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Kosova'nın ilişkileri çok iyi. Bunlar güzel ve özel ilişkiler. Bizim için Türkiye Cumhuriyeti, stratejik bir ortaktır. Türkiye, Kosova Cumhuriyeti'ni tanıyan ilk devlettir. Kosova Devleti'nin kurumları bu ilişkileri daha da yoğunlaştırmak için çaba göstermektedir. Bir kaç gün önce karşılıklı yatırım antlaşması imzaladık. Türkiye'den Kosova'ya her zaman yatırımcı bekleriz."

'KOSOVA'DA EVİNİZDE HİSSEDECEKSİNİZ'

Kosova bağımsızlığını kazandıktan sonraki önemli kamu projelerinin Türk müteahhitleri tarafından alındığına dikkati çeken Kosova'nın Ankara Büyükelçisi Sejdiu, "Eskişehir'in potansiyelini de biliyoruz. Aktif Ticaret Odanız var. Bu odanın üyelerini Kosova'ya yatırım yapmaya bekliyoruz. Kosova, genç bir devlettir. Sizler de Kosova'ya geldiğinizde kendi evinize gelmiş gibi hissediniz. Bizi çok mutlu ettiniz, hepinize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve ETO Başkanı Harun Karacan da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan bu yana kendisi için gelecekten ne bekliyorsa bölgesi için de onu beklediğini aktardı.

'TİCARET HACMİ YETERLİ DEĞİL'

Karacan, 1912 yılından sonra Türkiye'ye olan göç hareketinin Türkiye için eşsiz dostluk vesilesi olduğunu işaret ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye dost ve kardeş Kosova'nın bağımsızlığını ilanından 1 yıl sonra 2008 yılında tanımıştır. Bu durum ticari boyutta da farklı değildir. Eskişehir'den Kosova Cumhuriyeti'ne gerçekleşen ihracat 2009 yılında 1.2 milyon dolar, 2010 yılında 2.43 milyon dolar, 2011 yılında 3.34 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sahip olduğumuz kültürel ve ortak sosyal bağları göz önüne aldığımızda bunun yeterli olmadığı düşüncesindeyiz. Bizler geçmişten gelen dostluklarımızı, kardeşliklerimizi daha da geliştirip birlikteliğimizi artırmalıyız."

12 лет назад