|

YSK yurt içi seçmen sorgulama: 31 Mart 2019 yerel seçim

YSK seçmen sorgulama işlemlerini haberimiz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. 31 Mart 2019 yerel seçim için partiler il ve ilçe belediye başkan adaylarını belirlemeye başladı. AK Parti İstanbul'da eski Başbakan Binali Yıldırım'ı, CHP ise Ekrem İmamoğluğu'nu aday gösterdi. Seçimde oy verecek vatandaşlar nerede oy kullanacağını YSK'nın resmi internet sitesi ysk.gov.tr adresi üzerinden yurt içi ya da yurt dışı seçme sorgulama ekranı üzerinden sorgulayabilir.

Yeni Şafak
11:17 - 17/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 12:05 - 17/01/2019 Perşembe
Diğer
Yurt içi seçmen sorgulama
Yurt içi seçmen sorgulama

Seçmenler, YSK yurt içi ve yurt dışı seçmen sorgulama ekranına haberimiz üzerinden ulaşabilir.

YEREL SEÇİM NE ZAMAN?

Seçim Takvimi: Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde uygulanacak Seçim Takvimi

Askı süresi: 4 Ocak 2019 (TSİ:8:00) - 17 Ocak 2019 (TSİ:17:00)

Seçmen Kütüklerinin Kesinleştirilmesi: 31 Ocak 2019- Perşembe

Oy Verme Saatleri:

Oy Verme Başlangıç ve Bitiş Saatleri İller

07.00 - 16.00: Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis

08.00 - 17.00: Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer illerde

Oy Verme Günü: 31 Mart 2019- Pazar

SEÇMEN LİSTELERİ ASKIYA ÇIKTI

Yüksek Seçim Kurulu'nca 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçimi için seçmen listeleri bugün muhtarlıklarda askıya çıktı. Vatandaşlar isimlerinin yer aldığı listeleri kontrol etmek için muhtarlıklara gelmeye başladı. Ataşehir İçerenköy Muhtarı Ayhan Öztürk seçmen listelerinin askıya asılması ile ilgili şunları söyledi; “Bugün ayın 4'ü, cuma günü seçmen listeleri geldi. Ayın 17'sinde seçmen listeleri kaldırılacak. Seçmenlerimiz mutlak suretle seçmen listelerini kontrol etsinler.

Aynı zamanda da internetten de YSK'dan bakabilirler. Bu önemli. Seçmen oy kağıtları gelmedikleri zaman mazeret uydurmasın kimse. Mutlak suretle 14 gün içinde gidip, nüfus müdürlüklerinde kayıtları yok ise kayıtlarını yaptırsınlar. Adres değişikliklerini yapacaklar ise gidecekleri mart ayındaki nerede oy kullanacaklarsa oraya mutlak suretle gidip kayıtlarını olsunlar.

Bu en önemli nokta 14 gün içinde bittiği anda artık listeler hazırlanacak. Oy kağıtları basılacak. Seçime 1 ay kala da oylar dağıtılmaya başlanacak.

31 Mart mahallemiz için ve Türkiye için hayırlı olur inşallah. Özellikle tüm seçmenlere akıllarını, iradelerini kullanarak oy kullanmalarını talep ediyorum. Her şey vatanımız için hayırlı olsun. İçerenköy Mahallesi sakinlerinden muhtarlığa seçmen listelerini kontrol etmeye gelen Cemil Baş, “Kontrol etmeye geldim. Değişiklik var mı diye, yok. Gayet güzel yani. Aşırı yoğunluk var. Bizde o yoğunluğa yakalanmamak için geldik. Baktık dedi.


Oy kullanma yaşı kaçtır?

Yasa gereği oy kullanma yaşı, seçim tarihi itibariyle 18'dir.

Kimler oy kullanamaz?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar (298/7 md.):

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).


Üniversite öğrencileri okudukları şehirde seçmen kütüğüne nasıl kayıt yaptırabilirler?

Yüksek Seçim Kurulu'nun 07.03.2011 gün ve 2011/158 sayılı kararı ile Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını gösterir 140/I sayılı genelgenin 7. maddesinin (c) bendine göre öğrenci olup, seçmen niteliği taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oy kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten ve yurt müdürlüğünden ise o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. Bu belgelerle yurdun bulunduğu bölgenin İlçe Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvurması gerekmektedir. İlçe nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırabilirler.

Seçmen bilgi kâğıdı ne zaman gönderilmektedir?

Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge (seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım"bölümünden sorgulama yaparak Seçmen Bilgi Kağıdının dökümünü alabilirler.


YSK'DAN SEÇİM AÇIKLAMASI

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasında yer alan; “Mahalli idareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir.

Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür.” hükmüne istinaden, mahalli idareler seçimleri 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacaktır.

298 sayılı Kanunun 14. maddesinin on yedinci endinde, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin, muhtarlık seçimleri hariç, oy kullanmalarını sağlamak için seyyar sandık kurulu kurulmasına, oy kullanılmasına, sayım ve döküm ile birleştirme işlemlerine ilişkin usul ve esasları belirlemek görevi Yüksek Seçim Kuruluna verilmiştir.

31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seyyar sandık kurullarının görev ve yetkilerinin belirlenmesi hususu incelenerek;

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

138/II sayılı Genelge ile seyyar sandık kurullarının oluşumunun esas ve usullerinin tespit edilmesi, sandık kurulu başkan ve üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları, sandık kurulu başkan ve üyeleri ile ulaştırma işinde görevlendirilenlerin oy kullanmaları, sayım ve döküm ile birleştirme işlemlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

Kurulumuzca 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde uygulanmak üzere 138/II sayılı Genelgenin yürürlüğe konulması uygun bulunmuştur.

SONUÇ:

1- Seçimlerin düzen içinde ve dürüstlükle yönetilip, sonuçlandırılması ve uygulamada birliğin sağlanması amacı ile 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde “Seyyar Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Gösterir 138/II Sayılı Genelge”nin kabulüne ve Genelge’nin bu Kararın eki sayılmasına,

2- Karar örneğinin ve eki Genelgenin seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi parti genel başkanlıklarına gönderilmesine,

3- Genelge’nin yeterli miktarda bastırılarak tüm il ve ilçe seçim kurulu başkanlıklarına ihtiyaç miktarı kadar Kurulumuz Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce gönderilmesine,

4- Karar örneği ve eki Genelge’nin Resmî Gazetede yayımlanmasına,

5- Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce
adresinde ve Yüksek Seçim

Kurulu kurumsal portalında yayımlanmasına, 02/01/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

#ysk
#ysk seçmen sorgulama
#seçmen sorgulama
5 yıl önce