|
|
|
Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
|
|
|
|
YÖK disiplin kurulu tarafından kamu görevinden çıkarılma cezası alan ve idari davası reddedilen kişi kamu haklarından yasaklı mı oluyor? Bu durum memnu hakların iadesine girer mi? İlgili yönetmeliğin 4'üncü maddesinin (g) bendinde; "Üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden çıkarma: Üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden bir daha alınmamak üzere çıkarılmasıdır. Meslekten çıkarma cezasına çarptırılanlar ile kamu görevinden çıkarılma cezası alan öğretim elemanları akademik unvanlarını kullanamazlar." hükmü, Üniversite Öğretim Mesleğinden veya Kamu Görevinden Çıkarmayı düzenleyen 11'inci maddesinde ise hangi fiillerin bu cezayı gerektirdiği tek tek sayılmıştır. Şuan Mecliste bulunan ancak henüz yasalaşmayan Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun Tasarısında; "Disiplin affının kapsamı Madde 1- Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle, görevleriyle sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 68 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerine göre verilmiş yer değiştirme cezaları ve 69 uncu maddesine göre verilmiş meslekten çıkarma cezaları ile emniyet hizmetleri sınıfına dâhil personel ile çarşı ve mahalle bekçileri hakkında verilen meslekten çıkarma cezaları hariç olmak üzere; kanun, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında 23/4/1999 tarihinden 14/2/2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile affedilmiştir…" ifadesine yer verilmişti. Şayet bu tasarı kanunlaşırsa ve sizin işlemiş olduğunuz fiil de bu kapsamda ise tekrar idarenin takdir hakkı çerçevesinde önceki görevinize dönmeniz mümkündür. Sizin durumunuzun memnu hakların iadesiyle ilgisi bulunmamaktadır. Üniversite'deki Memurun Başka Bir İl'e Nakli Mümkün mü?
İzmir'de bir üniversitede bilgisayar işletmeni kadrosu ile satın alma memuru olarak görev yapıyorum. Eş iflas ettiği için evimizi ve oğlumu Hatay'a taşıyacak. Benim tayinim olur mu? Sizin Hatay'a nakil yapabilmeniz için iki durum vardır. Birinci Hatay'da çalıştığınız üniversitenin bir birimi olmalıdır. Eğer yoksa kurumlar arası nakille Hatay'daki bir kamu kurumuna geçmeniz gerekmektedir. Hatay'da teşkilatı olan kurumlara yazılı dilekçe ile başvurmanız uygun olacaktır.
Temsil Tazminatı Kimlere Verilir?
16 ay asaleten 14 ay boş kadroya vekaleten bölge müdürlüğü yaptıktan sonra 28 yıl hizmet sonrası emekli oldum. Emekli maaşımda temsil tazminatı alamıyorum. Yapılan işlem doğru mudur? 5434 sayılı Kanunun Ek 68'inci maddesinde; "Makam tazminatı ile yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam 2 yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara makam veya yüksek hakimlik ve temsil veya görev tazminatları bulundukları en üst görevleri esas alınarak ödenir. Makam veya yüksek hakimlik tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam en az iki yıl bulunmadan veya bu görevlerde hiç bulunmadan emekliye ayrılanlara ise, en az altı ay süreyle bulundukları en üst görevleri için belirlenen görev tazminatı veya hizmet yılları itibarıyla belirlenen görev tazminatından yüksek olanı ödenir." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm çerçevesinde, toplam iki yıl çalışmadığınız için makam tazminatını almanız mümkün değildir. Ancak, Bölge müdürünün almakta olduğu görev tazminatını almanız mümkündür.
Yurtdışına Master ve Doktora Gönderilenlerin Maaşlarındaki Farklılığın Nedeni?
Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla yurtdışına master ve doktora için gönderilenler ile YÖK kanalıyla yurtdışına gönderilenlerin maaşları arasında niçin fark vardır? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen öğrencilere "Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmelik" hükümleri ile 1416 Sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisans Üstü Öğrenim Yapan Öğrencilere Yapılacak Ödemelere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ gereğince ödeme yapılmaktadır. Bu tebliğde ABD de öğrenim gören bir öğrenci için 1100 dolar öngörülmüştür. YÖK tarafından gönderilenler ise 2547 sayılı Kanun ile 657 sayılı Kanunda yer alan hükümler gereğince maaş almaktadırlar. Bu nedenle maaş fakı oluşmaktadır.
Hangi Tarih İtibariyle Vekil İmam Olanlar Asaleten Atanacak? MKPSS'den 80 puan aldım ve vekil imamlık sınavına girdim, ama sözlü sınavda kaybettim. Ancak, 1 ay sonra askere gidecek bir imamın yerine vekil olarak atanacağım. Puanımdan dolayı asalete geçmem mümkün mü? 5338 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 1'inci maddesiyle 633 sayılı Kanuna eklenen geçici 11'inci maddede; "İmam-hatip kadrolarına vekaleten atananlardan bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevli olanlar veya askerlik hizmeti nedeniyle söz konusu görevden ayrılmış olanlar Devlet Personel Başkanlığınca açılan kamu personeli seçme sınavlarının herhangi birinden, Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek yeterli puanı almış olmaları koşuluyla aynı göreve aday imam-hatip olarak atanmış sayılırlar. Bu kişilerden asaleti tasdik edilenlerin vekil imam-hatiplikte geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilir." hükmü yer almaktadır. Geçici 11'inci maddenin 3.5.2005 tarihinde yürürlüğe girdiği düşünüldüğünde bu tarihte vekil imam olarak görev yapıyor olmanız halinde Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek yeterli puanı almış olmanız halinde asaleten imam kadrosuna atanmanız mümkündü. Siz bu tarihten sonra vekil imamlığa atanacağınızdan asil kadroya atanamazsınız.
Sağlık Özründen Dolayı Nakil Yaptırabilir miyim? Kocaeli'de gıda mühendisiyim. Babam vefat etti. Beş kardeşim ve tek çalışan benim. Annem astım hastası ve Kocaeli'nin havası ona iyi gelmiyor. Bir kardeşim de özürlü. Kardeşim için tam teşekküllü bir hastaneden bakıma muhtaçtır raporu aldım. Tayinimi annemin yaşadığı şehre alabilir miyim? Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik'in Özürlerin belgelendirilmesini düzenleyen 12'nci maddesinde; "Memurun özür durumlarından dolayı yapılabilecek yer değiştirmelerde, a) (A) özür grubuna dayanarak yer değiştirme veya yerinde kalma talebinde bulunulabilmesi için, kendisinin, eşinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin sağlık durumunun bulunduğu yerde tehlikeye girdiğinin veya görev yerinin değişmesi halinde tehlikeye gireceğinin tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekir.Personelin; eşi ve çocukları haricindeki diğer kimseler için, bakmakla yükümlü olduğunu, bakacak başka kimsenin bulunmadığını ve varsa bakmakla yükümlü diğer kişilerin durumunu, Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğine uygun belgelerle ispat etmesi gerekir." hükmü yer almaktadır. Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde bir rapor almanız halinde atamanızın yapılması mümkündür. Ancak, bu durumda da anneniz için alınacak sağlık raporuna istinaden, annenizin rahatsızlığına uygun gelecek illerden birine tayininizin çıkarılması mümkündür. Yani rapora istinaden annenizin yaşadığı ile atanmanız söz konusu olmayabilir. Bu durumda da Bakanlık sizi personel ihtiyacının olduğu ve annenizin sağlığına iyi gelecek bir ile atayabilir. Diğer yandan, kardeşinizin durumu bir mazeret olarak değerlendirilemez. Ayrıca, devlet memurunun bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında kardeşlerin olmadığını da ifade etmek isteriz.
Eşim Benim Üzerimden Sağlık Yardımı Alabilir mi?
Eşimin hiçbir sosyal güvencesi yok. Ben devlet memuruyum. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için neler gerekiyor? Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde nasıl bir yol izleyerek hangi evrakı kurumunuza vermeniz gerektiği belirlenmiştir. Hatta kurumunuzun personel birimine müracaat etmeniz halinde (okullarda ilgili müdür yardımcısı) sizin hangi evrakı vermeniz gerektiği size bildirilecektir.
İHL Mezunu Öğretmenin Soruları
1996'da İHL'den mezun oldum. 4/01/1997'de Sivas'ta imam-hatip olarak memuriyete başladım. 14/03/2001 tarihinde istifa ettim. Daha sonra 12/09/2001'de M.E.B'na öğretmen olarak atandım. Bu görevim şu an da devam etmektedir. Hizmetlerimin birleştirilmesi için müracaat yapmadım. 1. Hizmetlerimi birleştirebilir miyim? Bunun için nereye ve nasıl müracaat etmeliyim? 2. Derece ve kadememde, 3. Hizmet puanımda, 4. Emeklilik yılımda ne gibi bir değişiklik olur? 1 ve 2- Kurumunuza müracaat etmeniz halinde 657 sayılı Kanunun 36/A-12/d bendi gereğince intibak işleminiz yapılacaktır. Bu işlem sonucunda derece ve kademenizde değişiklik olup olmayacağı ortaya çıkacaktır. Okulları bitiriş tarihlerinizi belirtmediğiniz için intibakınızı yapamıyoruz. 3- Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Hizmet Puanının Hesabında Dikkate Alınacak Hususları" düzenleyen 37'nci maddesinde; "Hizmet puanının hesabında değerlendirilecek süreler şunlardır: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun çalışma şekillerini düzenleyen değişik 4 üncü maddesi kapsamında Devlet memuru statüsünde geçen süreler…." hükmüne yer verilmiştir. 4- Çalıştığınız süreler emeklilik yaşı ve yılının hesabında dikkate alınacaktır.
Sözleşmeli Sağlık Personeli Meyil İzni Kullanırsa Ücret Alamaz mı?
Eşim sözleşmeli sağlık personeli olarak çalışmaktadır. Başka bir il'e nakil oldu. 15 günlük meyil izni verildi. Ama şimdi meyilde geçen süreler için ücret ödemesi yapılmayacağı belirtilmektedir. Yapılan işlem doğru mudur? Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 6'ncı maddesinde; "….Sözleşmeli personele yapılacak ödemeler, çalışmayı takip eden ay sonunda yapılır. Sözleşmeli personele, aylık sözleşme ücreti dışında görev yaptıkları birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuatı dahilinde ödeme yapılabilir. Sözleşmeli personele, Devlet memurlarına ödenen aile, doğum, ölüm yardımları ödeneği verilir ve bu personel 657 sayılı Kanunun 209, 210, 211 ve 212 nci maddelerindeki yardım ve haklardan yararlandırılır. Sözleşmeli personele yukarıda sayılanlar dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz ve sözleşmelere bu hususta hüküm konulamaz." hükmü, Kanunda hüküm bulunmayan halleri düzenleyen 8'inci maddesinde ise; "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna tabi personel hakkında diğer kanunlarda aksine bir hüküm bulunmadıkça 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır. Yukarıda yer verilen hükümlerde de görüleceği üzere, sözleşmeli personelin ücret ödemesi memurlardan farklı olarak çalışmayı takip eden ay sonunda yapılmaktadır. 4924 sayılım Kanunun 8'inci maddesi gereğince mehil müddeti içerisinde sözleşmeli personelin aylığını alacağını düşünüyoruz. (Yer darlığı nedeniyle 657 sayılı Kanunun ilgili maddeleri tek tek yazılmamıştır.)
(memurlar.net editörü) aunlu@yenisafak.com.tr Faks: (0312) 472 68 80
|
|
![]() |
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv Bilişim | Dizi | Çocuk |
© ALL RIGHTS RESERVED |