|

İtalya Musul'a 450 asker gönderiyor

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, IŞİD (DAEŞ) tehdidi altındaki Musul Barajı’nın onarım ihalesini bir İtalyan şirketin kazandığını, barajın korunması için oraya 450 asker göndereceklerini açıkladı. İtalyan basını söz konusu durum hakkında, Irak için hayati önem taşıyan Musul Barajı'nın korunması misyonuna katılarak, artık İtalya'nın DAEŞ'e karşı ön planda mücadele vereceğini yazdı.

Yeni Şafak
15:14 - 16/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 13:24 - 16/12/2015 Çarşamba
DHA

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, DAEŞ tehdidi altındaki Musul Barajı'nın onarım ihalesini bir İtalyan şirketin kazandığını, barajın korunması için oraya 450 asker göndereceklerini açıkladı.



İtalya'nın, Peşmerge güçlerini eğitmek için daha önce de bölgeye askeri personel göndermiş olduğunu hatırlatan Başbakan Renzi, “Afganistan, Kosova, Libya'da askeri olan İtalya, eğitim faaliyetleri için zaten bulunduğu Irak'ta şimdi çok tehlikeli bir bölgenin kalbinde yer alan, DAEŞ sınırında bulunan ve yıkılması halinde Bağdat'ı yok edebilecek Musul Barajı'na ilişkin önemli bir görev için orada olacak. İhaleyi bir İtalyan şirketi kazandı, biz de oraya, ABD'li askerlerinin yanına 450 asker koyacağız” diye konuştu.



DAEŞ karşıtı koalisyonda bulunan İtalya, ancak aktif olarak rol alma konusunda “temkinli” davranıyordu. ABD Başkanı Barack Obama dün yaptığı bir açıklamada, İtalya'nın da DAEŞ'e karşı daha fazla şey yapacağını ve bunu da en riskli bölgelerden birinde yapacağını belirtmişti.



İtalyan basını da, Irak için hayati önem taşıyan Musul Barajı'nın korunması misyonuna katılarak, artık İtalya'nın DAEŞ'e karşı ön planda mücadele vereceğini yazdı. Bölgede halihazırda 750 İtalyan askeri görev yaparken, barajı koruyacak olan 450 askerin de birkaç hafta içinde oraya ulaşacağı kaydedildi.



2 milyar dolarlık ihale


Öte yandan İtalyan ANSA haber ajansı, 80 ülkede faaliyet gösteren Trevi Group'un, Musul Barajı'nın onarımı için kazandığı ihalenin 2 milyar Dolar değerinde olduğunu yazdı. 7 Ağustos 2014 tarihinde DAEŞ'in eline geçen Musul Barajı, ABD'nin hava operasyonu ve Peşmerge'nin kara operasyonuyla 10 gün sonra yeniden el değiştirmişti.



Türkiye de, Irak'ın en büyük hidroelektrik santralinin bulunduğu Musul Barajı'na 12 kilometre mesafedeki Başika kampına geçtiğimiz günlerde askeri birlik sevk etmişti. Türk basınına yansıyanlara göre, bu şekilde Peşmergeye de destek veren Türkiye, DAEŞ'in Başika üzerinden yeni bir hamle yapacağı istihbaratını aldı. Ancak Bağdat hükümetinin tepkisi üzerine Türk askerinin bir bölümünün, “yeniden tanzim” için 10 gün sonra Irak'ın kuzeyinde başka bir yere intikal ettiği açıklandı.



#İtalya Başbakanı Matteo Renzi
#Musul
8 yıl önce