|

Dünyanın parası Türkiye’ye akacak

Borsanın piyasa değerinin 600 milyarı geçtiğini belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, “İslami sermayenin gelmesi için faizsiz finansın önündeki engelleri kaldırıyoruz” dedi

Yeni Şafak
07:42 - 14/11/2016 Monday
Güncelleme: 04:44 - 14/11/2016 Monday
Diğer

Hükümet, güvenilir liman arayan sermayeyi Türkiye'ye çekmek için tüm imkânları seferber ederken, finans piyasalarını da derinleştirecek adımlar atıyor. İslam ülkelerindeki sermayenin Türkiye'ye gelmesi için faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaşmasının önündeki mevzuat engelleri kaldırılıyor. Kira sertifikası ihracına ilişkin Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer alan istisna yeniden düzenlenirken, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, katılım bankacılığı ve faizsiz finans sistemini önemli bir gelişme potansiyeli gördüklerini ve özel önem verdiklerini söyledi. Canikli, bugün itibariyle Türkiye'de yaklaşık 450 bin vatandaşın faizsiz finans ürününe yatırım yaptığını söyledi. Canikli, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değerinin 600 milyar liraya ulaştığını belirtti.



SERMAYENİN YÖNÜ TÜRKİYE

Güvenli liman arayan, gelişen piyasalardan rahatsızlık duyan sermayenin yönünün Türkiye'ye çevrildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, bu kapsamda yeni finansal araçları hayata geçirildiğini söyledi. Canikli, hem faizsiz finans araçları hem de klasik finans araçlarının sayısını arttırarak daha fazla talebe cevap vermek için her türlü gayreti gösterdiklerini söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu kaydındaki 511 şirketten 410'unun borsada işlem gördüğünü belirten Canikli, bunların piyasa değerinin de yaklaşık 600 milyar lira olduğunu vurguladı. Sabah'ın haberine göre, Canikli, bu şirketlerin yatırım fonlarının portföy değerinin 45 milyar olduğunu, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının da 24 milyar lira olduğunu söyledi. Canikli, Türkiye Varlık Fonu'nun hayata geçmesiyle birlikte piyasalardaki dalgalanmaların yüksek olduğu dönemlerde döviz, para ve sermaye piyasalarında stabilizasyon sağlanacağını, bankalar üzerindeki finansman yükünün de ortadan kalkacağını anlattı.



FAİZSİZ BANKACILIK HIZLA GELİŞİYOR

Küresel İslami finansın 10 yılda 1.9 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını belirten Canikli, yüzde 90'ının 9 ülkede toplandığını anımsattı. Türkiye'nin yedinci olduğunu ve istenen seviyede olmadığını belirten Canikli, "İlk etapta katılımın payını yüzde 4.7'ten yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz. Suudi Arabistan, Malezya'daki gibi tüm sukuk türleri SPK tarafından düzenlendi ve ihraçlar başladı" dedi.


#İslami sermaye
#Faizsiz finans
#Nurettin Canikli
7 years ago