|

Türkiye Geneli Referandum Sonuçları- İl il sonuçlar 16 Nisan 2017

Türkiye Geneli Referandum Sonuçları 16 Nisan 2017 heyecanla bekleniyor. Ülkede yaklaşık 55 milyon 319 bin seçmen sandık başına gitti. Evet ile Hayır arasında tercih yapan vatandaşlar sonuçları beklemeye başladı. Türkiye geneli referandum seçim sonuçlarını yenisafak.com'dan takip edebilirsiniz.

Yeni Şafak
18:18 - 16/04/2017 Pazar
Güncelleme: 18:19 - 16/04/2017 Pazar
Diğer
​Türkiye Geneli Referandum Sonuçları- İl il sonuçlar 16 Nisan 2017
​Türkiye Geneli Referandum Sonuçları- İl il sonuçlar 16 Nisan 2017

Türkiye Geneli Referandum Sonuçlarını 16 Nisan 2017 öğrenmek için sayfamıza bakabilirsiniz. Ülkemizde yaklaşık 55 milyon 319 bin vatandaş sandık başında 'Evet' ile 'Hayır' arasında tercihini kullandı. Türkiye Geneli referandum sonuçları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklandığında sitemizden güncel olarak takip edebilirsiniz.


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, oyunu Sakarya'da kullandı.

Geyve ilçesindeki Anadolu Lisesine gelen Dişli, 1116 numaralı sandıkta oy verdi.

Oyunu kullandıktan sonra AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dişli, ikamet ettiği Geyve ilçesinde oyunu kullandığını söyledi.

Sakarya'nın şu ana kadar beklentileri yönünde göründüğünü belirten Dişli, "Ondan da önemlisi, Türkiye genelinde de çok pozitif bir hava var. Çok sakin geçmesi ayrıca sevindiriyor. Gerek sayın Cumhurbaşkanımız, gerekse sayın Başbakanımız zaten, 'Milli iradenin tercihi neyse onu en kısa zamanda en iyi şekilde uygulayacağız.' diyor. İnşallah sadece Türkiye için değil, bu coğrafya ve gönül coğrafyamız için de hayırlı sonuç çıkar. Ne sonuç çıkarsa çıksın, en hayırlısı olacağına eminiz." diye konuştu.


Dişli, bundan sonra hızla ekonomiye konsantre olacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İnşallah pazartesiden itibaren Türkiye'de çok daha güzel hava olacak. Hem sakin geçmesi hem de beklentilerimizin her geçen dakika daha iyiye gitmesi bizleri ayrıca mutlu ediyor. Sakarya'da katılım oranı oldukça yüksek. Herhalde yüksek bir katılım olacak gibi görünüyor. Değişik illerdeki milletvekili arkadaşlarımı da aradım. Onlar da 'Katılım ve hava çok iyi.' diyorlar.

Tabii biz çok örgütlü bir partiyiz, teşkilatımız çok canlı. Tüm sandıklarda arkadaşlarımız hem sandık kurulunda hem de dışarıda görevdeler. Katılımın iyi olduğunu söylüyorlar. Ne sonuç çıkarsa çıksın, Türkiyemiz, coğrafyamız ve gönül coğrafyamız için hayırlı olsun. Bundan sonra artık önümüzde inşallah siyasi kriz beklentisi, 'öyle olacak, böyle olacak' beklentisi olmadan, ekonomiye konsantre olup kaldığımız yerden hedeflerimize ulaşırız."
Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, "Ortaya çıkacak olan sonuç milletimizin iradesini yansıtacak olan bir sonuçtur. Hepimizin başının üstünde yeri olacaktır." dedi.

Oy kullanmak için Beşbinevler Mahallesi Şehit Mehmet Dinçel İlkokuluna gelen Şahin, 2001 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Sandık görevlileri ve vatandaşlarla sohbet eden Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, oy kullandığı sandıkta iştirakin yüzde 80'in üzerinde olduğunu söyledi.

Bu durumun halkın demokrasiyi benimsediğini ve görevlerini eksiksiz yerine getirdiğini gösterdiğini aktaran Şahin, "Ortaya çıkacak olan sonuç milletimizin iradesini yansıtacak olan bir sonuçtur. Hepimizin başının üstünde yeri olacaktır. Bu referandumun daha öncekilerde olduğu gibi hiçbir sorun yaşanmadan büyük bir olgunluk içinde sonuçlanmasını diliyorum. Şu ana kadar da herhangi bir olumsuzluk olmadı. Neticeyi bekliyoruz." diye konuştu.

Şahin, daha sonra okuldan ayrıldı.
Gaziantep'te bu akşam dünya evine girmeye hazırlanan Mehmet ve Sariye Erdine çifti, sandık başına giderek oy kullandı.

Erdine çifti, düğün törenleri öncesi Karşıyaka Mahallesi'ndeki Dülükbaba İlkokulu'nda oy verdi.

Buraya damatlığı ile gelen Mehmet Erdine, halk oylamasının vatana, millete hayırlı olmasını dileyerek, düğün heyecanına rağmen, vatandaşlık hakkı olan oy kullanmayı da ihmal etmediklerini söyledi.

Hem bu haklarını kullanmanın hem de dünya evine girecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Erdine, artık çocuklarına anlatacakları ilginç bir anıları bulunduğunu vurguladı.

Erdine, "Oyumuzu kullandık, buradan düğünümüze gideceğiz inşallah." dedi.

Sariye Erdine de çok farklı bir heyecan yaşadıklarını dile getirerek, "Çok değişik bir duygu. Hem düğün, hem seçim heyecanını birlikte yaşadık. İnşallah ülkemiz için en güzeli olur." ifadesini kullandı.

Gelin Sariye Erdine, oy vermeye dünkü kınada giydiği kıyafet ile geldiğini, buradan kuaföre giderek gelinliğini giyeceğini akşam da düğün törenlerinin yapılacağını söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, "Huzur içinde bir oylamayı gerçekleştiriyoruz. Gerek Karabük'te, Safranbolu'da, ilçelerimizde, ülkemizde." dedi.

Karabük'te, Safranbolu Atatürk Anadolu Lisesi'nde 1084 No'lu sandıkta oy kullanan Ceylan, gazetecilere yaptığı açıklamada, oylamanın hayırlara vesile olmasını diledi.

Yapılan oylamanın Türkiye, millet ve ülkenin geleceği için önem arz ettiğini ifade den Ceylan, şöyle konuştu:

"Bu anayasa oylamasında halkımızın katılımı memnuniyet verici düzeyde. O nedenle tüm seçmenlerimizi tebrik ediyorum. Bu anayasa değişikliği oylamasının ülkemiz, milletimiz için iyiliklere, güzelliklere vesile olmasını diliyorum. Getirilen 18 maddelik anayasa değişikliği paketi, yönetim sistemimizle ilgili çok yakından ilgilendiren maddeler içeriyor. O açıdan çok önemli. Eğer kabul olursa bundan sonra Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemine geçmiş olacağız. Eğer kabul edilmediği takdirde mevcut anayasa ile devam etmeye çalışacağız."

Katılımın fazla olmasını beklediklerini aktaran Ceylan, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnanıyorum ki, milletimizin tercihi, teveccühü doğrultusunda ülkemizin geleceği açısından, ülkemizin hızlı bir şekilde gelişmesi, kalkınması açısından bir fırsat oluşturacaktır diye düşünüyorum. Takdir yüce milletimizindir. Huzur içinde bir oylamayı gerçekleştiriyoruz. Gerek Karabük'te, Safranbolu'da, ilçelerimizde, ülkemizde. Birliğimize, beraberliğimize, birlikteliğimize de vesile olmasını diliyorum."
Halk oylamasını izlemek üzere Türkiye'de bulunan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Estonya Milletvekili Jaak Madison ve Azerbaycan Milletvekili Vusal Hüseynov, Antalya'nın Serik ilçesinde oy kullanılan bir okulda inceleme yaptı.

Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulmasına ilişkin Serik ilçesine gelen Madison ve Hüseynov, Tekeli Ortaokulunda incelemelerde bulundu.

Madison, incelemeler hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimlerin kurallarına göre yapılıp yapılmadığının kontrolü için geldiklerini söyledi. Şu ana kadarki gözlemlerinde herhangi bir sıkıntı gözlemlemediklerini belirten Madison, "Bizim buraya gelme amacımız, işin kurallara göre yapılıp yapılmadığını kontrol etmek." dedi.

Van'da Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, sağlık sorunları nedeniyle oy kullanmak için başvuran yaklaşık 500 hastayı ambulans ve servislerle kayıtlarının bulunduğu yerlere ulaştırdı.

Van'da yaklaşık 500 yatalak hasta, Evde Sağlık Hizmetlerine bağlı ekiplerin yardımıyla seçmen kayıtlarının bulunduğu okula giderek oy erdi.

Referandumda oy kullanabilmek için Sağlık Bakanlığının talimatıyla kurulan merkezlerle irtibata geçen hastalar, Halk Sağlığı İl Müdürlüğünün koordinesinde, Sağlık İl Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin desteği ile oylarını kullandı.

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yakup İmren, AA muhabirine, evde sağlık hizmeti alan hastaların da demokratik hakları olan oy kullanmalarını sağlayabilmek için ekipler kurduklarını söyledi.

Bakanlığın talimatıyla evde sağlık hizmeti alan tüm hastaları arayarak bilgilendirdiklerini anlatan İmren, şöyle konuştu:

"Bugün yaklaşık 90 ekiple il genelinde bu çalışmayı yürüyoruz. Şu ana kadar 500'e yakın hastayı demokratik haklarını kullanmalarını sağlamak için sandıklara taşıdık. Tabii bu oy kullanabilecekleri son saate kadar da devam edecek. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Vatandaşlarımız geri dönüşlerinde çok memnun olduklarını belirterek teşekkür ediyorlar."

- 86 yaşındaki yatalak hasta oyunu kullandı

Evde bakım hizmeti alan ve 15 yıldır yatalak olduğu belirtilen Nesibe Çaka (86), Edremit Kaymakamlığı aracılığıyla ulaştığı birimden ambulans desteği istedi.

Edremit ilçesindeki Kiracılar TOKİ'de ikamet eden Çaka için harekete geçen ekipler, yaşlı kadını evinden alarak oy kullanacağı okula getirdi.

Sandık başına kadar taşınan yaşlı kadın, sandık kurulu başkanının desteğini alarak oyunu kullandı. Oy kullanma mutluluğunu yaşayan Çaka, daha sonra yine ekipler tarafından evine bırakıldı.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, yatalak durumdaki hasta vatandaşlar, ambulanslarla sandık başına götürülerek oylarını kullanmaları sağlandı.

Beyşehir ilçesinde çeşitli hastalıkları nedeniyle yatağa mahkum olan vatandaşlar, ambulanslarla evlerinden alındı.

Ambulansla oy kullanacağı Beyşehir Lisesi'ne getirilen yatalak durumdaki bir vatandaş, sandık görevlilerinin ambulansa gelmesiyle araç içerisinde oyunu kullandı.

Ali Rıza Celeboğlu İlkokulu’na getirilen yatağa mahkum iki vatandaş ise sandık kurulu başkanlarının ambulansta oy kullanamayacağını belirtmesi üzerine sedye ile oy kullanacağı sandığın bulunduğu salona taşındı.

Yakınlarının yardımıyla oy kullanan hastalar, yine sedyeyle ambulansa taşınarak evlerine götürüldü. Hasta yakınları, ambulansta oy kullandırılmamasına tepki gösterdi.

Oyunu kullanmak üzere yakınları tarafından Ali Rza Celeboğlu İlkokulu’na getirilen yürüme engelli bir kadın ise sandalye ile sandık başına kadar taşınarak vatandaşlık görevini yerine getirdi.
Şanlıurfa'da, CHP Viranşehir İlçe Başkanı Remzi Taylan ile yardımcısı darbedildi.

Emiroğlu Mahallesi'ndeki Fethullah Bayram İlkokulunda oy kullanmaya giden Remzi Taylan ve yardımcısı Mustafa Aslan ile bazı vatandaşlar arasında tartışma yaşandı. Bir süre sonra kavgaya dönüşen olayda Taylan ve Aslan, kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce darbedildi.

Ambulansla Viranşehir Devlet Hastanesine kaldırılan Taylan ve Aslan'ın sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Bu arada Kaymakam Ömer Çimşit, Belediye Başkan Yardımcısı Arslan Çiftçi, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Yıldırım, MHP İlçe Başkanı Yasin Haşimi, olayın ardından hastaneye giderek, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Belediye Başkan Yardımcısı Çiftçi, burada yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadığını belirterek, "Millet olarak kenetlenmemiz gereken bir günde böyle üzücü bir olayın yaşanması hepimizi üzdü." dedi.
Karaman'da, umre için gittikleri kutsal topraklardan dönen çift, evlerine uğramadan sandığa giderek oy kullandı.

Umre vazifesini yapmak için 28 Mart'ta kutsal topraklara giden Haydar ve Hacer Dağlı çifti, bugün saat 13.00'de Konya Havaalanı'na inip, karayoluyla Karaman'a geldi.

Dağlı çiftini yakınları büyük bir heyecanla evlerinde beklerken, onlar ilk önce oy vermeyi tercih etti. Yem Sanayi İlkokuluna gelen çift, 1255 nolu sandıkta oylarını kullandıktan sonra evlerine gitti.

- "Oyumuzu kullanıp vatandaşlık görevimizi yaptık"

Haydar Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kafilenin normalde 3 gün sonra dönecekken referandum nedeniyle erken döndüklerini söyledi.

Uçakla Konya'ya geldikten sonra, kendilerini karşılayan oğluyla Karaman'a geldiğini ifade eden Dağlı, "Oğlum bizi eve götürmek isterken, direkt okula gitmesini istedim. İlk önce eve gitsek telaşeden oy kullanmak için geç kalabilirdik. Riske girmek istemedim. Oyumuzu kullanıp vatandaşlık görevimizi yaptık." dedi.

Hacer Dağlı da kutsal topraklarda umre vazifesini yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu vurgulayarak, "Kutsal topraklarda ziyaretlerimizi, ibadetlerimizi yaptık, geldik. Şimdi de oyumuzu kullanıp vatandaşlık görevimizi yaptık. İnşallah ülkemiz için hayırlısı olur." diye konuştu.
Engellilerin sosyal hayata katılması için önemli projeler gerçekleştiren Bağcılar Belediyesi, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması kapsamında, engelli ve yaşlı seçmenlerin zorlukla karşılaşmadan oylarını kullanabilmesi için 9 asansörlü özel araç, 25 binek araç ve ambulans tahsis etti.

Bağcılar Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bağcılar'da oy kullanan bini aşkın engelli ve yaşlı, görevli ekipler tarafından evlerinden asansörlü özel araç, binek araç ve ambulansla alındı.

Engelli ve yaşlı seçmenler daha sonra oy kullanacakları okullara götürüldü. Oy işlemi sonrasında yeniden araçlara bindirilen engelli ve yaşlı seçmenler evlerine bırakıldı.

Bağcılar Belediyesine hizmetten faydalanmak için başvuruda bulunan 15 Temmuz Mahallesi sakini engelli İbrahim Aginer de kendileri için sunulan hizmetten yararlandı.

Özel araçla ekiplerce Erol Battal Ortaokuluna götürülen Aginer, "Başkanımız Lokman Çağırıcı’ya teşekkür ediyorum. Bize çok yardımcı oluyor. Biz engelliler için sunulan imkanlardan çok memnunuz." ifadelerini kullandı.

Fatih Mahallesi'nde oturan, yürüme problemi bulunan 68 yaşındaki Sami Boyraz da evinden alınıp oy kullanacağı Malazgirt Ortaokuluna kadar özel araçlarla götürülmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Boyraz, ilçe belediyesinin kendilerini hiçbir zaman yalnız bırakmadığını belirterek, "Belediyemiz oy kullanabilmem için de her türlü imkanı sundu. Oyumu, hiçbir zorlukla karşılaşmadan kullandım. Beni yine evime getirdiler. Çok teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
- "Engellileri yaşamın her alanında görmek istiyoruz"

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da ilçede yaşayan engellilerin oy kullanma işlemini rahatlıkla yerine getirebilmesi için tedbirler aldıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Engelli seçmenlerin her biri oyunu hiçbir zorlukla karşılaşmadan kullanabildi. Onlar için hayatın tüm alanlarında hizmetler sunuyoruz. Demokratik haklarını kullanmaları için de özel araçlar, binek araçları ve ambulansı hizmete sunduk. Onlar vatanını ve milletini seven insanlar olarak hayatımıza katkı sağlıyorlar. Demokrasimizin güçlenmesine katkı sağlıyorlar. Engellileri hayatın her alanında görmek istiyoruz. Onların memnuniyeti ve huzuru bizim için çok önemli."
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için yapılan seçimde, oylarını verdi.

Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için yapılan seçimde, merkez Yenişehir ilçesindeki Ali Emiri Ortaokulu'nda oylarını kullandı.

Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Aksoy, güvenlik anlamında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ve gerek kent gerekse de kırsal kesimlerinde güvenlik önlemlerinin alındığını söyledi.

Diyarbakır'ın bazı kırsal bölgelerinde sandıkların taşındığını belirten Aksoy, "Toplam 10 bini aşan güvenlik görevlimiz var. Merkezlerde polis, kırsal bölgelerde jandarma ve güvenlik korucularıyla güvenlik tedbirleri alındı. Altı bölgede helikopterlerle oy pusulaları bölgelere intikal ettirildi." diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla da merkez Bağlar ilçesindeki Süleyman Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde oy kullandı.
Denizli, Aydın, Uşak ve Manisa'da hasta ve yatalak vatandaşlar, sağlık ekipleri tarafından evlerinden veya hastanelerden alınıp oy kullanacakları yerlere götürüldü.

Denizli'de, İl Sağlık Müdürlüğü, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Halk Sağlığı Müdürlüğünün koordinasyonunda Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri, halk oylamasında oy kullanmak isteyen hasta ve yatalak vatandaşlara yardımcı oldu.

Merkezefendi ilçesine bağlı Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde oturan 90 yaşındaki yatalak hasta Huriye Şentürk'ün oy kullanması için yakınları Evde Sağlık Hizmetlerinden yardım istedi.

Ekipler, Huriye Şentürk'ü evinden sedye ile alıp ambulansla Esentepe Ortaokuluna götürdü. Oy kullanması sırasında Şentürk'ün kızı Nezahat Altıntaş da annesine refakat etti. Şentürk, okuldaki "1054" numaralı sandığın yanına sedye ile görevliler tarafından getirildi ve oyunu kullandı.

Şentürk, yaptığı açıklamada, oy kullandığı için mutlu olduğunu belirterek, bu hizmeti verenlere teşekkür etti.

- Aydın'da 189 kişi sandığa götürüldü

Aydın'da da hastanelerden 123 kişi ile evde bakım hizmeti alan 66 kişi, görevliler tarafından oy kullanacakları yerlere ulaştırıldı.

Kurtuluş Mahallesi'nde kızıyla yaşayan felçli 84 yaşındaki Kadriye Demirkapu, Haci Lütfi Atay Ortaokuluna hasta nakil aracıyla taşındı.

Sedye üstünde, sağlık çalışanları ve kızının da yardımıyla oy kullanan Demirkapu, bu hizmetten dolayı oyunu kullanabildiği için mutlu olduğunu söyledi.

Kızı Süel Gürler de annesinin şimdiye kadar tüm seçimlerde oy kullandığını belirterek, verilen hizmetten dolayı sağlık ekibine teşekkür etti.

- Manisa'da diyaliz hastası sedye üzerinde oy kullandı

Manisa'nın Demirci ilçesinde 60 yaşındaki diyaliz hastası İrfan Ustabaşı, Evde Bakım Hizmetleri ekiplerince evinden alınarak, oyunu kullanacağı Atatürk İlkokuluna getirildi. Sedyeyle kabine götürülen Ustabaşı, 1058 no'lu sandıkta oyunu kullandı.
Ustabaşı, görevlilere teşekkür etti.

- Uşak'ta 182 kişi sağlık ekiplerince sandığa götürüldü

Uşak Valisi Ahmet Okur, yaptığı açıklamada, il genelinde oy kullanma merkezlerine gidemeyecek kadar yaşlı ve hasta olan vatandaşların evlerinden ambulanslarla alınıp sandıkların bulunduğu okullara götürüldüğünü söyledi.

Öğle saatlerine kadar 182 yaşlı ve hastanın ekiplerce taşındığı kaydeden Okur, "İl ve ilçelerimizde ekiplerimiz vatandaşlarımızdan gelen talepleri karşılıyor. Oy verme işlemi tamamlanana kadar ekipler çalışacak. Amacımız milletimizin iradesinin sandığa tam olarak yansımasına katkı sağlamak." dedi.
Balıkesir, Kütahya ve Çanakkale'de bazı vatandaşların yöresel kıyafetlerle sandık başına gitmesi renkli görüntülere sahne oldu.

Ayvalık ilçesine bağlı Akçapınar, Yenice ve Karaayıt mahallelerinde oy kullanmaya gelen kadınlar yöresel kıyafetlerini tercih etti.

Bazen günlük yaşamda da aynı kıyafetleri kullandıklarını dile getiren kadınlar, "Oy kullanmaya da kendi kıyafetlerimizle geldik." ifadesini kullandı.

- Kütahya

Domaniç ilçesine bağlı Erikli köyünde yaşayan Yörük vatandaşların, oy kullanmaya giderken giydikleri kıyafetler renkli görüntüler oluşturdu. Daha önce yayla olan 35 haneli Erikli köyü halkı, asırlardır kullandıkları geleneksel kıyafetleriyle sandık başına gitti.

Köy odasında kurulan sandıkta oy kullanan vatandaşların giydiği renkli kıyafetler ilgi odağı oldu.

- Çanakkale

Çanakkale'de de oy verme işlemi renkli görüntüler ortaya koydu.

İl genelinde bin 414 sandık kurulurken çok sayıda vatandaş sabah saatlerinden itibaren oy verme işlemleri için yola çıktı.

Ayvacık ilçesine bağlı Yukarıköy'de yaşayan vatandaşlar, yaklaşık 500 yıldır giyilen yöresel kıyafetlerle oy kullanma işlemlerini gerçekleştirdi.

Çocuklarını sırtlarına taşıyan Yörük kadınlarının oy kullanması halk oylamasına renk kattı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, oyunu kullandı.

Konak ilçesi İzmir Atatürk Lisesi'ne gelen Nükhet Hotar, "1245" numaralı sandıkta oy verdi.

Hotar, oyunu verdikten sonra, gazetecilere yaptığı açıklamada, güzel İzmir'imizde güzel bir günde güzel İzmirlilerle güzel bir okulda oyunu kullandığını söyledi.

Halkın, büyük bir sağduyu içinde gayet güvenli şekilde vatandaşlık görevlerini yerine getirdiğini belirten Hotar, ''Oyumuzu kullandık. Ülkemiz için, geleceğimiz için, çocuklarımız için, inşallah çok güzel sonuçlar bekliyoruz. Bugüne kadar emeği geçen arkadaşlarımızın Allah emeklerini boşa çıkarmasın diyorum. Ülkemizin geleceği için uğurlu mübarek sonuçlar bekliyoruz. Onun için gayret ediyoruz.'' ifadesini kullandı.

Nükhet Hotar'a AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican da eşlik etti.
Eskişehir'de akciğer hastalığı tedavisi gören kişi, 112 Acil Servis ekibince götürüldüğü okulda oyunu kullandı.

Hoşnudiye Mahallesi Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi'ndeki evinde oksijen destek ünitesine bağlı olarak yaşamını sürdüren 69 yaşındaki Münir Uyanusta, 112 Acil Servis'i arayarak anayasa değişikliği halk oylamasında oy kullanmak istediğini söyledi.

Sağlık ekibince tekerlekli sandalye haline getirilebilen sedyeyle evinden alınan Uyanusta, aynı mahalledeki Dumlupınar İlkokuluna götürülerek oyunu kullandı.

Uyanusta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin vatana ve millete hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Bu vatan, bu halk bizim. Ülkemize sahip çıkmamız gerek." dedi.

Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulmasına ilişkin yapılan seçimde oy kullanan Kırklarelili Roman vatandaşlar konuşmaları ile dikkati çekti.

Roman vatandaşlar yoğun olarak yaşadıkları Yayla, Kocahıdır ve Doğu Mahallesindeki okullara giderek oylarını kullandı.

Renkli giyimleri ve konuşmaları ile dikkati çeken Roman vatandaşlar, ''Aydi bea kullan oyunu'', ''Oş geldin damat'', Mari bırak kızanı dışarıda'', ''Enişte ızlı ızlı'' ile ''Yolu açalım'' gibi konuşmaları zaman zaman vatandaşları gülümsetti.

Roman vatandaşlardan Neriman Canlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romanların bulunduğu her ortamda neşe olduğunu söyledi.

Romanlar olarak seçimlere yüksek katılım sağlamayı amaçladıklarını belirten Canlı, seçimlerin Türkiye'ye iyi sonuçlar getirmesi temennisinde bulundu.

Öte yandan Kocahıdır Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi'ne 1,5 aylık bebeği ile gelen Yaşar ve İbrahim Kuyucu çifti de ilgiyle karşılandı.

Anne Yaşar Kuyucu, bebeği ile sandığa giderek oyunu kullandı.
Aksaray'da görme engelli Badegül Ünsal, yürüme engelli eşinin kullandığı akülü araca tutunarak geldiği okulda oyunu kullandı.

Badegül Ünsal (41), yürüme engelli eşi Şenol'un (42) akülü aracının arka kısmına tutunarak oy kullanacağı Necip Fazıl Kısakürek Ortaokuluna geldi. Burada görevlilerin yardımıyla 1045 numaralı sandığa giden çift, oylarını verdi.

Şenol Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin yürüme, eşinin ise görme engelli olduğunu söyledi.

Her türlü zorluğa rağmen tüm vatandaşların oyunu kullanması gerektiğini vurgulayan Ünsal, "Bugün vatandaşlık görevimizi yerine getirmek için gelip oyumuzu kullandık. Bizler 15 Temmuz'u gördük, Türkiye'nin daha önce yaşadığı olumsuz durumları yaşadık. Türkiye için, milletimizin geleceği için, şehitlerimiz için herkesin gelip oyunu kullanması gerekiyor." diye konuştu.

Badegül Ünsal da oy kullanarak yükümlülüklerini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getirerek Türkiye'nin geleceği için herkesin bu sorumluluğu yerine getirmesini istedi.
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, anayasa değişikliği halk oylamasında Gölbaşı ilçesi Şahin Sevin İlkokulunda oyunu kullandı.

Eşi Semra Sezer ile Şahin Sevin İlkokuluna gelen Ahmet Necdet Sezer, "1138" numaralı sandıkta oyunu kullandıktan sonra sandık görevlileriyle tokalaşarak okuldan ayrıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin de eşi Elif Şahin ve çocuklarıyla aynı okulda oy kullandı. Şahin, “Ülkemiz için hayırlı olsun. İnşallah aydınlık geleceğimizin kapısını aralar ümidiyle oyumuzu kullanıyoruz. Ya Allah bismillah” diyerek "1140" numaralı sandığa oy pusulasını attı.

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da aynı okulda oy kullandı.
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bir vatandaşın halk oylaması için sandığa Efe kıyafetiyle gitmesi renkli görüntüler oluşturdu.

Kendi üzerinde Efe kıyafeti olan, 4 yaşındaki kızı Emel Uğuz'a da bindallı giydiren Engin Uğuz, Ödemiş 80. Yıl Efe İlköğretim Okulu'ndaki 1234 nolu sandıkta oy kullandı.

Uğuz'un oy zarfını, kızı Emel seçim sandığına attı.

Ödemiş Belediyesi'nde çalışan ve iki çocuk babası olan Uğuz, AA muhabirine, Efe kültürünü tanıtmak ve yaygınlaştırmak istediğini, bu nedenle sandığa bu kıyafetlerle geldiğini söyledi.

Eşinin sandık görevlisi olması nedeniyle kendilerine katılamadığını, kızına yöresel bindallı kıyafetini giydirdikten sonra yola çıktıklarını anlatan Uğuz, "Okula girdiğimizde etraftaki vatandaşlar kıyafetlerimize merakla baktı, beğendiklerini söylediler." dedi.

Harmandalı oyununu öğrenmek için bir süredir kursa gittiğini belirten Uğuz, "Ben ve eşim geleneğimizi sürdürmek için elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
#Türkiye geneli referandum sonuçları
#referandum sonuçları
#referandum sonuçları 2017
#16 Nisan 2017 Referandumu
7 yıl önce