|
İdarecileri görevden almanın incelikleri
Bazen kamu idareleri yöneticileri görevden almak ister, bazı haller de vardır ki kamu idareleri isteseler de idarecileri görevde tutamazlar.

Yine atanma ve görevden almalarda usulde paralellik ilkesi ve istisnaları da bilinmesi gereken hususlardandır.

Bu yazımızda bu konuları örnekleriyle izah etmeye çalışacağız.

Aylıktan kesme cezası alan daire başkanı ve üstü idarecilerin durumu Üniversitede ya da başka kurumlarda aylıktan kesme cezası ile tecziye edilen daire başkanı görevine devam edebilir mi?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 53'üncü maddesinin (b) fıkrasında; öğretim elemanları memur ve diğer personelin disiplin işleri ile disiplin amirlerinin yetkilerinin Yükseköğretim Kurulu'nca, devlet memurlarına uygulanan usul ve esaslara göre düzenleneceği hükme bağlanmış,

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 132'nci maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarında ise; “Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır. Aylıktan kesme cezası ile tecziye edilenler 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler 10 yıl boyunca daire başkanlığı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha

üstü kadrolara, bölge ve il

teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına atanamazlar” hükmüne yer verilmiştir.

Sonuç olarak ister üniversitelerde isterse diğer kamu kurumlarında görev yapanlardan kendilerine disiplin cezası olarak aylıktan kesme ve üstü disiplin cezası verilenlerin, daire başkanı, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolar, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadroları, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyelikleri, vali ve büyükelçi kadroları ile kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat kanunları çerçevesinde bu görevlere muadil idari kadrolara atanmamaları gerektiği gibi; görevleri esnasında söz konusu cezalar ile tecziye edilmeleri halinde de aynı madde hükmünün mefhumu muhalifi gereğince hukuken bu görevleri yapabilme niteliğini kaybettiklerinden bulundukları idari kadrolardan alınmaları gerekmektedir. (DPB) Kamu kurumları isteseler dahi bu cezaları alanları bu görevlerde tutamazlar. Şayet bu cezaları alan personelden masum olduklarını düşündükleri varsa disiplin kurullarında bu cezaların kaldırılması gerekir.

Müşterek kararnameyle atananların aylıktan kesme cezası karşısındaki durumu Müşterek kararname ile atanan bir genel müdür yardımcısı ve üstü görevlerde bulunanlar, şayet aylıktan kesme cezası almışsa atanma şartlarını kaybettiği gerekçesiyle müşterek kararname olmadan görevden alınabilir mi?

2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanun'da hangi personelin müşterek kararnameyle atanacağı açıkça belirlenmiştir. Aynı şekilde müşterek kararname ile atananların görevden alınmaları da müşterek kararname ile yapılmaktadır. Dolayısıyla atanmaları müşterek kararname ile yapılan genel müdür yardımcısının ya da üstü görevlerde bulunanların da aylıktan kesme cezası nedeniyle görevden alınması müşterek kararname ile yapılmalıdır. Atanma şartları kaybedildi denilerek bakan onayıyla bunların görevden alınmaları mümkün değildir.

Ancak, bazı haller vardır ki müşterek kararnameye gerek kalmadan görevden alma yapılabilir. İstifa edenler ile emekliye ayrılanları bu kapsamda değerlendirebiliriz. Yani bir kişi kendi isteğiyle istifa etmişse bunun görevden alınması için müşterek kararnameye gerek bulunmamaktadır. Devlet Personel Başkanlığı'nın aksi yönde görüşü olsa da uygulama istifa edenlerin kararnamesiz bir şekilde görevden alınması yönündedir.

Belediyelerde görev yapan daire başkanları hakkında 375 sayılı KHK uygulanır mı?

Bir belediyede daire başkanı olarak 4 yıldır görev yapıyorum. Görevden alınmam halinde 375 sayılı KHK'nin ek 18'inci maddesinde yer alan hükümlerden yararlanabilir miyim?

375 sayılı KHK'nin ek 18'inci maddesi ile belirli süre görev yapan idarecilerin görevden alınmalarında atanacakları yeni görevler ile mali hakları hakkında bazı düzenlemeler getirilmiştir. Buna göre görevden alınan her kurumdaki idareciler bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

Bu düzenlemenin kapsamında bakarak şunları söyleyebiliriz;

1- 4857 sayılı İş Kanunu ile 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na tabi personel hakkında uygulanmaz. Bunlara kapsam dışı personel dahildir.

2-Tabi oldukları personel kanununa bakılmaksızın Başbakanlık, bakanlıklar, bağlı ve ilgili kuruluşlardaki daire başkanı ve üstü görevler.

3- 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na ekli (III) sayılı Cetvel'de sayılan düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki başkan ve üyeler haricindeki daire başkanı ve üstü görevler.

4- Belediyeler ve üniversitelerin daire başkanı ve üstü görevlerinde bulunanlar, bu madde kapsamında olmadığından bu madde ile sağlanan haklardan yararlanamazlar. Yine kendi istekleriyle görevden ayrılanlar da bu maddede sağlanan haklardan yararlanamazlar.

Dolayısıyla madde kapsamında olmayan belediyede daire başkanı olarak görev yaptığınız için görevden alınarak yeni görevinize atandığınız tarihi takip eden ay başından itibaren ikinci yılın sonuna kadar önceki görevinize ait ödeme unsurlarını alamazsınız.

375 sayılı KHK'deki kesintisiz iki yıldan ne anlaşılmalıdır?

3 yıl daire başkanı olarak görev yaptıktan sonra genel müdür yardımcısı olarak atandım ve 8 ay sonra görevden alınarak kurumundaki kariyer uzman kadrosuna atandım. Ancak, kurumum genel müdür yardımcısı olarak kesintisiz iki yıl çalışmadığım gerekçesiyle daire başkanının mali haklarını iki yıl süreyle uygulamıyor. Yapılan işlem doğru mudur?

375 sayılı KHK'nin ek 18'inci maddesinde; “…Birinci fıkra hükmü kapsamında atananlardan birinci fıkra kapsamında yer alan yönetici kadro veya pozisyonlarında kesintisiz olarak en az iki yıl fiilen görev yapmış olanların mali hakları, atandıkları söz konusu kadro veya pozisyonlarda bulunmaları kaydıyla, atandıkları tarihi takip eden ay başından itibaren ikinci yılın sonuna kadar fiili çalışmaya bağlı ödemeler hariç, önceki görevine ait ödeme unsurları esas alınarak verilmeye devam edilir.” hükmüne yer verilmiş olup, siz iki yıl süreyle kesintisiz olarak daire başkanlığı yaptığınız için daire başkanının (genel müdür yardımcısının mali hakları alınamaz) mali haklarını maddede belirtildiği şekliyle iki yıl süreyle almanız gerekmektedir. Madde metni dikkatli bir şekilde incelendiğinde son bulunulan görevde kesintisiz iki yıl çalışma şartı ifadesi yer almıyor bunun yerine “yönetici kadro veya pozisyonlarında kesintisiz olarak” ifadesi yer alıyor. Dolayısıyla kurumunuzun uygulaması doğru değildir.
#Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu
#Yükseköğretim Kurulu
#KHK
9 yıl önce
İdarecileri görevden almanın incelikleri
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle