|
Sakarya’da referandumun nabzı

Yeni Şafak ve TVNET araçlarıyla, Yeni Şafak muhabiri Fatih Özkanoğlu, TVNET muhabiri Ersin Karadağ ile birlikte, Anadolu'nun referandum nabzını tutmak üzere Sakarya'ya doğru yola koyulduk. İki saatlik bir yolculuğun ardından vardığımızda şehir, Cumhurbaşkanımızı karşılamaya hazırdı. TVNET ekibi canlı yayın yaparken ben de sokaklarda insanları dinledim.



Adapazarı sınırları içindeki meydanda halkın Evet demek için birbirinden farklı sebepleri var.



Evet ve Hayır arasındaki kararsızlarda Kılıçdaroğlu ve muhalefetin söylemlerinin etkisi yok. Ancak “ekonomi" önemli bir faktör. İşsizlik endişesi en fazla dile getirilen sorun olarak görülüyor. Sakarya'da referandum ekonomik sorunlar ve terör için çözümün kapısı olarak değerlendiriliyor. Evet'lerin gerekçesi şu başlıklarda özetleniyor: “

Türkiye'nin güçlenmesi, düşmanlarımızı sevindirmemek, güçlü liderlik, İslam coğrafyası, vatan hainlerine karşı çoluk çocuğumuzun geleceği için Evet

".



Bir milyon nüfusu olan Sakarya, Türkiye'nin önemli sanayi merkezlerinden birisi. Sakarya'nın ilçesi olan Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Evet oylarının %70'i bulacağına, halkın ekonomi ile ilgili darboğazların Evet ile gevşeyeceğine gönülden inandığını söylüyor.



Halkın genelinde, sokaklarda, kahvelerde, esnafta, “

Hayır, Türkiye'ye zarar verir, Hayır çıkarsa Türkiye'de rüzgar tersine eser, sadece buradakiler değil yurtdışı işbirlikçileriyle ülkeyi çıkmaza sokarlar, bu kirli ittifaka fırsat vermemek lazım

" fikri hakim.



Dosta düşmana birliğimizi göstermeliyiz

" yaklaşımı sokaklarda konuştuğumuz insanlarda bariz görülüyor.



Bu referandumla “ülkenin geleceği test ediliyor" inancı yaygın.


Sakarya izlenimim; halk kendi meselelerine odaklanmış durumda. Referandumdan herkesin buna göre bir beklentisi var. Kararsızıların oylarını da bu meseleler üzerine olan açıklamalar etkileyeceğe benziyor.



Halkın değişiklik paketi içinde en fazla 18 yaş meselesine itirazı var. Ancak bu durum Evet-Hayır oyunu etkilemiyor.

Meydanda gençlere bunu olumlu bulup bulmadıklarını sorduk. Gençler, gençlerin bu görevi yapacabileceğine inanmıyor. “Milletvekili olmam. Çünkü
KPSS'ye girip memur olacağım
" diyen de, “Olmak isterim" diyen de var.


“Seçme hakkı varsa seçilme hakkı da olmalı

" diyen gençler daha çok mesleklerine odaklanmış durumda. Meydana giden bir grup sağlık okulu öğrencisi genç kız liseyi bitirince, “

Hemşire yardımcısı

demesinler, biz direkt ebe-hemşire olmak istiyoruz" derken, gelecekleri için en önemli meseleyi dile getiriyorlar. Diğer taraftan halkta referandum sonrası için iyimserlik hakim. Özelikle esnafın piyasa beklentileri refarandum sonrasında daha iyi olacak şeklinde dile geliyor.



Sakarya, sanayisi büyüyen şehirlerden.


5. Sanayi Bölgesi kuruluyor. Toyota, tank, vagon fabrikası gibi irili ufaklı pek çok sanayi kuruluşu bölgede üretim yapıyor. Sabancı, Koç grubu gibi büyük yatırımcıların bölgede yatırımları var. Diğer taraftan yan sanayi üretimi de bölgede giderek yaygınlaşıyor.



3 bin kişinin istihdam edildiği bir tekstil fabrikası olan Alper Yüksel, “Sanayide çalışanlar ekonominin güçlenmesinin referandumla bağlantılı olduğunu biliyor" diyor. Referandumdan Evet cevabının güçlü çıkmasının iş dünyası için de çok önemli olduğunu söylüyor.



15 Temmuz darbe girişimi Sakarya'da ekonomiyi de etkilemiş. Bölgede bulunan 35 firmanın içinde 6'sı bu dönemde kapanmış. Hal böyle olunca Hayır'cı ekip ağırlıklı olarak, "Refarandumda Evet çıkarsa dolar yükselecek, zam gelecek, işsizlik aratacak" gibi söylentiler üzerine yükselmeye başlamış.



MHP, Sakarya'da etkin. AK Parti ile birlikte çalıştıkları söyleniyor. CHP ise kemik bir oy tabanı dışında etki alanını genişletebilmiş, halkın kalbinde yer bulan bir söylem üretebilmiş değil.


#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#15 Temmuz
#Sakarya
٪d سنوات قبل
Sakarya’da referandumun nabzı
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu