|
Kürtlerin aldatılma tarihi

Kütüphanemde Kürtleri ilgilendiren kitapların hangisini elime alsam, hepsi önce kısa bir tarih girizgahı ile başlıyor. Kürt isyanlarının nasıl başladığını, nasıl bastırıldığını ve nasıl kıyıma uğradığını anlatıyor tüm kitaplar.



Bence daha acı olanı, isyan eden Kürtlerin, aslında başka devletler tarafından nasıl kandırıldığının ve kullanıldığının sonradan ortaya çıkmasıdır.



Ne yazık ki, Kürtler, tüm devletlerin kendilerini kullandığını, sonra ortada bıraktığını ve çok acı çektiklerini bildikleri halde, yeni bir heyecanla, yine bir devletin tuzağına düşmüştür.


Rusya Kürtleri ilk kandıran devlettir


Kürtlerin yakın dönem “Asrı Saadeti” Osmanlı döneminde olmuştur. Tüm milletler gibi, Kürtler de Osmanlı İmparatorluğu'nda kendi dilleri, dinleri ve kültürlerini özgürce yaşamıştır.



Osmanlı'nın zayıflamaya başlamasıyla birlikte, Rusya üç bölgede yoğun ayrılıkçı hareketleri desteklemiş ve Osmanlı'yı yıpratmak istemiştir. Balkanlar'da Slavları, Kafkasya ve Doğu'da Ermenileri, Doğu ve Güneydoğu'da Kürtleri tahrik etmiş, Osmanlı'ya karşı ayaklandırmaya çalışmıştır.



İlk Kürt isyanı 1806'da Abdurrahman Paşa ayaklanmasıyla ile başlar. 1912'ye kadar 12 farklı isyan yaşanır ve tümü sert biçimde bastırılır.



Rus Çarı, Balkanlar'da Sırplara verdiği bağımsız etnik devlet sözünü Kürtlere de verir.

Rusya aslında Kafkasya'yı ve Balkanlar'ı ister. Osmanlı'yı sıkıştırmak için Kürtleri kullanır ve sonra da ortada bırakıp, en ağır trajedileri yaşamasına neden olur.


İngilizlerin Kürtleri

Sevr'le kandırması


I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı'yı parçalamak için yapılan planlarda yine Kürtler kullanılır. Bu kez kullanan İngilizlerdir. Sevr Antlaşması'nda (62 ve 64. Madde) Kürtlere bağımsız bir Kürt devleti vaat edilir.



Şeyh Mahmut Berzenci, 1922'de Süleymaniye şehrinde bu maddeye dayanarak kendini “Kürdistan Hükümdarı” ilan eder, para ve pul bastırır. İngilizler, artık kendi mandası olan Irak'taki bu bağımsızlık ilanını, Süleymaniye'yi bombalayarak bastırır.



Eş zamanlı isyanlar Türkiye'de de başlar. 1924-1940 yılları arasında 25 Kürt isyan olur. Cumhuriyet, Takriri Sükun Kanunu ve İstiklal Mahkemeleri'ni kullanarak sert biçimde bu isyanları bastırır. Kürtler, kimlik ve kültür olarak da inkar edilir ve yıllarca sürecek büyük tartışma o zaman başlar.



İngiltere, el altından tahrik ve teşvik ettiği bu isyanların, kendi mandası olan Irak'ta olmasını asla izin vermez. İngilizler Barzani ailesi başta, petrol bölgesine yaklaşan tüm Kürtleri katleder. Kürtler, İngiliz uçaklarından düşen bombaları görünce, Sevr'in bir aldatmaca olduğunu anlar ama geç kalırlar.



İngiltere'nin asıl amacı, Musul ve Kerkük gibi, Irak'taki petrol bölgelerini kendi kontrolü altına almaktır. Kürt isyanlarını Türkiye'yi baskı altına almak ve istediğini kabul ettirmek için kullanır. Amacına da ulaşır.


Mahabat Kürt Cumhuriyeti dramı


Kürtlerin, ilk ve son kurdukları devletin adı Mahabat'tır. İran topraklarında, 1946'da kurulan bu devletin ömrü 11 aydır.



İngiltere ve Rusya, İran'ı işgal etmek için, yine bağımsız Kürt devleti vaadiyle Kürtleri kandırır. Rusya, işgal ettiği İran'ın kuzeydoğusunu koparmak için Kürt devletini tehdit aracı olarak kullanır.



İran, İngiltere ve Rusya ile mecburen anlaşınca, iki ülke de Kürtleri ortada bıraktır. İran da, Mahabat'a girip, kanlı bir şekilde Kürt devletini yıkar, ilan edilen hükümet üyelerini asar ve yüzlerce insanı öldürür.


Amerika'nın KürTleri kullanması


1960'larda Irak'ta askeri darbeler sonrası başlayan istikrarsızlıklar sonrası, Kürtler yeniden özerklik ve bağımsızlık için hareketlenir. Bu kez isyana teşvik ve tahrik eden Amerika'dır. Mustafa Barzani, hiçbir sözünde durmayan Rusya ile ittifakı bitirip, ABD ile anlaşır. Rusya da Kürtlere karşı Saddam ile el sıkışır.



ABD, Baas rejimine karşı, İran Şah'ı üzerinden, Kürtlere her türlü silah ve mühimmat yardımı yapar. Kürtler 120 bin kişilik ordusuyla artık bağımsızlık elde edeceklerine kesin inanır.



İran, Irak'a karşı bir yandan Kürtlere silah verirken, bir yandan da Saddam rejimiyle gizli görüşmeler yapıyordu. Aracı olan da Türkiye'ydi. İran Şahı İhsan Sabri Çağlayangil'e, Irak Şattül Arap konusunda ısrar etmezse, Kürtlere desteğini çekeceğini söyler. Irak zorda olduğu için İran'ın isteğini kabul eder.



Bir anda, İran Kürtlere yardımı keser. Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'e kendilerini ortada bırakmaması için dramatik mektuplar yazar. Ancak durum değişmez.



ABD, İran Şahı için Kürtlere yardım yapmıştı, Şah istediğini almış ve Kürtler yine aldatılmıştı. 1970'lerde Barzani teslim olur, ordusunu dağıtır, silahları da Saddam'a verir.


Her zaman aldatılan bir halk


1970'lerde Barzani'nin teslim olmasıyla Kürt hareketi bölünür. Irak'ta Talabani, Türkiye'de de Abdullah Öcalan sahneye çıkar.



O tarihten sonra, kimin ne amaçla bölünmüş halde olan Kürtleri kullandığı artık takip edilemez oldu. Almanya, Fransa, İsrail, İran, Irak, Suriye, ABD, Rusya, Çin... her dönemde Kürtleri farklı bir amaçları için kullandı ve ortada bıraktı.



1806'dan Osmanlı'ya ilk başkaldırıdan beri, yüzlerce isyan, savaş, sürgün yaşayan Kürtler, hiçbir zaman vaat edilen bir Kürt devletine kavuşamadı. Ancak binlerce Kürt öldü, binlercesi sürgün oldu, yerlerinden yurtlarında koptu. ABD'nin Saddam'a karşı kullandığı Kürtlerin, Halepçe'de (1988) katliama uğraması, bunlar içinde en unutulmaz acı oldu.


Şimdi Rusya ve ABD yine sahnede ve yine Rojava'da bağımsız bir Kürt devleti ile kandırıyor Kürtleri. Yarın da bunun detaylarını konuşalım. Yerimiz bitti.


#Kürtlerin aldatılma tarihi
#Kürt isyanı
#Rojava'
#Abdullah Öcalan
8 yıl önce
Kürtlerin aldatılma tarihi
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle