|
Akran zorbalığını hafife almayalım
Akran zorbalığına maruz kalan her çocuk az ya da çok ruhsal olarak bundan etkilenir. Çocukta oluşan etkinin derecesini, çocuğun ruhsal özellikleri, maruz kalınan süre, zorbalığın çeşidi ve şiddeti belirler. Hassas, narin, naif, kırılgan, kaygılı ve depresif yapıdaki çocuklar daha kolay etkilenirler ve etkinin derecesi görece daha fazladır. Zorbalık hemen anlaşılmış ve müdahale ile önlenmiş ise etkilenme çok hafif düzeyde kalır. Grup halinde uygulanan zorbalık daha zedeleyici etki bırakır.

Yapısal ruhsal özelliklerine göre zorbalığa maruz kalan çocuklarda çok farklı psikiyatrik sorunlar ortaya çıkabilir. Bunların başında uyum bozuklukları, kaygı bozuklukları ve depresyon gelir. Öğrenme ve dikkat sorunları, akademik başarısızlıklar, gece ve/veya gündüz idrar ya da dışkı kaçırma rastlanan diğer sorunlardır. Zorbalığa bağlı gelişen en temel kaygı sorunu anneden ayrılma kaygısı ve travma sorası stres bozukluğudur. Okulda kendini güvende hissetmeyen çocuğun anneye bağımlılığı artar. Okula gitmek istememeye başlar ve sonunda okul fobisi gelişir. Küçük çocuklarda bu durum evden dışarı çıkamama, aşırı korkular şeklinde de kendini gösterir.

Zorbalık yapan çocuklar da mutlaka ele alınmalı ve tedavi edilmelidirler. Zorbalık yapmak bir ruhsal sorun belirtisidir. Bu çocuklarda dürtü kontrol sorunu, dikkat eksikliği hiperaktivite ve karşıt gelme gibi davranış sorunları ve davranım bozukluğu gözlenir. Daha önce kendileri zorbalığa maruz kalmış ve sosyal uyum sorunu yaşayan çocuklar zorbalık davranışı sergileyebilirler. Diğer yandan aile düzeninin bozuk olması, kaotik aile yapısı, ebeveyndeki davranış sorunları, kısaca ailedeki ağır huzursuzluklar çocukta bu davranışın gelişmesini tetikleyebilir. Bu çocukların aileleri ile de çalışılmalı ve davranış sorununa yol açan ailesel faktörler var ise bunlar ele alınmalıdır. Zorbalık uygulayan çocukların çoğunda empati sorunu vardır. Terapilerde empati duygusu üzerine çalışmak gerekir.

Acil yapılması gereken ilk şey zorba davranışların sonlandırılmasıdır. Bunun için gereken her türlü önlem alınmalıdır. Zorbalık eylemi durdurulmadan olaya müdahale etmek mümkün değildir. Zorbalığa maruz kalan çocuğa aile ve okul güven vermeli, onun yanında olduklarını ve kendisine her türlü desteği vereceklerini açıkça ifade etmelidirler. Ancak bu şekilde çocuğun gerginliği azaltılır ve sonrasında olabilecek benzer olayları aile ve öğretmenleri ile paylaşması sağlanabilir.

Akranları tarafından kötü muamele gördüğünü söyleyen her çocuk ciddiye alınmalıdır. Önemsememek, olayı geçiştirmek süreci uzatır ve çocuk daha fazla zedelenir. Kendisine inanılmadığı duygusu içe kapanmasına neden olabilir. Taraflar ayrı ayrı dinlenmeli, üçüncü şahıslardan bilgi toplanmalıdır. Durum anlaşılır anlaşılmaz ailelere bilgi verilmeli ve aileler okula görüşmeye çağrılmalıdır. Zorba davranışın durdurulması için önlem alınmalıdır. Kesin, açık ve net uyarılara rağmen davranış devam ediyor ise çocukların mekânları ayrılmalıdır.

Eğer zorbalık grup halinde yapılıyor ise bu grup mutlaka dağıtılmalıdır. Akran zorbalığı birçok aile ve okulun gözünden çok kolay kaçabilecek bir durumdur. Anne babaların çocuğun şikâyetlerini ciddiye almaları gerekir. Okula karşı başlayan isteksizlikler ve okul değiştirme talebinde akran zorbalığı mutlaka akılda tutulmalıdır.
#Akran zorbalığı
#zorba davranışlar
#cocuk sağlığı
9 years ago
Akran zorbalığını hafife almayalım
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler