|
Online dizi

Netflix ile beraber internet televizyonculuğu hız kazandı. Televizyonda yayınlanan dizileri kanalların internet sitesinde sorun yaşamadan, reklam kesintisine uğramadan seyretmek mümkün değildi. Korsan sitelere talep yükselmişti ki TV kanalları internete özel dizilerin yayınlanacağı siteler açtı. “Sıfır Bir” gibi bağımsız internet dizileri yayındayken, ana akım medyanın ilk internet dizisi diye nitelendirebileceğimiz “Masum” yarın itibariyle görücüye çıkacak.



Orijinal, sürükleyici, merak uyandırıcı, ufuk açıcı hikaye beklentisinde olanlar maalesef azınlıkta; internet dizilerinden en büyük beklenti cesur olmaları. Cesaret denince de akla muhafazakar kalıpların dışına çıkmak geliyor sadece nedense. Televizyonda pek çok kelime aşırı ihtiyatın neticesi biplenirken internet dizileri argo ve küfür özgürlüğüne kavuşacak!



Bir internet dizisi sadece cesur olarak dizi sektöründe beklenen değişimi gerçekleştirebilir mi? 60 dakikalık dizi denemesi televizyonda da yapıldı. Sadece süre kısaltılarak başarı beklendi ama senaryo dili, hikaye içeriği değişmeden beklenen başarının gerçekleşmeyeceği göz ardı edildi. Televizyondaki dizilerin en büyük problemi uzamaya devam eden sürelerle birlikte senaryo dilinin ve hikaye içeriğinin kendini yenileyememesi, her sezon neredeyse tüm dizilerin aynı temalarla oluşturulması ve klişelerden medet umulması. Klişe candır sözü sektörün can simidi haline gelirken; ne zaman klişeye başvurulduğu göz ardı edildi. Klişelere başvurulmasının, klişe üzerine hikaye inşa edilmesinin nedeni, yazarın yazdığı dünyaya hakim olmamasıdır.



Netflix online film/dizi izleme, DVD kiralama ile başladı, internete özel çekilen House Of Cards ile cesur senaryo beklentisini karşılamakla kalmadı, sezonun tüm bölümlerini aynı anda yayınlayarak hedef kitlenin görüş alanına girdi. Şubat 2013'te yayınlanan House Of Cards ile online dizi anlayışına yeni bir soluk getirmiş oldu.



Underwood'ların entrikayla dolu Beyaz Saray yürüyüşlerine seyirci değil şahit olduk bir bakıma. Frank Underwood'un kameranın içine bakarak olan biteni anlattığı, muhatabı hakkında dedikodu yaptığı anlarda. Ahlakın parçalanmaz bir bütün olduğunun altını çizen House Of Cards; politik dramanın diline ve içeriğine getirdiği yenilik ile kendisinden sonra çekilen dizileri etkiledi. Amerikan iç politikasına farklı bir pencereden baktı, eleştirel yönü kuvvetliydi senaryonun ama asla had bildirici bir tonda değildi.



House Of Cards'tan sonra politik drama dizileri özellikle ilgi alanıma girdi, takip etmeye başladım. Herkesin kendine göre bir Başkan anlayışı, bir bakış açısı vardı. Sonuna kadar eleştiriyorlar, hatta bazı detaylarla yerin dibine sokuyorlar Başkanları. Birebir gerçek hayattaki bir Başkanı karakterize etmediklerinden, kimseyi hedeflemiyorlar. Senaryoda gerçek olaylar yer alsa da eleştirel yaklaşım analiz görevi gördüğü için hedefe ulaşıyor.



Yerli dizilerde ise aile söz konusu olduğunda dahi incitici bir dil çıkıyor ortaya. Had bildiren bir dil. Takıntı haline gelen muhafazakar baskıyı böyle kırabildiklerine inanıyorlar. Sözüm ona görüntü muhafazakar ama içeriğin muhafazakarlıkla alakası kalmadığı gibi, ahlaksızlık diz boyunu geçmiş, omuz hizasına gelmiş neredeyse. Ama hala online dizilerden en büyük beklenti cesur olmaları yönünde. Aynı hikayeleri cesur görüntülerle, argo ve küfürle zenginleştirerek anlatınca olay çözülmüş olacak!



Haz peşindeki seyircilerin ne kadarı ücret ödeyerek platformlara üye olur, online dizi izler şimdiden söylemek zor. İlk bir haftalık/aylık ücretsiz hizmetin ne kadar karşılık göreceği dahi şüpheli. Hedef kitlesi, yerli dizilere mesafeli, yabancı dizileri uykusuz kalma pahasına seyreden genç kuşak ise; cesur beklentinin içi sağlam hikayelerle doldurulmak zorunda. Yatay gelişimin içine hapsolmuş karmaşık ilişkiler ağı, DNA testleri ile açığa çıkan biyolojik baba hikayelerinin bir adım ötesine geçmek gerekiyor. Hikayede dikey gelişim şart olduğu gibi karakterlerde de dikey gelişim görülmeli.



Rekabet, reklam, maliyet gibi gerekçelerle sektördeki herkesin şikayetçi olduğu dizi sürelerini kısaltmayan, içeriden bir değişim dönüşüm yerine, müdahaleye sansüre karşı olup içten içe müdahale beklentisinde olan sektörün, online dizide başarılı olması kaliteyi yakalaması zor gözükmüyor.


#Netflix
#House Of Cards
#Beyaz Saray
7 yıl önce
Online dizi
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset