|
Arnavutluk fatihi: Mehdi Gurra
TİRAN-BERAT / ARNAVUTLUK

Bir dizi konferans için Arnavutluk kökenli Müslümanların en önemli ve en çalışkan Vakfı, ALSAR'ın başkanı Mehdi Gurra kardeşimin daveti üzerine Arnavutluk'tayım. Bu yıl, Arnavutluk'a ikinci gelişim.

Önce Arnavutluk hakkında bazı bilgiler vereyim.

BATILILARIN VE ATEİST DEVLETİN YIKIMI

Ermeni meselesini konuşan ve Ermeni meselesi üzerinden Türkiye'ye vuran Batılılar, önce Balkanlarda, Avrupa'nın göbeğinde iki asırdır işledikleri cinayetlerin, katliamların, Balkanların insanlarına yaşattıkları acıların hesabını versinler.

Balkan göçleriyle kaç milyon insanın yerlerinden-yurtlarından edildiğini, katledildiğini hatırlasınlar ve bu gözyaşının, kanın ve acının hesabını versinler, verebilirlerse!

Osmanlı dağılırken Arnavutluk 1912 yılında bağımsızlığını elde ediyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda önce 1937'de İtalyanlar, ardından 1943 yılında Alman faşistler tarafından işgal ediliyor.

Fransa'da eğitim gören ve bir hafız'ın oğlu olan Enver Hoca, Alman işgaline karşı 1941'de Komünist Partisi'ni kuruyor, bir gerilla hareketi örgütlüyor ve faşistler, Arnavutluk'tan kovuluyor.

Enver Hoca komünizmi, Batılı faşistlerin yapabileceği zarardan daha fazla zarar veriyor Arnavutluk'un Müslüman halkına. Ateist bir devlet kuruIuyor ve İslâm'ın kökü kazılmaya çalışılıyor Amavutluk'ta!

İNANMA DUYGUSU YOKEDİLMİŞ!

Bu durumu Mehdi Bey, çok özlü bir şekilde şöyle anlatıyor: “Komünizm, insanların inanma hissini yok etti. Bugün gençler ve yaşlılarda inanma hissi var. Ama orta kuşakta sıfır.”

Mehdi Bey'e “nasıl bir şey bu?” diye soruyorum. Şöyle izah ediyor bu durumu: “Orta kuşağın üzerinden ateist devlet, silindir gibi geçiyor. 1992'den sonra, komünizm çökünce, dedeler, torunlarına İslâm'ı anlatıyorlar. Böylece genç kuşaklar, yitirdikleri şeyi hatırlamaya başlıyorlar. Daha sonra Türkiye başta olmak üzere bazı Müslüman ülkeler, Arnavutluk'ta İslâm'ın yeniden hatırlanması konusunda önemli çalışmalar yapıyorlar.”

Arnavutluk'ta komünizmin İslâm'ın izlerini nasıl sildiğini bir kaç örnekle anlatmak istiyorum:

Arnavutluk Diyanet'ine göre şu an ülkede 837 cami var. Arnavutluk'un nüfusu 3 milyon. Başkent Tiran'ın nüfusu ise 1 milyon. Tiran'da 7 cami var. Tiran'ın nüfusu 25 bin iken 28 cami varmış! Gerisini siz düşünün artık!

EFSANE ADAM: MEHDİ GURRA

Yazının bundan sonraki bölümünde sizi efsane adam Mehdi Bey'le tanıştırmak istiyorum.

Mehdi Bey, tam bir uçbeyi, devrimci ama derviş bir öncü. Tek başına bir kurum gibi çalışıyor. Yüreği yangın yerine dönmüş bir kişi: Arnavutluk'un yeniden bihakkın Müslümanlaşması için kefenle dolaşan bir akıncı.

Hem İHH'nın partner'i olarak yetim çalışması ve Kur'ân Kursları var; hem de İslâmî kaynaklar basan bir yayınevi ve Tiran'daki Yunus Emre'den daha fazla öğrencisi olan bir Türkçe eğitim kursu var.

Kur'ân kurslarında geçen yıl 2400 öğrenci okumuş. Bu yılki hedefi 3000 öğrenciymiş! Bugüne kadar 20 bini aşkın öğrenci okutmuş!

Bunlar, Mehdi Bey'in bütün engellemelere, zorluklara rağmen tek başına yaptığı işler. Engel tanımayan bir öncü o: Hayallerini yaşayan ve hayallerini hayata taşıyan yılmaz bir adam. Balkanlarda 10 tane Mehdi Gurra olsa 25 yıl içinde İslâm, Balkanları yeniden fetheder!

Çarşamba günü Tayyip Bey, Arnavutluk'a bir ziyaret düzenleyecek. Tayyip Bey'in ve beraberindeki heyette yer alacak Mehmet Görmez Hoca'nın Mehdi Bey'le görüşmeleri farz! Yoksa büyük vebale girerler! Benden hatırlatması!

Arnavutluk deyince Mehdi Gurra gelmeli akla. Mehdi Bey, yüreği İslâm için atan bir öncü. “Biz Türklerle akraba değiliz, kardeşiz, kardeş!” diye haykıran bir Müslüman.

Budur, diyorum ve ekliyorum: Gereği yapılmalıdır!

Balkanlarda 5 asır Osmanlı barışı ve kardeşliği ruhları fethetmiş! Buradaki Osmanlı sevgisi, özlemi ve beklentisi, omuzlarımızdaki yükü ağırlaştırıyor. Allah yardımını esirgemesin!

Bugün Kavaje şehrinde Sırbistan'daki Peşova şehrinden Kajave'de kamp yapan Müslüman üniversite öğrencilerine bir konferans verdim. Yarın (Pazartesi günü) Tiran Hotel'inin konferans salonunda Arnavut kardeşlerime bir konferans vereceğim.

Arnavutluk seyahatim ve verdiğim konferanslarla ilgili izlenimlerimi, Cuma günü de yazmaya devam edeceğim.

Arnavutluk'tan bolca selâm ve muhabbetler...

twitter.com/yenisafakwriter
#ALSAR
#Arnavutluk
#Mehdi Gurra
9 yıl önce
Arnavutluk fatihi: Mehdi Gurra
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset