|

Önce kendi yaralarını sardılar sonra toplumun

Muş'ta kanser derneği kurarak yurtdışındaki önemli isimleri Muşlularla buluşturan Salih Yüce'yi ve Bingöl depreminde zarar gören il halk kütüphanesini ayağa kaldıran Ahmet Katıksız'ı Başbakan Erdoğan geçtiğimiz hafta herkese örnek gösterdi. İşte o iki gencin hikayesi...

Yeni Şafak
00:00 - 19/05/2013 Pazar
Güncelleme: 13:29 - 18/05/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Önce kendi yaralarını sardılar sonra toplumun
Önce kendi yaralarını sardılar sonra toplumun

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Anadolu'da doğup büyüyen iki genç adamın hayat hikayesini azimle nelerin başarılacağına örnek olarak herkese gösterdi. Erdoğan'ın takdir ettiği isimlerden biri Muş'ta doğup büyüyen Salih Yüce'ydi. Askerde yakalandığı kanser hastalığını büyük bir mücadelenin sonunda yenen Salih Yüce, sekiz yıldır diğer kanser hastalarına yardım etmek için uluslararası çalışmalara imza atıyor. Diğeri ise henüz lise öğrencisiyken depremde ağır hasar gören il halk kütüphanesini AB Fonu'na bir proje sunarak kurtaran Bingöllü Ahmet Katıksız'dı. Biz de Başbakan'ın anlattıklarından yola çıkarak yüzlerce gencin elinden tutan projelere imza atan bu iki genci bulup hikayelerini dinledik.

Kanser için mücadele

Bugün 36 yaşında olan Salih Yüce'nin hikayesi askerlik günlerine uzanıyor. Muşlu Salih Yüce askerdeyken kolundaki şişliği göstermek için gittiği hastanede kanser hastası olduğunu öğreniyor. Yüce, apar topar ameliyata alındığını ve moral olarak bu dönemde büyük bir çöküntü yaşadığını dile getiriyor. Ameliyattan sonra GATA' da iki yıl kanser tedavisi gören Yüce, hastalığı yenmiş biri olarak memleketine dönüyor. Salih Yüce, kendi yaşadıklarından da yola çıkarak öncelikle genç yaşta kansere yakalanan insanlara destek olmak için Muş'ta Onkoloji Hastaları ve Yardımlaşma ve Sevgi Derneği kuruyor. 8 yıldır bölgede kanser vakalarıyla ilgilenen özelilkle gençlere destek olan Salih Yüce memleketinde uluslararası pek çok etkinliğe de imza atan biri. Yurtiçinde ve yurt dışında genç kanser hastalarını, dernekleri ve bu alanda önemli çalışmalara imza atan bilim adamlarını Muş'ta buluşturan Salih Yüce yine bu yıl 24 Mayıs'ta başlayan ve bir hafta süren yeni bir etkinlik için hummalı bir çalışmanın içinde. Yüce üstelik sadece yurt dışından isimleri Doğu Anadolu Bölgesi'nde ağrlamakla kalmıyor kendisi de uluslararası pek çok etkinliğe katılıyor. 'Muş'tan askenlik için ilk kez dışarı çıkmıştım' diyen Salih Yüce 20'nin üzerinde ülkeye gittiğini ve burada kanser hastalığıyla ilgili etkinliklere katıldığını anlatıyor. Hatta BM'nin davetlisi olarak kürsüye çıkıp konuşma bile yapmış. Yüce Muş'taki kanser hastalarının tedavileri için de kolları sıvamış durumda. Muş'ta özellikle meme kanserinde erken teşhis için kolları sıvayan Yüce, Japonya Büyükelçiliği Kalkınma Programı'na başvurarak Muş'a mobil kanser tarama aracı getirmeyi başarmış. Hatta bu girişimlerinden dolayı Sağlık Bakanlığı'ndan ödül bile almış.

İlk proje Bingöl'den AB'ye gönderildi

1986 doğumlu Ahmet Katıksız Bingöl'de deprem olduğunda henüz 17 yaşındaymış. Çeltiksuyu Yatılı Bölge Okulu'nun yıkılmasıyla pek çok arkadaşını depremde kaybeden Katıksız, 'Şehrin yaralarını sarmak istiyordum, bir şeyler yapmak istiyordum ancak daha öğrenci olduğum için ne yapacağımı bilemiyordum' diye o günlerdeki çaresizliği dile getiriyor. O dönemde AB Eğitim ve Gençlik Programları yani Ulusal Ajans'ın Diyarbakır'da bir Bölgesel Bilgilendirme Toplantısı olduğunu duyan Ahmet Katıksız, bu projenin gençlere sunduğu imkanları öğrenmesiyle harekete geçmiş. Katıksız, o günleri şöyle anlatıyor: 'Depremde ağır hasar gören Bingöl İl Halk Kütüphanesi için bir şey yapmak istiyordum ve kütüphanenin gördüğü zarardan hareketle ''Herkese Kitap'' adlı bir proje hazırlayıp sunduk.Projemiz kabul edildi. Bu Türkiye'nin AB'ye sunduğu ilk projesiydi. Ben, bunu çok önemsiyorum çünkü süreç Bingöl'den başlamıştı. Ülkenin neresinde yaşadığımızdan çok meselenin çabalamak olduğuyla ilgili önemli bir örnekti.'

HEM OKUDUM HEM ÇALIŞTIM

AB Eğitim ve Gençlik Programları aracılığıyla daha 17 yaşındayken İspanya'da bir eğitime başvuran ve ardından bu programa katılan Katıksız, ' Dünyanın Bingöl'den ibaret olmadığını farkettim ve ufkum genişledi' diyor. Türkçe Öğretmenliği okuyan Katıksız bir yandan okurken diğer yandan da uluslararası projelerde çalışmaya devam etmiş. Üniversiteyi bitirdikten sonra yurt dışına giderek Avrupa Gönüllü Hizmetiyle İtalya ve Slovakya'da 6 ay gibi bir süre yaşayan Katıksız, dünyanın dört bir yanından insanlarla Türkiye için bir çok proje geliştirdiklerini dile getiriyor.  6 ay sonra dönünce de Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresi Başkanlığında Sosyal Projeler Koordinatörlüğünde Uzman olarak işe başlayan Katıksız, şimdi Kalkınma Bakanlığı GAP İdaresinde Proje ve Fon Geliştirme Koordinatörü olarak çalışıyor. 'Ülkemizde gençler için çok iyi fırsatlar var. Mesele mücadele etmek...' diyen Katıksız, bir de yaşadıklarından yola çıkarak 'İnsan Yaşamına Dokunmak'adlı kitap yazmış.

11 yıl önce