Konut kira geliri hesaplama: Kim ne kadar kira vergisi verecek?

Konutta kira artışını sınırlayan düzenleme, 2022 yılında Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu düzenlemeye göre; 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde %25’ten fazla kira artışı yapılamayacak. Kira gelirleri ile ilgili vergi mart ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki taksit ile ödeniyor. Peki kim ne kadar kira vergisi verecek? 2022 kira vergisi ne kadar, nasıl hesaplanır nereye ödenir?

Kira vergisi ne kadar, nasıl hesaplanır, beyanname ne zaman nereye verilir?

Kira zam oranlarının belirlenmesinde TÜİK verileri kriter olmakta. Türkiye İstatistik Kurumu yıllık enflasyon oranı açıkladığında, kira zam oranları hesaplamasında bu enflasyon değerleri kullanılıyor. Bu nedenle Tüketici Fiyat Endeksi yani TÜFE, kira zam oranını belirleyen faktörlerin başında geliyor. Yıllık kira sözleşmesinin bittiği aydan bir önceki ay dikkate alınarak 12 aylık TÜFE hesaplanıyor. Kirada yapılacak artış, en fazla TÜFE seviyesinde olabilirken, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşma doğrultusunda daha düşük bir oranda artış da mümkün olabiliyor. Sonuç olarak yıllık enflasyon oranı ve ev sahibi ile kiracı arasındaki sözleşme kira zam oranın belirleyen faktörler diyebiliriz.

Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

Kira artış oranı ne kadar?

Kira vergisi ne zaman ödenir?

Kira gelirleri ile ilgili vergi mart ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki taksit ile ödeniyor.

Kira beyannamesi nasıl verilir ne zamana kadar verilir?

2022 kira gelir vergisi ne kadar?

Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (7 bin lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır."

Kira vergisi nasıl hesaplanır?

Hürriyet’ten Ahmet Karabıyık şu detayları yazdı; "Geçen yıl (2021’de) elde ettiği konut kira geliri 7 bin lirayı aşmayanlar beyanname vermeyecek. Beyanname vermeyen mülk sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek. 7 bin liranın üzerinde konut kira geliri olanlar, mart ayı içinde beyanname verecek. Hissedarlar için de aynı tutar geçerli. Kişi başı elde edilen konut kira geliri 7 bin lirayı geçmiyorsa beyanname verilmeyecek. Konut kira geliri; hissedar başına 7 bin lirayı geçtiği andan itibaren, her bir hissedar ayrı ayrı 7 bin liralık istisnayı vergi hesabında gelirinden düşebiliyor. Bir kişi, birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, kira gelirleri toplamına bir defa (7 bin lira) istisna uygulanabilecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/24/05/22/resized_5f5f4-7a0960cdekranresmi2022102417.jpg

ÖZGÜN
2024 isteğe bağlı sigorta prim tutarı belli oldu

ÖZGÜN
Numan Kurtulmuş: İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla vatandaşlarımız rahat bir nefes alacak

ÖZGÜN
İşsizlik maaşı ne kadar, nasıl alınır, kimler alır, şartları neler? İşte işsizlik maaşı bilinmesi gerekenler