AB'den 'acil müdahale gücü' planı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler yeni savunma stratejisi çerçevesinde önümüzdeki 3 yıl içinde 5 bin kişilik bir askeri acil müdahale gücü oluşturmayı ve savunma alanında ABD'ye daha az bağımlı hale gelmeyi planlıyor.

Foto: Arşiv.

AB üyesi ülkelerin dışişleri ve savunma bakanları Pazartesi günü Brüksel'de yaptıkları toplantıda, birliğin yeni savunma stratejisini onayladı. Toplantıda yeni stratejik yol haritası kapsamında, 2025 yılına kadar Avrupa'nın "en iyi şekilde eğitilmiş ve kriz durumlarında hızla konuşlanma yeteneğine sahip, 5 bin kişiye kadar bir müdahale gücüne" sahip olması benimsendi.

ABD'YE DAHA AZ BAĞIMLI OLMAYI AMAÇLIYOR

Toplantıda 54 savunma ve dışişleri bakanının üzerinde anlaştığı yeni güvenlik ve savunma işbirliği planı, AB'yi askeri olarak ABD'ye daha az bağımlı hale getirmeyi amaçlıyor.

UKRAYNA'DAN BAĞIMSIZ OLARAK GELİŞTİRİLMEYE BAŞLANMIŞTI

Toplantıda "Daha düşmanca güvenlik ortamı bizi ileriye doğru büyük bir adım atmaya zorluyor" dense de, yeni savunma stratejisi Ukrayna'daki gelişmelerden önce de konuşuluyordu. Bu plan 2 yıl önce hazırlanmaya başlandı. Yeni güvenlik ve savunma işbirliği planı bu süreçte Avrupa'nın eksikliklerini ve zayıflıklarını daha açık bir şekilde ortaya koydu. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üye devletlerin yeni strateji konusunda anlaşmasını da hızlandırdı.

DÜNYA
AB'den petrol ambargosu kararı çıkmadı: 'Yaptırımlar sürecek' mesajı

DÜNYA
ABD Başkan Yardımcısı Harris'in ekibindeki istifa depremi sürüyor

DÜNYA
ABD'nin Moskova Büyükelçisi Sullivan Rus Dışişleri Bakanlığına çağrıldı