Avrupa Konseyi başkanı kriz süresinde yeni 'Enerji Birliği' çağrısında bulundu

Charles Michel, bloğun arzı garanti altına almak ve artan fiyatların üstesinden gelmek için yeni, ortak enerji stratejisi oluşturması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi AA
Charles Michel

Avrupa Konseyi başkanı AB'yi, karşı karşıya olduğu enerji kriziyle başa çıkmak için yeni bir “Enerji Birliği” kurmaya çağırdı.

AB liderlerinin zirvelerine başkanlık eden ve diplomatik ilişkilerde AB'yi temsil eden Charles Michel, Rusya'nın Ukrayna bölgelerini ilhakına ilişkin bir video bildiri yayınladı.

Bloğun tutumuna uygun olarak, “sahte” referandumları şiddetle kınadı ve Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Kherson bölgelerinin Rusya tarafından ilhakını tanımayı reddetti.

Ayrıca Moskova'yı Avrupa'ya "ekonomik ve sosyal sistemimizin kalbini hedef alan" ve "ağır" hasara neden olan bir "enerji füzesi" fırlatmakla suçladı.

Michel, "Avrupa'daki her hane, yükselen enerji faturalarından ve süpermarket fişlerinden etkileniyor" dedi.

  • Halihazırda “yeni bir dünya” yaratan bu krizin uzun süreli etkileriyle mücadele etmek için ortak bir strateji ile yeni bir “Enerji Birliği” geliştirmeyi önerdi.

“Arz güvenliğini, uygun fiyatları ve iklim geçişini garanti etmek istiyorsak başka alternatif yok” dedi.

AB liderleri önümüzdeki hafta Çek başkenti Prag'da gayri resmi bir zirve yapacak.

Ukrayna'daki savaş ve Rusya'nın kıtaya gaz tedarikini durdurması nedeniyle blokta enflasyon, elektrik ve gaz fiyatlarının tarihi zirvelere ulaşmasının ardından enerji ve ekonomik kriz gündemin ana konularından biri olacak.

Enerji krizi Avrupa’yı parçaladı: Toplantı öncesi anlaşmazlıklar su yüzüne çıktı

Almanya'da enerji krizi: Planlanandan daha fazla borçlanma yapılacak

Avrupa'da tahminler küçülüyor kriz büyüyor: Almanya 2023'te resesyon ve rekor enflasyonla karşı karşıya