İngiltere Filistin'i tanımak için yasa tasarısını sundu

İngiltere'nin ilk Filistin kökenli parlamenteri Layla Moran, Avam Kamarası'na İngiltere'nin Filistin'i tanıması konusunda yasa tasarısı sundu. Tasarının kabul edilmesi durumunda, İngiltere hükümetinin 3 ay içinde Filistin'i devlet olarak tanıması bekleniyor.

Yeni Şafak
Gazze'de İsrail zulmüne direnen bir Filistinli

İngiltere'nin ilk Filistin kökenli parlamenteri Layla Moran, Filistin'in devlet olarak tanımasını zorunlu kılacak tasarıyı Avam Kamarası'na sundu.

Liberal Demokrat Moran, Londra'nın Filistin'i tanıması için hareket geçti. Bu konuda bir tasarı hazırlayarak Avam Kamarası'na sunan Moran, açıklamasında, "Filistinli olduğum ve bir Filistin devletinin var olduğu bir gerçek. Fakat Britanya'nın onu tanıması gerekiyor. Dolaysıyla bugün sunduğum tasarı, bunun kanunlaşması yolunda ilk adım" ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/22/11/48/resized_9c96a-e8ff1c4flayla_moran.jpg

İngiltere'nin, Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan Balfour Deklarasyonu'ndaki rolüne atıfta bulunan Moran, "Britanya'nın oynadığı rolü ve barış görüşmelerini yeniden başlatma konusunda oynaması gereken rolü tanıması hayati öneme sahip." dedi.

"Filistinlilerin kaybettiği umudu yeniden ateşleyebilir"

İngiltere'nin Filistin'i devlet olarak tanımasının tek başına çözüm olmayacağını belirten Moran, ancak bunun, dünya çağındaki Filistinlilerin kaybettiği umudu yeniden ateşleyebileceğini dile getirdi. Moran, İsrail ve Filistin arasında barış ve iki devletli çözüme inanan herkesi tasarıya destek olmaya çağırdı.

DÜNYA
Filistinlilerden Erdoğan ve Türk halkına çağrı: Kudüs'e gelin

Söz konusu tasarının kabul edilmesi durumunda İngiltere hükümetinin 3 ay içinde Filistin'i devlet olarak tanıması gerekecek. Filistin, 1988 yılındaki bağımsızlık ilanıyla beraber uluslararası alanda tanıma strateji uygulamaya başlamıştı. 2009-2010 yıllarında birçok ülke Filistin'i tanırken, 2012 yılında da Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin'e "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü tanımıştı. Filistin, halihazırda BM'nin 193 üyesinden 137'si tarafından tanınırken, ABD ve çoğu AB üyesi, henüz bu yönde bir karar almış değil.

DÜNYA
İşgalci İsrail Filistinli milletvekili Attun'u gözaltına aldı

DÜNYA
Avustralyalı aktivist Filistin için 727 kilometre yürüyecek

DÜNYA
İsrail dünya gündemine taşınan Filistin köyünü yıkmakta ısrarlı