İngiltere Myanmar'daki darbeden sorumlu askerlere "yaptırım" kararı aldı

İngiltere'nin, Myanmar’da sivil yönetime darbe yapan askerlere yönelik yaptırım kararı aldığı bildirildi. Yapılan yazılı açıklamada, Myanmar Savunma Bakanı General Mya Tun Oo, İçişleri Bakanı Korgeneral Soe Htut ve İçişleri Bakan Yardımcısı Korgeneral Than Hlaing hakkında temel insan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım kararı verildiği kaydedildi.

Fotoğraf: Arşiv

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Myanmar ordusunun ve polisinin yaşam hakkı, toplanma, ifade özgürlüğü gibi temel insan haklarını ihlal ettiği ve keyfi tutuklamalarda bulunduğu belirtildi.

İnsan haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım kararı

DÜNYA
Myanmar'da askeri darbe: Ordu ülke yönetimine el koydu

Yaptırım kararı kapsamında darbeden sorumlu tutulan 3 askerin varlıklarının dondurulacağı ve bunlara seyahat yasağının uygulanacağı ifade edilen açıklamada, Myanmar Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu ile diğer siyasilerin keyfi tutuklanması kınandı.

TEKNOLOJİ
Facebook, Myanmar’daki darbecilerin paylaşımlarına sınırlama getiriyor

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

DÜNYA
Uluslararası Kriz Grubu'ndan hükümetlere çağrı: Myanmar’daki askeri darbeyi kınamayı sürdürmelisiniz

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken, polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı. Gözaltı süresi iki kez uzatılan Suu Çii, 1 Mart'taki mahkeme duruşmasına kadar gözaltında tutulacak.