İngiltere'de grev krizi devam ediyor: Ulaşım sekteye uğradı

İngiltere'de maaş artışı ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle demir yolu ve kara yolu çalışanlarının başlattığı grev, ulaşımda aksamalara neden oldu.

Haber Merkezi AA
Arşiv

Demir Yolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikasına (RMT) üye 40 bin demir yolu çalışanı, yıllık bazda yüzde 10'u geçen enflasyon altında teklif edilen maaş zammı ve çalışma koşullarında demir yolu operatörü Network Rail'le süregelen anlaşmazlık nedeniyle bu hafta ikinci kez 48 saatlik grev başlattı.

National Rail, bazı güzergahlarda sınırlı hizmet verileceği, bazılarında ise herhangi bir tren seferi yapılmayacağı için ulaşım hizmetlerinde ciddi aksamaların kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Uzlaşı sağlanamazsa grev devam edecek

İngiltere, Galler ve İskoçya'yı etkileyen grev nedeniyle demir yolu ulaşım sektörünün yüzde 20'si hizmet verecek ve işçilerin grevi uzlaşı sağlanamazsa yarın da devam edecek.

Demir yolu operatörü Network Rail, işçilere bu yıl için yüzde 5, gelecek yıl için yüzde 4 zam teklifinde bulunmuştu.

İngiltere'nin en büyük demir yolu sendikası RMT ise Network Rail'in teklifini enflasyonun altında olduğu gerekçesiyle reddetmişti.

Demir yolu çalışanları, 13 ve 14 Aralık'ta da greve gitmişti.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısı ve güneyinde hizmet veren Unite sendikasına üye 950 otobüs şoförü, Abellio ulaştırma şirketiyle maaş artışında uzlaşıya varılamadığı gerekçesiyle 2 günlük greve gitti.

Abellio'yu eylülde görüşmeye davet ettiğini ancak yanıt alamadığını belirten Unite sendikası, Abellio'yu "başkentteki en düşük maaşlı ulaştırma şirketi" olmakla itham ediyor.

İş bırakma eyleminden etkilenen bölgeler arasında Battersea, Beddington, Hayes, Southall, Twickenham ve Walworth yer alıyor.

Otobüs şoförleri, 22, 25, 26 Kasım'da ve 1, 2, 3, 9, 10 Aralık'ta da greve gitmişti.

İngiltere'de grev dalgası giderek büyüyor

Ülkede artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında maaşların eridiğini savunan ve bu nedenle yıllık bazda yüzde 10’u geçen enflasyonun altında teklif edilen maaş artışını kabul etmeyen çok sayıda sendika, art arda grev kararı aldı.

İş bırakma eylemine katılanlar arasında öğretmenler, otobüs şoförleri, liman işçileri, gazeteciler, kamu personeli, hemşireler, ceza avukatları, demir yolu, havalimanı, üniversite, havacılık ve posta servisi çalışanları başta olmak üzere çok çeşitli meslek grupları bulundu.

Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi, başta başkent Londra olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteri ve yürüyüşler düzenledi.

Hükümet ise her geçen gün büyüyen grev dalgasıyla başa çıkmanın yollarını arıyor. Bu bağlamda İngiliz hükümeti, greve gitmekte ısrar eden işçi sendikalarına "sert karşılık" verebileceği uyarısında bulunarak, grev dalgasına karşı yeni yasalar üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Sunak'tan grev kararı alanlara sert uyarı

İngiltere'de ekonomik kriz: Grevlere her geçen gün yenisi ekleniyor