İngiltere'nin yeni Başbakanı Truss Kraliçe'den hükümeti kurma görevini aldı

İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss, yaz tatilini İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde geçiren Kraliçe Elizabeth tarafından kabul edildi. Truss, Kraliçe 2. Elizabeth'ten hükümeti kurma görevini aldı.

Haber Merkezi AA
Liz Truss, Kraliçe 2. Elizabeth'ten hükümeti kurma görevini aldı.

Truss, Boris Johnson'ın istifasını sunmasının ardından, yaz tatilini İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde geçiren Kraliçe Elizabeth tarafından kabul edildi.

Kraliçe, Liz Truss'a hükümeti kurma görevini verdi ve böylelikle Truss, resmen İngiltere'nin yeni Başbakanı oldu.

Görüşmenin ardından Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın resmi Twitter hesabında da değişikliğe gidilerek Liz Truss'ın ismine yer verildi.

Truss'ın bugün yeni kabinesini açıklaması öngörülüyor

Liz Truss, Kraliçe Elizabeth'le görüşmesinin ardından başkent Londra'ya dönecek ve görevindeki ilk konuşmasını yapacak.

Truss'ın bugün yeni kabinesini de açıklaması bekleniyor.

Boris Johnson, 7 Temmuz'da iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiğini, başbakanlık görevini ise yeni lider seçilene kadar sürdüreceğini açıklamıştı.

Johnson'ın istifasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucu dün açıklanmış ve Liz Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oyda kalmıştı.

  • Böylelikle, parti içerisindeki liderlik yarışını kazanan Truss, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazanmıştı.

FOTOĞRAF 45
Boris Johnson 10 Numara'nın önünde son kez başbakan olarak konuştu: Benden bu kadar millet
Liz Truss'ın Muhafazakar Parti'nin başına gelmesi ve Başbakan olarak seçilmesinin ardından Boris Johnson başbakan olarak son kez açıklama yaptı. Konuşmasına “Benden bu kadar millet" diyerek başlayan Johnson ekonomik zorluklara değinirken "Zor dönemlerden geçiyoruz ancak bunları atlatacağız" mesajı verdi. Liz Truss ve hükümetini destekleyeceğin sözünü veren Johnson, başbakanlık ofisinden ayrıldı.