Kabil'deki kaosun belgesi

ABD’nin Afganistan’da kendisiyle birlikte çalışan Afganları tahliye ederken yaşanan kaos ve havalanan uçaktan düşerek ölenler dünyayı şoke etmişti. ABD’nin seçilmiş kişilere maille gönderdiği ve insanların Kabil Havaalanı’na çaresizce yığılmasına yol açan bir “tahliye belgesi” ortaya çıktı. ABD tahliyeye karar verince bazı Afgan çalışanlarına, e-maille “ABD’ye çalışıyor” belgesi gönderip, havalimanında olmaları istendi. Mailde ‘tahliye edileceklerin çokluğu nedeniyle rezervasyon olmadığı, uçaklara ilk gelen esasına göre yolcu alınacağı’ belirtildi. Mailde ayrıca güvenlik garantisi verilmediği belirtiliyordu.

Haber Merkezi Yeni Şafak
ABD’nin Afganistan’da kendisiyle birlikte çalışan Afganları tahliye ederken yaşanan kaos ve havalanan uçaktan düşerek ölenler dünyayı şok etmişti.

AYŞEMİNE ALİOĞLU/ M. VEFA YÜREKLİ

Taliban’ın kontrolü ele aldığı Afganistan’da belirsizlik devam ediyor. Bir yandan 6 aylık geçici hükümet kurulması için görüşmeler sürerken Kabil Havalimanı’nda bekleyiş devam ediyor. Binlerce Afganistan vatandaşının ülkeden kaçmak için havalimanındaki bekleyişi devam ediyor. Havalimanının iç güvenliği ABD tarafından, dış güvenliği ise Taliban unsurları tarafından sağlanıyor.

Gerekirse Taliban ile görüşürüz

E-POSTAYI ALAN KURTULDU

  • Afganistan’da binlerce yerel insanla çalışan ABD’nin tahliye edileceklerin listesini hazırladığı ortaya çıktı. ABD makamlarını belirlediği Afganlara mail yolu ile kendilerine çalıştığını gösteren belgeler göndererek belirlenen tarihte havalimanında olmalarını istedi. Gönderilen maillerde ‘tahliye edileceklerin çokluğu nedeniyle bir rezervasyon olmadığı, uçaklara ilk gelen esasına göre yolcu alınacağı’ belirtildi. ‘Yolcunun yığılması durumunda önemli bir süre beklemek zorunda kalacakları’ ifade edildi.

Kabil'de Türk askeri şefkati: Hadiya bebeğe mama

BELGESİ OLMAYAN DA BEKLİYOR

Maillerde ayrıca ABD’nin havalimanına gelişlerde güvenlik garantisi vermediği ifade edildi. Bu mailleri alanlar Afganlar, tahliye edilecekleri tarih gelmeden havalimanına akın etti. ABD askerleri, belgeleri ve ellerindeki listeleri tek tek kontrol ederek Afganları alana aldı. Ancak bu listenin varlığının ortaya çıkması da kaosa neden oldu. ABD’ye çalıştığı halde kendisine mail gelmeyen Afganlar da havalimanına akın ederek, kendilerinin de götürüleceği umudu ile bekleyişe geçti. ABD askerleri ve Taliban unsurlarının zaman zaman bekleyişte olan halka karşı silah kullandığı belirtiliyor. Resmi olmayan rakamlara göre havalimanında çıkan olaylarda 40’a yakın insanının ölü/yaralı olduğu ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Taliban'la görüşmeye kapalı değiliz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Rusya ve ABD'nin Afganistan'a olan müdahalesinin hiç sağlıklı olmadığını belirten Erdoğan, 'Taliban'la görüşmeler yapabiliriz, buna kapalı değiliz. Ortada bir gerçek var kapı çalındığında kapıyı açar görüşmelerimizi yaparız. Müslüman Afgan halkına kapıyı kapatacak değiliz' ifadelerini kullandı.

HUTBELERDEN ÇAĞRI

  • Kabil şehir merkezinde de hayat normale döndü. Güvenlik endişesi ile birkaç gün kapalı olan işyerleri açıldı. Sokaklar eskisi gibi kalabalık olmasa da insanlar günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılamaya başladı. Taliban, yönetimi ele geçirmesinin ardından verdiği ılımlı mesajlara dün de devam etti. Dün bir çok camide Cuma namazlarında Taliban’ın talimatıyla okunan hutbelerde halka “Ülkenizi terk etmeyin, kalın ve ülkenize hizmet edin. Yurt dışındaki insanlar da dönüp ülkelerine hizmet edebilir” gibi çağrıları yapıldı.

Her iddiaya inanmayın

Afgan kaynaklar sosyal medyada dolaşan “infaz”, “baskın”, “tutuklama” gibi iddialara da temkinli yaklaşılması gerektiğini ifade ediyor. Ülkedeki otorite boşluğundan dolayı kendi aralarında hesaplaşan grupların, yağmacıların asayiş olaylarına sebep olduğunu kaydediyor. Ancak Taliban unsurları tarafından gözaltına alınan insanlar olduğu da vurgulanıyor.

Geçici hükümet için görüşme sürüyor

  • Öte yandan siyasi geçiş süreci için Taliban heyeti ile eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai başkanlığındaki heyet arasındaki görüşmeler devam ediyor. Heyetlerin 6 ya da 8 aylık geçici hükümet oluşturulması için çalışmalara devam ettiği ve tarafsız bir isim üzerinde uzlaşmaya çalıştığı aktarıldı.