Türkiye, İdlib’te çatışmazlık oluşturarak, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı Harekâtları ile güvenli bölge oluşturdu. Türkiye, Afrin operasyonundan sonra Münbiç, Aynel El Arab, Tel Abyad, Kamışlı bölgesinde güvenli bölge oluşturmayı planlıyor. Bu operasyonların tamamlaması halinde Türkiye, Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e ulaşacak terör koridoru planlarını yıkacak. Türkiye’nin, Suriye’deki askeri operasyonları, bölgede üzerindegözü olanların planlarını bozacak.
MÜNBİÇ’İ SİNCAR’DAN AYIRAMAYIZ
Türkiye yeni güvenlik stratejisinde terörü kaynağında bertaraf etme konseptine geçtiğini hatırlatan ORSAM Ortadoğu uzmanı Oytun Orhan, “Türkiye, Suriye ve Irak’ta PKK varlığına dönük harekat tarzı geliştirdi. Afrin’den başlayarak tüm Kuzey Suriye’yi ve Kuzey Irak’ı kapsayan bütün PKK varlığına yönelik operasyonları gündemde. Dolayısıyla Münbiç’i, Aynel El Arab’ı, Tel Abyad’ı, Sincar’dan ayırmak mümkün değil. Hepsi bir bütünün parçası olarak görülüyor. Sincar, PKK’nın Irak’ta Kandil’den sonra mevzilendiği, alan kontrolüne sahip olduğu ikinci bölge olarak ortaya çıktı.
ASKERİ MÜDAHALE OLACAK
PKK’nın Irak ve Suriye’deki coğrafi bağlantıyı sağlaması açısından da kritik öneme sahip bir bölge. Türkiye buradan da PKK’nın temizlenmesi için uzun zamandır bekliyordu. Bağdat ile son dönemde geliştirilen sıkı ilişkiler, Türkiye’nin elini güçlendirdi. PKK, Sincar operasyonunun önünü alabilmek için geri çekildiğini açıkladı. Ama buradan HPG’lilerin çekilmesidir. PKK’nın, yerel edindiği unsurlardan teşkil ettiği YBŞ gücü var. Bu kalmaya devam edecek. Dolayısıyla bu haliyle Türkiye için çok tatmin edici olmayacak. Suriye ve Irak’ta nerede PKK varlığı söz konusu ise Türkiye uygun koşulları yaratıp, askeri müdahalede bulunmaktan çekinmeyecektir” dedi.