Tiananmen olaylarının 31. yıldönümü

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Çin'i 4 Haziran'ı unutmamaya çağırdı. Hong Kong yerel meclisinde muhalif delegeler saygı duruşunda bulundu.

Tiananmen olayları bu görsel ile tarihe geçmişti.

Hong Kong ve Tayvan basınındaki haberlere göre, Hong Kong Yasama Konseyinde muhalif delegeler Çin’in başkenti Pekin’deki Tienanmın Meydanı’nda 1989’da demokrasi yanlısı gösterilerin bastırılması sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Mecliste siyah pankartlar açan delegeler 4 Haziran’ın unutulmayacağı yönünde sloganlar attı. Bu yıl, 1989 Tienanmın olaylarının yıl dönümü Hong Kong’da Çin Milli Marşı yasasının kabul edildiği güne denk geldi.

Mum yakma etkinliği yasaklandı, 3 bin polis görevlendirildi

Diğer yandan Hong Kong hükümeti, 1989’da hayatını kaybedenler için hükümet binalarının bulunduğu bölge yakınındaki Victoria Park’da yapılması planlanan mum yakma etkinliğini yasakladı.

Hong Kong’da geçen yıl Victoria Park’ta 180 bin kişi toplanarak Tiananmen’da hayatını kaybedenleri anmak için mum yakmıştı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/06/04/03/06/resized_5c0dd-5dc81e46chinatank.jpg

Tayvan liderinden "Tiananmen unutulmayacak" mesajı

Tayvan lideri Tsai Ing-wen da Facebook’taki hesabından 4 Haziran’ı gösteren bir takvim fotoğrafı paylaştı.

"Dünyanın her yerinde 365 gün var. Ancak Çin’de bu günlerden biri her yıl kasten unutuluyor." ifadelerini kullanan Tsai, tarihte yaşanan bir şeylerin saklanmaması gerektiğini belirti.

Tsai, "Dünyanın her bir köşesinde ve yerkürenin her bir parçasında artık günlerin, gözden kaybolmamasını umuyorum." ifadelerini kullandı.

1989'daki olaylar

Çin'de 1989 yılının nisan ayından başlayarak 4 Haziran'a kadar süren ve başkent Pekin'deki

Tiananmen Meydanı'nda güç kullanılarak bastırılan olaylarda resmi olmayan rakamlara göre 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Demokrasi ve ifade özgürlüğü talebi, enflasyon, siyasi bozulma ve yozlaşma gibi nedenlerle başlayan protestolara ülkedeki aydın kesim ve öğrenciler başta olmak üzere yoğun katılım olmuştu.

Olayların ilk başladığı zamanlarda hükümet, göstericilere müdahale etmemiş ancak protestocuların dağılmaması üzerine 20 Mayıs'ta sıkıyönetim ilan edilmişti.

DÜNYA
TSK İdlib hava sahasını çembere aldı

Hükümet, protestocuların taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığı ve gösterilerin bastırılması gerektiği kararına vararak 4 Haziran gecesi tanklar ve askerleri meydana göndermişti.

Güvenlik güçlerinin olayları bastırırken gerçek mermi kullanması sonucu Çin Kızılhaçına göre 2 bini aşkın kişi yaşamını yitirmişti.Diğer yandan, olayların ardından çok sayıda devlet ve parti yetkilisi gözaltına alınmış ya da ev hapsiyle cezalandırılmıştı.