Ham çelikte üretim azaldı ihracat arttı

Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 azalışla 19,9 milyon ton oldu. Ham çelik üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 azalarak 2,9 milyon tona geriledi.

Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı temmuzda miktar bazında yüzde 5,7 arttı.

Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 azalışla 19,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD) yapılan açıklamaya göre, ham çelik üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 azalarak 2,9 milyon ton oldu.

Çelik ihracatında artış

Dış ticaret açısından değerlendirildiğinde, Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı temmuzda miktar bazında yüzde 5,7 artışla 1,9 milyon ton olurken, fiyatlardaki düşüş sebebiyle değer bazında ise yüzde 4,5 azalışla 1,4 milyar dolara geriledi.

Çelik ürünleri ihracatı, ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 13,5 artarak 13,1 milyon tona, değer bazında da yüzde 0,7 yükselerek 9,7 milyar dolara ulaştı.

Türkiye'nin çelik ürünleri ithalatı ise temmuzda geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 7,8 azalışla 1,1 milyon tona, değerde yüzde 16,3 gerileyerek 890 milyon dolara düştü.

Dış ticaret dengesi açısından geçen yılın 7 ayında çelikte yüzde 115 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 167 seviyesine yükseldi.

Çin ve Hindistan'da çelik üretimi arttı

TÇÜD açıklamasında, sektöre ilişkin küresel gelişmelere ve Dünya Çelik Derneğinin istatistiklerine de yer verildi. Buna göre, dünya ham çelik üretimi, bu dönemde geçen yılın aynı ayına kıyasla, yüzde 1,7 artışla 154 milyon ton, yılın 7 ayında ise yüzde 4,6 artışla, 1,1 milyar ton seviyesinde gerçekleşti.

En fazla ham çelik üreten ilk 15 ülke arasında Vietnam, ocak-temmuz döneminde yüzde 57,1 oranıyla en yüksek üretim artışı sağlayan ülke olarak belirlendi.

EKONOMİ
Av yasağı kalktı: Fiyatlar yüzde 50 düştü

EKONOMİ
Öğrencinin, ailesine bir aylık eğitim maliyeti 251 TL oldu

EKONOMİ
Brent petrolün varili 60,90 dolar