KOBİ’lerin talebi KGF destekli kredi

Finansmana erişim sorunu yaşayan KOBİ’ler üretim ve yatırımları hızlandırmak için KGF destekli kredi talep ediyor. Sağlanan finansman imkanıyla işini büyütebilecek olan firmalar, bu sayede hem istihdamını artırıp hem de ihracatını geliştirebilme imkanına sahip.

Burak Karaca
Arşiv.

Türkiye ekonomisinin belkemiği KOBİ’ler ülke genelindeki işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturuyor. Toplam istihdamın yaklaşık yüzde 78’ine imza atan işletmeler; yatırımların yüzde 53,2’sini, üretimin ise yüzde 54,2’sini gerçekleştiriyor. Ayrıca, geçtiğimiz yıl ihracatın yüzde 57,7’lik bölümünün altında da yine KOBİ’lerin imzası bulunuyor. Üretim, istihdam ve ihracat odaklı ekonomik büyüme temelleri üzerinde ilerleyen Türkiye’nin ekonomisi açısından kritik öneme sahip KOBİ’ler kredilerdeki sıkılaşma sonrası finansmana erişim sorununu aşmaya çalışıyor. Bu noktada da uygun şartlarda Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi imkanı geliştirilmesi talep ediliyor.

FİNANSMAN TABANA YAYILMALI

KGF desteğinde, krediye erişim imkanı olan ve teminat eksikliği bulunmayan firmaların dışarıda bırakılmasıyla finansman ihtiyaç sahibi işletmelerle buluşabilir. İhracatta katma değerli ürünle ön plana çıkmak için çabalayan işletmelerin oluşan finansman ihtiyacının giderilmesi Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi adına hayati önem taşıyor. KGF destekli kredi imkanlarıyla işini büyütebilecek olan firmalar, bu sayede hem istihdamını arttırma hem de ihracatını geliştirebilme imkanına sahip. Uzmanlar ekonomideki dönüşüm sürecinde işletmelerin zarara uğramaması adına KGF limitlerinin yükseltilip tabana yayılması gerektiğini dile getiriyor.

KOBİ KREDİ STOKU 3 TRİLYONA DAYANDI

Ekim ayı itibarıyla, KOBİ kredileri stoku, 2 trilyon 963 milyar lirayı aştı. Bankaların KOBİ niteliğindeki müşteri sayısı ise 6 milyona yaklaştı. 2012 yılında toplam kredi hacminin dörtte birini oluşturan KOBİ kredilerinin payı 2015’te yüzde 26,9’a kadar çıkarken, daha sonra kredi havuzunun genişlemesiyle birlikte düşmüştü. KOBİ kredilerinin ikiye katlandığı geçen yılın sonunda bu pay yüzde 26,8 olmuştu. KOBİ’lerin kredi kullanımındaki artış paralelinde bu işletmelerin toplam pastadaki payı büyümesini sürdürerek bu yıl yüzde 27,7’ye çıktı.

KGF desteği ne getiriyor?

Kredi Garanti Fonu (KGF) KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıran bir finansal destek mekanizması olarak öne çıkıyor. Finansal kaynaklara ulaşmakta zorluk çeken KOBİ’ler için KGF devreye giriyor. KGF sayesinde KOBİ’ler daha kolay şekilde finansmana ulaşabiliyorlar. KOBİ’lerin kredi alım süreçlerini kolaylaştıran bu mekanizma sayesinde işletmelerin kredi başvuruları güvence altına alınıyor. KGF sayesinde yeni istihdam alanları oluşturulabiliyor. Kredi tutarının belirli bir miktarına kefil olan KGF sayesinde, işletmeler istedikleri miktarı daha kolay bir şekilde bankadan alabiliyor. KGF’nin verdiği teminat KOBİ’lerin daha uygun faiz oranları ve vade seçenekleriyle kredi almalarını sağlarken, kredi miktarını da artırabiliyor.

EKONOMİ
Bakan Uraloğlu: Son Başbakanımız Binali Yıldırım ile beraber Sünebeli Tüneli'nde ilk ışığı gördük

EKONOMİ
Sünebeli Tüneli'nde ışık göründü: Seyahat süresi 20 dakika kısalacak

EKONOMİ
Ticaret Bakanı Bolat Konya'da konuştu: Dünyaya hükmetmeye çalışanların ikiyüzlü politikasını görmüş olduk