Lagarde'dan kripto para çıkışı

Kripto para piyasasında sabitkoinlerle ilgili yaşanan gelişmelerin ardından toparlanma çabası devam ederken, yetkililerin karşı çıkışları da devam ediyor. Son açıklamalar Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde'dan geldi.

Haber Merkezi Diğer
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, kripto para birimlerinin “hiçbir şeye dayanmadığını”; riskleri anlamayan, her şeyi kaybedebilecek ve büyük hayal kırıklığına uğrayabilecek insanlar için endişeli olduğunu, bu yüzden bu piyasanın düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Hollanda televizyonuna konuşan Lagarde, önümüzdeki dört yıl içinde meyvelerini vermeye başlayabilecek olan AMB’nin dijital euro projesi ile çelişen açıklamalarında kriptonun değerine şüpheyle yaklaştığını söyledi.

  • Bu açıklamalar, dijital para birimleri Bitcoin ve Ether’in geçen yılın zirvesine göre %50 düştüğü ve kripto paraların önemli bir dalgalanma yaşadığı bir dönemde geldi. Lagarde, “Benim şahsi değerlendirmem, hiçbir değeri olmadığı, hiçbir şeye dayanmadığı, bir güvenlik çapası olarak hareket edecek hiçbir temel varlık olmadığı yönünde” dedi.

FOTOĞRAF 10
Kripto paralar 7. haftayı da kayıpla kapattı: Piyasadan yaklaşık bir trilyon dolar silindi
Yüksek enflasyonist ortamda riskli varlıklardan kaçışın ivme kazanmasıyla kripto para piyasasında geçen yılın kasım ayında başlayan düşüş devam ederken, LUNA'da son yaşananlar nedeniyle güvenilirliğin sorgulandığı piyasada Bitcoin ve Ethereum üst üste 7'nci haftayı da kayıpla tamamladı. Nisan başında 2,1 trilyon doları aşan kripto para piyasasının toplam değeri 1,2 trilyon dolar seviyelerine gerilerken neredeyse 1 trilyon dolar piyasadan silinmiş oldu.

AMB Başkanı çıkarılması halinde dijital euronun ise farklı olacağını belirtti. Kendisinin olmasa da oğlunun kripto yatırımları olduğunu belirten Lagarde, oğlunun “özgür bir adam” olduğunu ifade etti.

  • Diğer bazı AMB yetkilileri de bu konuda endişelerini dile getiriyorlar. AMB Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panettanisan ayında kripto varlıkların “yeni bir Vahşi Batı yarattığını” ve 2008’deki yüksek faizli mortgage kriziyle paralellik gösterdiğini söylemişti.

FOTOĞRAF 8
Kripto para piyasasında büyük kayıp: Bir trilyon dolar silindi
Nisan başında 2,1 trilyon doları aşan kripto para piyasasının toplam değeri 1,2 trilyon dolar seviyelerine gerilerken neredeyse 1 trilyon dolar piyasadan silinmiş oldu.

FOTOĞRAF 13
İki kripto para birimi adeta yok oldu: Kayıp yüzde 99'u aştı
Kripto paralarda yaşanan büyük çöküş sürüyor. Sabitcoinler Terra UST ve Luna'da rekor değer kaybı yaşanıyor. Piyasadaki diğer coin'lerdeki değer kaybı yüzde 30'lardayken, bu oran Luna ve UST'de yüzde 99'un üzerine çıktı. Düşüş trendini kıran Bitcoin ise son 24 saatte yüzde 10 artarak 30 bin dolar seviyesinin tekrar üstüne çıktı.