Rüzgar ve güneşte yatırımcının önü açıldı: Lisans hakkı için yarışma şartı kalktı

Elektrik depolama tesisi yatırımlarına dahil edilecek rüzgar ve güneş enerjisi santrali tesislerinin lisans hakkı için yarışma şartı kalktı. Yapılan düzenlemeyle, yatırımcılar enerji santralini kurarak doğrudan şebekeye bağlanabilecek. Bu sayede yatırımların artması bekleniyor.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv

MERVE SAFA AKINTÜRK

Elektrik depolama tesisi yatırımlarına dahil edilecek rüzgar enerjisi santrali (RES) ve güneş enerjisi santrali (GES) tesislerinin lisans hakkı için yarışma şartı kalktı. Santrallere lisans kolaylığı sağlayan söz konusu düzenleme TBMM’de komisyonda kabul edildi. Buna göre, elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden şirketlere, yarışmasız şekilde rüzgar-güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi ön lisansı sağlanabilecek. Depolama tesisi ile birlikte rüzgar veya güneş enerjisi santrali kurmak isteyen yatırımcılar, depolama tesisi olmadan santral kurmak isteyenlere uygulanan bazı aşamalardan muaf tutularak doğrudan yatırım yapabilmesine ve şebekeye bağlanmasına imkan verilecek.

MEVCUTLARA DA TEŞVİK

Yapılan düzenlemeyle elektrik enerjisi depolama tesislerinin teşviki ve şebeke kısıtlarından dolayı artırılamayan rüzgar veya güneş enerjisi üretimi ve yenilenebilir, çevreci enerji kapasitesinin büyümesi amaçlanıyor. Bu santraller aynı zamanda Yenilenebilir Enerji Kurulumu Destekleme Mekanizmasından (YEKDEM) da yararlanabilecek. Teklif ile mevcut santrallere de benzer bir teşvik getiriliyor.

FOTOĞRAF 17
2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde dünyanın en büyük güneş enerji santrali: Elektrik üretimine başladı
Konya'nın Karapınar ilçesinde 20 milyon metrekare alan üzerine kurulmaya başlanan güneş enerji santrali, elektrik üretimine başladı. Tek parsel üzerinde yapılan dünyanın en büyük güneş enerji santrali olan projenin, 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. Kalyon Holding Enerji Grubu İcra Kurulu Üyesi Dr. Murtaza Ata, "32 ayda burayı bitireceğiz. Buraya 1300 megavat panel kuracağız. Dolayısıyla 2023 yılının Mayıs-Haziran ayları gibi tamamı bitmiş olacak. Bittiğinde yılda 2 milyar 600 milyon kilovat saat elektrik üreteceğiz" dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin düzenlemeyle ilgili olarak, “Rüzgar ve güneş enerji santralleri rüzgarın esme hızının değişmesi, havanın kararması vesaire benzeri durumlardan dolayı stabil bir enerji üretmiyor. Stabil enerji üretmediği için de enerjinin kalitesi ve tesisin verimliliği noktasında sıkıntılar oluşuyor. Biz Türkiye’de çok daha fazla üretim kapasitesine ulaşabilecekken bu zorluklardan dolayı kapasitemizi oluşturamamışız. Şimdi diyoruz ki santrallere, işletmecilere, yatırımcılara, eğer sen bir rüzgar ve enerji santrali kurduğunda bunun arkasına bir depolama tesisi kuracaksan biz senin işini kolaylaştıralım” bilgisini verdi.

Çiftçiye ‘güneş’ enerjisi: Güneş enerji santralinin yüzde 40'ını devlet karşılayacak