Savunma yatırımları 35 milyar doları geçti

Başbakan Binali Yıldırım, "Bugüne kadar savunma sanayimize yaptığımız yatırım tutarı 35 milyar doları geçmiştir. Ayrıca savunma sanayimizin ihracat kabiliyeti de 2 milyar doların üzerine çıkmıştır" dedi.

Haber Merkezi AA
Savunma sanayinde yerli katkı oranı yüzde 24'lerden yüzde 65'lere çıktı.

Başbakan Binali Yıldırım, Kocaeli'deki Gölcük Tersanesi Komutanlığında düzenlenen Muratreis Denizaltısı ilk kaynak törenine katıldı.

  • Yıldırım, "Göreve geldiğimiz ilk yıldan, 2003 yılından beri savunma sanayimize yatırım yaptık. Bugüne kadar savunma sanayimize yaptığımız yatırım tutarı 35 milyar doları geçmiştir. Ayrıca savunma sanayimizin ihracat kabiliyeti de 2 milyar doların üzerine çıkmıştır. Savunma sanayinde yerli katkı oranımız yüzde 24'lerden yüzde 65'i bulmuştur. Bu önemli bir gelişme olmakla beraber yeterli değildir. Asıl olan kritik teknolojilere, yüksek teknolojilere sahip olacak ürünleri yerli ve milli imkanlarla yapabilmektir" dedi.

Dosta güven, düşmana endişe salacak

Bu yolda Mili Savunma Bakanlığının, Savunma Sanayi Müsteşarlığının bağlı şirketlerinin yoğun bir çalışma içinde olduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçen gün Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekleştirdiğimiz Savunma Sanayi İcra Komite toplantısında, gerek denizde gerek havada gerekse karada, hatta jandarma ve sahil güvenlik alanında bir çok yeni projenin başlamasını gerçekleştirecek anlaşmaları onayladık. Bu projelerin toplam tutarı, 10 milyar dolar civarındadır."

Savunmada yeni güç 'Bora'
Füze teknolojisinde 8 yıldır üzerinde çalışılan 'Bora'da hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 2009 yılından beri üzerinde çalıştığı karadan karaya atış yapabilen uzun menzilli 'Bora' adı verilen füzede geri sayım başladı. Savunma kaynaklarından alınan bilgiye göre 'Bora'nın uzun menzilli olmasından dolayı bin kilometredeki bir hedefi vurulabileceği öngörülüyor. 8 yıldır çalışmaları yürütülen Bora füzesi Roketsan tarafından geliştirildi.
Savunma kaynakları tarafından füze sistemlerinin Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilip edilmediği konusunda herhangi bir bilgi verilmezken sitedeki açıklamada, 'Teslimatlar proje takvimine uygun olarak devam etmektedir' ifadesi yer alıyor.


Yıldırım, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye hem yurt içinde hem yurt dışında terörle etkin mücadele ederken bazıları fırsatı ganimet bilerek Ege'de, Akdeniz'de birtakım komplolar, birtakım tezgahlar peşindeler. Açık ifade ediyorum, şartlar ne olursa olsun Türkiye, Deniz Kuvvetleri olarak her hal ve şartta ülkesine yönelik her türlü tehlikeyi bertaraf edecek güce sahiptir. Hiç kimse yanlış hesap yapmasın"

Başbakan Yıldırım, Afrin'de devam eden operasyonun amacına ulaşmasından sonra oradan ayrılmak durumunda kalan 350 bin Afrin'linin topraklarına döneceğini de söyledi.

Türk zırhlısında uzaktan komuta devrimi

Milli üretime teknoparklar damga vuracak

Amiral gemisison hız bitiyor

F-35 ilk kez Antalya'da görülecek