Vergi ve Ekonomi Paketine ilişkin kanun teklifi kabul edildi

Muhtar maaşlarını asgari ücretin altında olmayacak şekilde düzenlemeyi de içeren, Vergi ve Ekonomi Paketine ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Haber Merkezi AA
Arşiv

Ekonomi alanında düzenlemeler öngören teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenleme ile faizsiz konut sistemiyle oluşan mağduriyetler giderilecek. Muhtar maaşları ise asgari ücret düzeyine yükseltilecek.

  • Ekonomi alanında birçok düzenleme hayata geçirilecek. Vatandaşların mağduriyetleri giderilecek. "Vergi ve ekonomi paketi"ni içeren 39 maddelik kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Faizsiz konut mağduriyetine çözüm

Düzenleme ile faizsiz konut şirketlerinin tasfiyesi ile oluşan mağduriyetler giderilecek. Tasfiye edilen şirketlerin alacaklıları isterse izinli firmalarla yollarına devam edebilecek ya da şirketlerde biriken paralar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından ödenecek.

Muhtar maaşlarına düzenleme

  • Muhtarlara 14 bin 750 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan miktarda verilen aylık ödeneğin net tutarının, net asgari ücret tutarının altında kalması halinde aradaki fark, ödenek için öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ayrıca ödenecek.

Vergi kaçakçılığında ceza artıyor

Vergi kanunlarına göre tutulan defter ve kayıtlar üzerinde hile ve tahrif edenler ve yanıltıcı belge düzenleyenler hakkındaki hapis cezasının üst sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkacak. Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, sahte olarak düzenleyenler için öngörülen cezanın 5 yıllık üst sınırı 8 yıl olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhtarlara müjde: 'Gönlümüz razı olmadı' dedi ve güzel haberi duyurdu

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, bakanlıkla anlaşması olmadığı halde basanlar veya bilerek kullananlara, ödeme kaydedici cihazlara müdahale ederek satışlara ait belgelerin kayıt alınmasına engel olanlara ve ilgili kurumlara elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyen veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebep olanlara verilecek cezanın üst sınırı da 5 yıldan 8 yıla çıkarılacak.

Bu fiillerle vergi kaybı tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammının; soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilecek. Tarh edilen vergi ve vergi aslına bağlı olarak kesilen cezanın bulunmadığı durumlarda verilecek ceza, yarı oranında indirilecek.

Kaçakçılık suçuna etkin pişmanlık hükmü getiriliyor

  • Ceza indiriminden faydalanabilmek için vergi mahkemesinde dava açılmaması, açılmışsa feragat edilmesi, kanun yollarına başvurulmaması veya başvurulmuşsa vazgeçilmesi gerekecek.

Bu suçların birden fazla takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde aynı suç işleme kararının icrası kapsamında işlenmesi halinde ceza, dörtte birden dörtte üç oranına kadar artırılabilecek.

  • Bu suçların başka bir kişi tarafından işlendiğinin veya başka bir kişiyle birlikte gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması durumunda kamu davası açılması için rapor düzenlenmesi ve mütalaa verilmesi şartı aranmayacak. Ayrıca kaçakçılık suçuna etkin pişmanlık hükmü de getirilecek. Hazine'ye ait tarım arazilerinin kiraya verilmesinde başvuru süresi ise yıl sonuna kadar uzatılacak.

Çiftçilerin aciz vesikasına bağlanan kredi borçları

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu devam eden tarımsal üreticiler ve kefillerden kesin aciz vesikasına bağlanan alacak, faiz yürütülmeksizin takip edilecek ve yapılan tahsilat, tahsilatın yapıldığı ayı izleyen ayın ilk haftası içerisinde hazine hesabına aktarılacak.

  • Alacakların aciz vesikasına bağlandığı tarihten düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından aciz vesikasına bağlanan tutar dışında tahsil edilmeyen faizlerle ilgili olarak hazineye ödeme yükümlülüğü bulunmayacak. Bu düzenleme tahsilatı yapılan borçlarla ilgili olarak iade isteme hakkı doğurmayacak.

Memur maaş zammına güncelleme