Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol: Global enerji krizinin ortasındayız

Dünyanın ilk global enerji krizini yaşadığını söyleyen Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin gıda başta olmak üzere beraberinde başka krizleri de getirdiğini belirtti. Birol ayrıca, son dönemde nükleer kaynaklara dönüş yaşandığının altını çizdi.

Mehmet Ali Parto Yeni Şafak
Arşiv

Avrupa ülkeleri enerji bağımsızlığını sağlamak adına uzun süredir mücadele veriyor. Rus gazına bağımlılığın azalmasına yönelik adımlar atılırken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Avrupa ülkelerinin acil durumda hayata geçirilecek doğal gaz dağıtım kısıtlama planlarını hazırlaması gerektiğini belirtti. Rusya’nın Avrupa'ya doğal gaz ihracatını tamamen kesebileceğini ifade eden Fatih Birol, ““24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile dünya ilk global enerji krizini yaşamaya başladı. Şu anda ilk global enerji krizinin ortasındayız. Bu enerji krizinden kısa bir süre içinde dünyanın çıkması mümkün gözükmüyor. Bu enerji krizi gıda başta olmak üzere beraberinde başka krizleri de getiriyor. Bunun yanında bir de Ukrayna’da bir insanlık krizi yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

NÜKLEER TEKRAR İLGİ GÖRÜYOR

  • Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi tarafından düzenlenen ‘Enerji Güvenliği, Temiz Enerji ve Finansmanın Rolü’ konferansında konuşan Birol, Ukrayna işgalinden sonra nükleere olan ilginin çok ciddi olarak arttığını söyledi. Belçika, Almanya ve Japonya hükümetlerine nükleeri önerdiklerini bildiren Fatih Birol, şunları söyledi: “Nükleerde inşa sürecini hızlandıran küçük modüler reaktör denilen yeni bir teknolojinin gelişimi sürüyor. Bunlar çok daha esnek, çok çabuk daha kısa zamanda inşa edilen ve hemen devreye alınabilen teknolojiler. Şu anda hala ticari değil, ama üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki beş altı yıl içinde 2030 öncesinde bunların ticari hale geleceğini düşünüyorum.

Petrol fiyatlarında artış sürecek

Petrol piyasalarındaki düşüşe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Fatih Birol, “Bu fiyat düşüşü nispi bir düşüş. Halen fiyat artışı yüksek. Bunun nedeni dünya ekonomisi acaba resesyona girebilir mi diye ilk endikasyonlar talepte de bir zayıflama yönünde olabileceği endişesini beraberinde getirdiği için fiyatlarda bir düşüş gördük” diye konuştu. Birol, “Ama eğer bu resesyon tehlikeleri ortadan kalkarsa, özellikle yaz aylarına girerken fiyatlarda yükselme görebiliriz. Burada önemli olan ekonomi nasıl gidecek, dünya ekonomisi nasıl gidecek. Özellikle Amerikan ekonomisi, Çin ekonomisi belirleyici” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler'den kritik uyarı: Dünya en ciddi gıda, enerji ve ekonomik krizin eşiğinde

Enerji krizi savaşla yeni bir boyut kazandı: Avrupa çözüm arayışında