Yeşil pasaport üç yıla uzasın

Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatı 2019’da 182 milyar dolara çıkarmak için devletten yeni destekler talep etti. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Kredi faizlerinde artış, teminat küçültmesi gibi uygulamalarla karşılaşıyoruz. İhracatçı firmaların KDV imkanına kavuşmaları finansman açısından büyük destek olur. Yeşil pasaport kullanma hakkının da 2 yıldan 3 yıla çıkarılması faydalı olur” dedi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
İsmail Gülle, Berat Albayrak, Ruhsar Pekcan ve İbrahim Pektaş

Türkiye İhracatçılar Meclisi Delegeler Çalıştayı'nın ikincisi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla dün İstanbul'da gerçekleşti. Programın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ihracatın artırılması için, ihracatçılara tanınan yeşil pasaport hakkının iki yıldan üç yıla uzatılması başta olmak üzere sektör adına devletten yeni destekler talep etti. Gülle, devletin ihracata sağladığı teşviklerin, küresel ekonomik şartlar ne olursa olsun artarak devam ettirilmesine minnettar olduklarını belirterek, başta finansman sorunu olmak üzere, arz ettikleri başlıkların ve sorunların hükümetin de gündeminde bulunduğunun farkında olduklarını vurguladı.

KAMU BANKALARINA DESTEK ÖVGÜSÜ

Finansman konusunda özellikle Türk Eximbank sayesinde çok önemli bir mesafe kat edildiğini kaydeden Gülle, bu durumun ticari bankalarda görülemediğini söyledi. Gülle, diğer bankalarda ise kredi faizlerinde artış, teminat küçültmesi gibi uygulamalarla karşılaştıklarını belirterek, finansmana erişim konusundaki sıkıntılarından bahsetti. Yüksek faizlerin önlerindeki en büyük engel olduğunu dile getiren Gülle, buna rağmen kamu bankalarının ihracata desteklerinin takdire şayan olduğunu söyledi. Gülle, ihracata verilen desteklerin Türk Eximbank ve kamu bankaları kanalıyla artırılmasının bankacılığın tamamına cesaret vereceği öngörüsünde de bulundu.

182 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK MÜMKÜN

Yurt dışından önemli markaların satın alınmasının sağlayacağı katkıdan bahseden Gülle, bu konudaki mevzuatın ve teşvik sisteminin kendilerini desteklemesini beklediklerini vurguladı. Gülle, ihracatçı firmaların KDV imkanına kavuşmalarının finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına büyük imkan sağlayacağını belirtti. İhracatçıların yeşil pasaport kullanma hakkının 2 yıldan 3 yıla çıkarılması talebinde de bulunan Gülle, bunun ihracat hedefine büyük fayda sağlayacağını söyledi. Gülle, yıl başında sektörlere, 2019 tahminini yapmak suretiyle bu yılki projeksiyonlarını sorduklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Gelen sonuçlar son derece umut verici oldu. 182 milyar dolara ulaşmamız gayet mümkün görünüyor."

Dış ticaretimiz dengelenecek

Türkiye için cari açığın en önemli nedeninin dış ticaret açığı olduğunu belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bu nedenle en temel gayelerinin, dış ticareti dengeli bir yapıya kavuşturarak ülke ekonomisini kalkındırmak olduğunu vurguladı. 2019’un bu nedenle çok önemli bir yıl olduğuna işaret eden Pekcan, “İhracatın ithalatı karşılama oranının 2019 yılında yüksek oranlarda gerçekleşmesini ve dış ticaret açığımızı düşürmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

  • Ziraat Bankası’dan sera paketi
  • Çalıştay’da konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ziraat Bankası’nın bugün seracılarla ilgili destek paketi açıklayacağını bildirdi. Modern seracılık altyapısının dönüşümüne dikkati çeken Albayrak, şunları söyledi: “Seracılık kapasitesinin yüzde 90’ından fazlası iptidai. ‘İki rüzgar esti, yıkıldı’ yok. Yüksek kapasite ve verimlilik sağlayacak bir paketi Ziraat Bankası Antalya’da açıklayacak. Resme baktığımda inanılmaz cazip. Nisan, mayıstan itibaren iklim koşullarıyla hızlı yatırıma geçilebilecek bir alan. Müthiş bir dönüşümü çok hızlı bir sürede başlatacağız.”
  • Üreticileri heyecanlandırdı
  • Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Müslüm Yanmaz, Ziraat Bankası’nca gerçekleştirilecek seracılıkta yüksek kapasite verim sağlayacak programı olumlu bulduklarını belirterek, açıklanacak desteğin kendilerini heyecanlandırdığını kaydetti. Yanmaz, programın örtü altı tarım ile ilgili düzenlemeleri kapsadığını ve sağlıklı gıdaya erişmeyi kolaylaştırmayı amaçladığını dile getirdi.

Belediyeler haftayabaşlıyor