Yüksek faiz ortamının neden olduğu üretim, yatırım ve ihracattaki sorunlar sarmalı sanayicileri zorlamaya devam ediyor. Türkiye’nin en önemli ihracatçı sektörlerinden kimya sektörü temsilcileri de işletmelerin finansmana erişim problemini bir kez daha yineledi. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, sektördeki olumsuz şartlara rağmen ihracatı artırmayı başardıklarını söyledi.
ZORLUKLARA RAĞMEN 22,8 MİLYAR $'LIK İHRACAT
Aracı, sektörün ilk 8 aylık ihracatının yüzde 4,6 artışla geçen yılın aynı dönemindeki 21,7 milyar dolardan 22,8 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Yılın ilk yarısında 17,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, tarihinin en yüksek ilk 6 aylık dış ticaret rakamına ulaştı. Temmuzda yaşanan gerilemenin ardından ağustos ayında yeniden büyüme kaydeden kimya sektörü, geçen ay 2,7 milyar dolarlık dış ticarete imza attı. Başkan Arıcı, İstanbul’daki basın toplantısında yüksek faiz ortamının üreticiler kadar bankalar için de sorunlu hale geldiğini belirterek, “Bu faize razı olan kişi veya kurumların geri ödememe durumu da bankalar için risk oluşturuyor. Yani hem kredi alan hem de veren açısından kritik” ifadelerini kullandı.
FİNANSMAN MALİYETİ YATIRIMA ENGEL
Kimya sektörünün yüksek işletme sermayesi ve uzun vadeli yatırım ihtiyacı nedeniyle finansman koşullarındaki değişimlerden doğrudan etkilendiğini belirten Aracı, hammaddenin önemli bölümünün ithal edilmesinin üretim, stok ve ihracat arasında yüksek bir finansman ihtiyacı oluşturduğunu söyledi. Yüksek finansman maliyetlerinin yalnızca firmaların nakit akışını değil, yeni kapasite yatırımları, Ar-Ge ve yeşil dönüşüm yatırımlarını da etkilediğine dikkat çeken Aracı, ihracatçı ve üretici firmalar için daha seçici finansman mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Suriye ve Irak'ta fırsat dönemi
- Vefa İbrahim Aracı, Irak ve Suriye’de artan tüketim ihtiyacının yeni fırsatlar oluşturduğunu aktardı. Aracı, bu senenin ilk 8 ayında Suriye’ye 280,4 milyon dolarlık kimya ihracatı gerçekleş-tirildiğini, Irak’a yönelik ticaretin ise 693,9 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Suriye’de yeniden yapılanma sürecinde plastik, boya, yapı kimyasalları, izolasyon, temizlik ve hijyen malzemeleri gibi birçok kimyasal ürün grubuna ihtiyaç duyulacağını kaydeden Aracı, ilerleyen dönemde üretim ve yatırım açısından da fırsatlar görebileceğini söyledi.
Dizilerde ürün tanıtımı yapılsın
- Vefa İbrahim Aracı, konuşmasında yerli markaların desteklenmesi gerektiği önerisini son yıllarda Güney Kore kozmetiğinin başarısını örneklendirerek anlattı. Markalarımızın özellikle dünyanın dört bir yanında izlenen Türk dizileri aracılığıyla tanıtılmasının önemine değinen Aracı THY’nin de yerli ürünler kullanarak bu pazarlama sürecini desteklemesini istedi.