Akgülay tutuklandı

15 Temmuz gecesi darbeci Albay Erhan Gazioğlu ile ankesörlü telefondan görüştüğü tespit edilen Tuğg. Özkan Edip Akgülay çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Akgülay, TSK’nın tüm savaş uçaklarının harekat sorumlusu olarak görev yaparken sürpriz şekilde emekliliğini istemişti. Yeni Şafak dün Akgülay’ın 26 Ocak’ta gözaltına alındığını duyurmuştu. Diyarbakır’da sorgulamada ankesör görüşmelerini inkar eden Akgülay sevk edildiği adliyede tutuklanarak cezaevine gönderildi. OSMAN ÖZGAN q 13

Osman Özgan Yeni Şafak
FETÖ'cü Özkan Edip Akgülay tutuklandı.

Eskişehir Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi (BHHM) Komutanı olarak görev yaparken sürpriz bir şekilde emekliliğini isteyen Tuğgeneral Özkan Edip Akgülay, FETÖ üyesi olmak suçundan tutuklandı. Yeni Şafak’ın duyurduğu dünkü haberde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Tuğgeneral Özkan Edip Akgülay’ın 26 Ocak günü Eskişehir’de gözaltına alındığı yer alıyordu. Ardından Diyarbakır’a götürülen ve 4 gün boyunca Emniyet’te sorgulanan Akgülay, dün adliyeye sevk edildi.

SUÇLAMALARI İNKAR ETTİ

FETÖ’nün TSK başta olmak üzere mahrem yapılanmada haberleşmek için kullandığı ankesörlü telefonlardan irtibatı tespit edilen Akgülay, bu kapsamda soruşturma savcısına ifade verdi. Akgülay’ın sorgusunda, hakkındaki suçlamaları inkar ettiği ve mahrem imamlarla ankesörlü telefon konuşmalarını kabul etmediği öğrenildi. İfadesinin ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen Edip Akgülay, “FETÖ üyesi olmak” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Akgülay’ın, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kullanılan F-16 savaş uçaklarına yakıt ikmali yapan tanker uçağın pilotu ile ankesörlü telefonlardan ardışık olarak arandığı belirlendi.

DARBECİYLE ARDIŞIK ARAMASI ÇIKTI

  • O gece Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’ndan kaldırılan 3 tanker uçağı, Ankara ve İstanbul üzerinde darbeye destek amaçlı alçak uçuş ve bombalama yapan F-16 savaş uçaklarına yakıt ikmali yapmıştı. Alınan bilgiye göre, Akgülay’ın söz konusu uçaklardan birinin pilotu olan ve o dönem 101. Filo Komutanı olarak görev yapan eski Kurmay Binbaşı Orçun Kuş ile ardışık olarak arandı. Cuntacı Kuş, Akıncı Üssü davasının da sanıkları arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Akıncı Üssü Davasında savcı esasa ilişkin görüşünü açıklamıştı.

AĞIR MÜEBBET İSTENDİ

Savcı, sanıklardan Orçun Kuş’un “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini istemişti. Öte yandan, mütalaada, sanık Orçun Kuş’un mahrem imamlarla sabit hatlar üzerinden haberleştiği bilgisi de yer aldı. Mütalaanın o kısmı şöyle: “Sanık Orçun Kuş’un 2010-2018 yılları arasında sabit hatlardan FETÖ içindeki mahrem imamlarla ardışık arama suretiyle irtibat ve ilişki içinde olduğunun belirlenmiştir.”

  • 2.5 yıl sonra cezaevinde
  • Tuğgeneral Akgülay, darbe girişimi sırasında darbeci uçakların kalktığı Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda Harekat Komutanı idi. 6 uçakla Ankara’ya gelen Semih Terzi ve beraberindeki cuntacı timin uçağının kalkmasını engellemeyen Akgülay, bu süreçte tutuklanarak 20 gün cezaevinde kalmıştı. Akgülay, böylece yaklaşık 2.5 yıl sonra yeniden cezaevine girmiş oldu.

Hava’da sürprizemeklilik

Emekliliğin nedeni anlaşıldı