Uzmanından depreme karşı 'riskli yapı analizi' önerileri

İzmir'deki deprem İstanbul'un bazı noktalarında da hissedildi. Uzmanlar özellikle olası İstanbul depremi nedeniyle vatandaşlara herhangi bir şüphe durumunda binanın bodrum katındaki kolon ve kirişlerin kontrol edilmesi gerektiğini öneriyorlar. Riskli bir durumla karşılaşıldığında ise DASK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine başvurulması isteniyor.

Uzmanlar depreme karşı Riskli yapı analizi önerilerinde bulunuyor.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Koçak, "Binanın yaşı, kaç yıllık olduğu çok önemli. Özellikle 99 depremini görmüş binalarda daha sık hasar görülebilir. Özellikle binanın taşıyıcı sistemi kolon, kiriş çok kritik yapılar. Buralarda hasar meydana gelip gelmediğine bakmak lazım. Sadece deprem nedeniyle değil, binanın eskimesinden dolayı da hasar meydana gelebilir" dedi.

GÜNDEM
İzmir depreminde can kaybı 114'e çıktı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/11/04/10/10/resized_ecb42-c1f4a2b9ca3d85a136b256ac76d0f19a.jpg

Hasar tespit çalışması ve riskli yapı analizi yaptırmak önemli

Mustafa Koçak, binada hasar olduğu düşünülüyorsa yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

GÜNDEM
İzmir'de dehşete düşüren yeni görüntüler: Deprem sonrası gelen tsunamiden böyle kaçtılar

Duvardaki çatlağın derinliğine bakılmalı

Öte yandan DASK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin ilk olarak 'çatlak ölçer' ve yapıdaki donatı yerlerini tespit eden 'paşometre' ile ilk tespitlerini yapıldığını belirten Koçak, "Evdeki bir çatlak gördükleri zaman o çatlağın derinliğini ölçmeleri gerekir. Bir bıçak ya da çubuk yardımıyla o çatlağın ne kadar derinliğe ulaştığına bakılmalıdır. Eğer çatlakta uzun bir derinlik varsa yani 5-10 santim arasındaysa kolonun içerisine kadar gidebilir ve bu risk oluşturur. Bu tip durumlarda riskli yapı analizi yaptırmakta fayda var" diye konuştu.

GÜNDEM
Binaların sağlamlığını dinleyerek test ediyorlar