YÖK açıkladı: Hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması şartı yükseltildi

YÖK, 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartını 125 binden 100 bine yükseltti.

Arşiv

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Hukuk Fakültelerine girişte aranılan başarı sıralaması şartının 125 binden 100 bine yükseltilmesini kararlaştırdı.

YÖK’ten yapılan açıklamada, yükseköğretim çağındaki gençlerin hukuk eğitimine talepleri giderek arttığına dikkat çekilerek, "Sosyal adalet, imkân ve fırsat eşitliği ilkeleri çerçevesinde yükseköğretime ulaşılabilirlik esastır. Bu husus istisnasız eğitim öğretimin tüm alanlarında geçerlidir. Yükseköğretime, bu kapsamda ’hukuk eğitimine’ ulaşma imkân ve seçenekleri arttırılırken eğitim öğretimde nitelik ve kalitenin düşürülmemesi, bilakis yükseltilmesi temel hedeftir" denildi.

Ülkede 47’si devlet, 37’si vakıf olmak üzere toplam 84 hukuk fakültesi olduğu kaydedilerek, "Hukuk fakültelerindeki asgari yeterlilikler konusunda aldığımız tedbirlere devam ediyoruz. Yeni YÖK olarak, hukuk fakültelerindeki eğitim ve öğretim programlarında aksaklığa yol açmamak için asgari yeterlilikler konusunda son derece hassas davranmaktayız. Bu hususu teminen ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerindeki hukuk fakülteleri için bir dizi tedbir almış olup, almaya da devam edeceğiz" ifadesi kullanıldı.

Alınan tedbirlerden ilkinin “Asgari öğretim üyesi sayısı” olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Öğrenci kontenjanı tahsis etmediğimiz, fakat araştırma görevlisi yetiştirdiğimiz hukuk fakültelerine, ’kamu zararına yol açmamak için’ dekan ataması, idari kadro ve bina tahsisi yapılmamıştır" denilen açıklamada, "Bu fakültelerimizde dekanlıklar, başkaca üniversitelere doktora eğitimi için gönderilen araştırma görevlilerinin işlemlerinin takibini yapmak üzere Rektörler (uhdesinde) veya vekaleten görevlendirdikleri bir öğretim üyesi tarafından yürütülmektedir. Kamuoyundaki kimi hukuk fakültelerimizde ’hukukçu’ olmayan dekan görevlendirmesi yapıldığı yolundaki bilgi, esasen bu fakültelerle ilgili uygulamaya dayanmaktadır.

Aldığımız tedbirlerden ikincisi: Yükseköğretim Kurulu olarak yıllardır dile getirdiğimiz ve en nihayet yasal zemine kavuşan ’Hukuk Meslekleri İcra Sınavı’dır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanuna eklenen ’Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ ile avukatlık veya noterlik stajına başlamak, adli ve idari yargı hâkimliği sınavlarına girebilmek için bu mesleklerin kanunlarında öngörülen şartlarla birlikte bu sınava girip başarılı olmak şarttır. Yükseköğretim Kurulu olarak, meslek icra sınavlarının sadece ’hukuk’ ile sınırlı kalmamasına ve genişletilmesinin doğru olacağına inandığımızı da burada ifade etmek isteriz" ifadelerine yer verildi.

Alınan tedbirlerden üçüncüsü ise şöyle açıklandı:

Açıklama şöyle devam etti:

"YÖK olarak, karar süreçlerinde tedriciliğe özel önem veriyoruz"

Açıklamada şu değerlendirmeye yer verildi:

GÜNDEM
YÖK Başkanı Saraç'tan üniversitelerde yüz yüze eğitim açıklaması: Bu hafta içi netleşecek