Kılıçdaroğlu CHP’yi kurultaya hazırlıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partiyi yeni bir kurultay sürecine hazırlamak için düğmeye bastı.

Uğur Duyan
Kemal Kılıçdaroğlu

Kılıçdaroğlu’nun önceliğinin, yeni kurultaya kadar parti içerisindeki cepheleşmeleri azaltmak ve yönetim kademelerindeki sorunları çözmek olduğu belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, önümüzdeki hafta il başkanları, MYK ve Parti Meclisi düzeyinde istişare toplantıları gerçekleştirecek. Edinilen bilgiye göre toplantılarda yeni kurultay sürecinin yanı sıra parti yönetiminde yaşanan sorunlar ve farklı gruplar arasındaki görüş ayrılıkları masaya yatırılacak. Kılıçdaroğlu, kurultay sürecine girilirken parti içindeki tartışmaların büyümesini istemiyor ve sorun yaşayan isimler arasında uzlaşma zemini oluşturmayı hedefliyor.

UYANIK-POLAT-ÇELİK GERİLİMİ

Kılıçdaroğlu’nun gündeminde eski Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık ile Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı Mahir Polat ve Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Koordinatör Celal Çelik arasındaki gerilim de bulunuyor. Yaşanan tartışmaların kurultay öncesinde parti içinde daha fazla ayrışmaya yol açmaması için uzlaşma zemini aranıyor.

YARGITAY KARARI DA MASADA

Kılıçdaroğlu’nun kurultay hazırlıklarında Yargıtay süreci de önemli bir başlık olarak öne çıkıyor. Adli tatilin 1 Eylül’de sona ermesinin ardından yeniden gündeme gelmesi beklenen süreçte, Yargıtay’ın mutlak butlan kararını bozması ihtimali CHP’deki mevcut dengeleri değiştirebilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Kılıçdaroğlu cephesinin yeni kurultay planını bu ihtimali de dikkate alarak şekillendirdiği ifade ediliyor.

ADAY OLACAK MI?

Parti kaynakları, Kılıçdaroğlu’nun önceki kurultaylarda olduğu gibi doğrudan aday olmayacağını, ancak delegeler tarafından aday gösterilmesi halinde buna karşı çıkmayacağını belirtiyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun önceliğinin şimdilik adaylık tartışmasından çok, CHP’yi yeni kurultaya mümkün olduğunca çatışmasız bir zeminde taşımak olduğu kaydediliyor.

İhraçlar da gündemde

  • PM ve MYK toplantılarında parti içi disiplin dosyalarının da gündeme gelmesi bekleniyor. Selin Sayek Böke, Gül Çiftçi, Aylin Nazlıaka ile Özgür Özel’i destekleyen bazı PM üyeleri ve delegelerin, CHP üyesi olmalarına rağmen Yeni Parti’ye destek vermeleri ve parti etkinliklerine katılmaları nedeniyle ihraç edilmelerinin de gündemde olduğu belirtiliyor.