İstanbul, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile dünyanın en önemli kültür sanat festivallerinden birine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 29 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) açılışıyla başlayacak festivalde, 64 ayrı noktada 1000’den fazla etkinlik gerçekleştirilecek. Festivalin tanıtımı dün Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Galataport’ta yapıldı. Ersoy, bu rota üzerinde Galataport’un ardından Tophane, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi, AKM ve Kültür Sokağı’nın yer aldığını aktardı.
CİDDİ YATIRIM YAPILDI
- Kültür yolu üzerinde ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Ersoy,
- şeklinde konuştu.
17 GÜN SÜRECEK
Festivalde 1000’den fazla sanatçının katılımıyla 64 farklı noktada, 40 sergi ve özel proje, 75 konser, 45 atölye çalışması, 25 sanat ve edebiyat söyleşisi ile video haritalama gösterileri yapacaklarını aktaran Ersoy, “AKM’nin açılışına özel olarak bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bestelenen ‘Sinan’ operası sanatseverlerle buluşacak” ifadelerini kullandı. Festivali geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını belirten Ersoy, “Galataport’tan AKM’ye uzanan kültür yolculuğu başlatıyoruz. Festival her yıl iki defa yapılacak. Halkımızı 17 gün sürecek bu festivale bekliyoruz” dedi. Ersoy, İstanbul’un en büyük kütüphanesi olacak Rami Kışlası ve İzmir’deki Tekel Binaları’nın restorasyonunun da 2022 sonunda tamamlanacağını aktardı.
Etkinliklerden bazıları:
- -Alkazar Sineması’nda dünyaca tanınan sanatçı Refik Anadol’un mimarlık ve yeni medya sanatları arasında hibrit bir ilişki kurduğu dijital sergi olacak.
- -8-12 Kasım tarihleri arasında ‘Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali gerçekleştirilecek. Kazakistan’dan Saha Cumhuriyeti’ne (Yakutistan) kadar 13 ülke ve özerk cumhuriyet katılacak.
- -Taksim Camii, ‘Mirasın İzinde’ sergisi ile muhteşem Selçuklu eserlerini ziyaretçileriyle buluşturacak. Hat, çini, ebru, minyatür gibi 29 sanatçımızın yorumladığı 74 eser olacak.
- -‘Genç Sanat: 7. Güncel Sanat Proje Yarışması’ neticesinde seçici kurul tarafından belirlenen 45 eser Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde sergilenecek.