Meclis’te bütçe maratonu başladı

Türkiye Yüzyılı’nın ilk bütçesi olan 2024 Bütçesi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 24 Kasım’a kadar devam edecek görüşmeleri başladı. Bütçenin sunumunu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ulaşım ağının genişletileceğini ve yük taşımacılığında demir yolunun payının artırılacağını söyledi.

Uğur Duyan
Cevdet Yılmaz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 Bütçesi’nin sunumunu yaptı. Yılmaz, Gazze’de yaşayan halkın su, elektrik, yakıt, gıda, ilaç gibi en temel insani ihtiyaçlardan mahrum bırakılmasının, uluslararası hukuka, temel hak ve özgürlüklere açık bir aykırılık teşkil ettiğini söyledi. Yılmaz, “Hastaneleri, camileri bile bombalanan Filistinliler için barışı savunmak insanlık görevidir” dedi.

DOĞAL GAZA 19 MİLYAR TL

Yılmaz, “Türkiye olarak çatışmaların ve acıların sonlandırılması, soruna adil ve kalıcı bir çözüm bulunması yolunda üzerimize düşeni kararlı bir şekilde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bölgesel ve küresel dengelerin anahtar ülkesi olarak diplomaside belirleyici rolümüzü sürdüreceğiz” diye konuştu. Yılmaz, vatandaşlara mayıs sonuna kadar ücretsiz doğal gaz sağladığını ifade ederek, “Sonraki 11 aylık dönem için ise vatandaşlarımızın 25 metreküpe kadar olan kullanımlarını ücretsiz hale getirdik. Bu kapsamda 19 milyar lira ödenek ayırıyoruz” açıklamasında bulundu.

ULAŞIM AĞI GENİŞLEYECEK

Yılmaz, 2024 yılına ilişkin bazı hedef ve beklentileri de açıkladı. Buna göre, 2024 yılında bölünmüş yol uzunluğu 29 bin 712 kilometre olacak. Hava yolu firmaları 210 milyon yolcu taşıyacak. Ankara-İzmir, Bandırma-Osmaneli, Mersin-Gaziantep ve Halkalı-Çerkezköy Demir Yolu projeleri tamamlanacak. Karasal yük taşımacılığında demir yolunun payı yüzde 5,76’dan 7,60’a çıkarılacak. Demir yollarında elektrikli hat oranı yüzde 52’den yüzde 72’ye, sinyalli hat oranı ise yüzde 58’den yüzde 80’e çıkarılacak.

Dünya ekonomisinde ılımlı yavaşlama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, global ekonomiye de değindi. Yılmaz, “Görüldüğü üzere, uluslararası tahminler genel olarak küresel büyümenin aşağı yönlü eğilim izleyeceğine ve dünya ekonomisinde ılımlı bir yavaşlama yaşanacağına işaret etmektedir. Ancak, söz konusu tahminlerde Orta Doğu’da ortaya çıkan son krizin olası hasarları henüz dikkate alınmamıştır. Sıkılaşan koşullar ve jeopolitik gerilimlerle birlikte IMF’ye göre küresel mal ve hizmet ticaretinde bu yıl ancak yüzde 0,9 oranında büyüme gerçekleşmesi beklenmektedir” dedi.

GÜNDEM
TBMM Başkanı Kurtulmuş: BM Genel Kurulunda katliama 'evet' dendi

EKONOMİ
Afet riski altındaki alanlar için önemli adım: Bugün TBMM'ye sunuldu

EKONOMİ
12. Kalkınma Planı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda