Okullar okuma ziliyle sessizliğe bürünüyor

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen proje kapsamında fazladan bir zil de kitap okuma saati için çalıyor. Kentteki tüm okullar çalan zil ile derin bir sessizliğe bürünüyor. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, "Kitap okumak çocuklarımızın akademik başarılarına da olumlu yansıyor" diye konuştu.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Okullar okuma ziliyle sessizliğe bürünüyor.

Diyarbakır'da Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hayata geçirilen proje kapsamında, kentteki tüm okullar, çalan kitap okuma zili ile sessizliğe bürünüyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan ve 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı’nda hayata geçirilen "Kitap Diyarbakır Projesi" ile okullarda her gün bir saat kitap okunması sağlanıyor. Her gün bir zilin de kitap okunması için çaldığı okullarda öğrencilerden öğretmenlere, idarecilerden hizmetlilere, güvenlikçilerden velilere kadar herkes seçtiği bir kitabı okuyor. Yıl boyunca sürdürülecek proje ile ayda en az 4 kitap okunması hedeflenirken, en çok kitap okuyan öğrenciler teşvik amaçlı ödüllendirilecek.

OKUMA GRUPLARI OLUŞTURULACAK

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, öğrencilere düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, eleştirel düşünme gücünü geliştirmek, farklı bakış açıları geliştirmelerini sağlamak ve kendilerini ifade etme becerilerini artırmak amacıyla uyguladıkları proje ile öncelikle ihtiyacı olan okullara yaklaşık 10 bin kitap desteği sunduklarını söyledi. Küçükali, "Kitap okumak aynı zamanda çocuklarımızın akademik başarılarına da olumlu yansıyor. Bu proje kapsamda okuma grupları oluşturacağız. Okuma gruplarının yapmış olduğu nitelikli okumaların sonucunda da ödül törenlerimiz olacak" diye konuştu.

ÖZ GÜVENLERİ GELİŞTİ

"Kitap okumayı sevmeyen yoktur, henüz sevdiği kitapla tanışmamış insan vardır. Buradan yola çıkarak amacımız okullarımızdaki öğrencileri, personeli, öğretmenlerimizi, velilerimizi nitelikli kitaplarla buluşturmak ve nitelikli okuma yapmalarını sağlamak. İl genelindeki tüm okullarımızda her gün bir saati kitap okuma saati olarak belirledik. Velileri de bu programa dahil ediyoruz" ifadelerini kullanan Küçükali, proje sayesinde kitap okuyan öğrencilerin kendilerini daha da iyi ifade ettiğini, öz güvenlerinin geliştiğini kaydetti.

YAŞAM TARZI HALİNE GETİRİLECEK

Kayapınar Prof. Dr. Fuat Sezgin İlkokulu'nda sınıf öğretmeni olan Derya Öcal, okullarında kitap okumak için bir saat belirlediklerini, bu saat geldiğinde herkesin seçtiği kitabı sessiz sessiz okumaya başladığını belirtti. Kitap okumanın tüm derslere de olumlu katkısı olduğuna işaret eden Öcal, "Amacımız vakit geçirme değil, bunu yaşam tarzı haline getirmektir. Öğrenciler evde de anne ve babalarıyla belirli saatlerde kitap okuyor. Okulda da hep birlikte kitap okuyoruz. Çok güzel dönüşler sağlanıyor." değerlendirmesini yaptı.

KİTAP OKUDUĞUM İÇİN ÇOK MUTLUYUM

2. sınıf öğrencisi 8 yaşındaki Viyan Tuğrul, kitap okumayı çok sevdiğini, projenin okullarında devam etmesini istediğini belirtti. Projede emeği bulunanlara teşekkür eden Tuğrul, "Okulda kitap okuyoruz. Evde kitap okuyunca annem ve babam da benimle birlikte kitap okuyor. Kitap okuduğum için çok mutluyum" dedi.

Okulun kantinini işleten Ahmet Yasin Ateş de projeden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, öğrenciler derse her girdiğinde ve bulduğu her boşlukta kantinde kitap okuduğunu kaydetti. Ateş, "Ders zilinin çalmasıyla biz de kitaplarımızı okuyoruz. Şu ana kadar 5 kitap bitirdim. Projenin devam etmesini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Okullarda ilk ara tatil için son ders zili yarın çalacak