Prof. Dr. Bektaş: İzmir depremi, Doğu Karadeniz'e uyarıdır, 1999'dan önce yapılan binaların güvenirliği gözden geçirilmeli

Doğu Karadeniz'in 3'üncü deprem riski bölgesine çekilmesinin ardından bölgede dolgu alanları ve yumuşak zeminlerin yanı sıra heyelanlı alanlar daha da riskli hale geldi. İzmir depreminin Doğu Karadeniz için önemli bir uyarı olduğunu vurgulayan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Bektaş, "1999'dan önce yapılan binaların güvenirliği, bütünü ile gözden geçirilmelidir" dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ‘böyle bir tehlike yok, en güvenli burası’ şeklindeki algının doğru olmadığı vurgulandı.

Gürcistan'da 3 yıl önce meydana gelen depremlerin fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığının saptanmasının ardından, 4'üncü deprem kuşağından 3'üncü deprem riski bölgesine çekilen Karadeniz’de, deprem riski de arttı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem ve Doğu Karadeniz'de deprem riskine ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM
Doç. Dr. Irmak'tan uyarı: Hasarlı evlere girmeyin ana artçı henüz olmadı

‘İZMİR DEPREMİ, KARADENİZ İÇİN UYARIDIR’

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ‘böyle bir tehlike yok, en güvenli burası’ şeklindeki algının doğru olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Bektaş, "Bu bağlamda zeminlerin, özellikle gevşek zeminlerin, sahil çökelleri dolgu alanları üzerinde biliyoruz ki deprem enerjisi daha çok artıyor. Deprem dalgaları büyüyor. Bu nedenle zemin etütlerinin güvenirliği çok daha ön plana çıkıyor. Zemin etütleri çok doğru yapılırsa hiçbir sorun olmaz. Demek oluyor ki Trabzon bölgesinde en az İzmir'de yaşanan olaylar tekrar burada da yaşanabilir. Vatandaşlarımız yani Trabzon veya Rize, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ‘böyle bir tehlike yok, en güvenli burası’ demek doğru değil. Çünkü kuzeyimizde AFAD’ın yine verilerine göre Karadeniz fayı, güneyimizde Kuzey Anadolu fayı var. Bu 2 fayın oluşturacağı tehdit, tehlike 0.2-0.3 yani İzmir'de yaşanan deprem tehlikesinin daha üstünde. Peki, Trabzon ve Rize’nin zemini nasıl? Rize dolgu alanı üzerinde kurulmuş bir yer. O bölgede deprem büyütmesi haliyle olacak. Bu 0.2 ve 0.3’lük veriler sadece ortalama değerlerdir. Trabzon yöresinde ikinci bir tehlike var; hem dolgu alanları var hem yumuşak zeminimiz, hem de heyelanlı bölgelerimiz var. Yani İzmir'de olmayan bir tehlike de heyelan. Bir tehlike daha ortaya çıkıyor depremin dolaylı etkisi olan heyelan. İzmir depremi; Doğu Karadeniz Bölgesi için bir uyarıdır, önemli bir uyarıdır” diye konuştu.

GÜNDEM
Bir metre boyu ile 4 gündür uyumadan enkazdan hayat kurtardı: Moloz yığınlarının arasına girip canlı aradı

‘TÜRKİYE'NİN HER TARAFI DEPREM KUŞAĞIDIR’

Türkiye’nin her tarafının deprem kuşağında olduğuna dikkati çeken Bektaş, özellikle büyükşehir belediyelerine önemli görevler düştüğünü ve bünyelerinde jeoloji dairesi kurmaları yönünde tavsiyede bulundu.

EKONOMİ
Milyonluk lüks dairelerde deprem şoku: Bedeli istenip tazminat davası açılabilir

EKONOMİ
Büyük depremin artçısı bini aştı: İzmirliler yazlıklara kaçıyor