Ülkeler Türkiye'den yardım istiyor: Sudan'dan 140 Türk vatandaşının tahliye süreci başladı

Türkiye, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında yaşanan çatışmaların yaşandığı Sudan'da Türk vatandaşlarını kurtarmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında tahliye süreci başladı. Dışişleri Bakanlığı, bu kapsamda bugün 140 kişinin tahliyesine başlandığını ve vatandaşların Etiyopya üzerinden Türkiye'ye getirileceği bilgisini paylaştı. Ayrıca Bakanlığın tahliye sürecine ilişkin yaptığı bilgilendirmede bazı ülkelerin de vatandaşlarını tahliye etme konusunda Türkiye'den yardım istediği belirtildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Çatışmaların yaşandığı Sudan'dan 140 Türk vatandaşının tahliyesine başlandığı bildirildi.

Türkiye, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışmaların yaşandığı Sudan'da Türk vatandaşlarının tahliyesini sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığı, çatışmaların yaşandığı Sudan'dan Türk vatandaşlarının tahliye sürecine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Paylaşılan bilgilendirme notunda 140 kişilik iki grubun Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya doğru hareket ettirildiği ve sonrasında ise havayoluyla ülkemize intikal ettirileceği belirtildi.

Türkiye vatandaşlarını kurtarmak için harekete geçti

Türkiye, Sudan'da çatışmaların başlamasının ardından kısa sürede vatandaşların ve Büyükelçilik personelinin tahliyesini gerçekleştirmek adına harekete geçti.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Nisan'da Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

22 Nisan günü ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sudan Dışişleri Bakanı Ali Al Sadık ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından tahliye sürecine ilişkin yapılan bilgilendirmede, temaslar sonucu 23 Nisan'da 140 kişilik iki grup halinde vatandaşların Etiyopya üzerinden tahliye sürecinin başladığı belirtildi.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya doğru hareket ettirilen vatandaşların daha sonra ise Etiyopya’dan havayoluyla ülkemize intikal ettirileceği kaydedildi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği tarafından belirlenen diğer iki toplanma alanındaki vatandaşların ise sahadaki güvenlik koşulları da dikkate alınarak mümkün olan en kısa süre içinde tahliye edileceği de ifade edildi.

Bakanlığın bilgilendirme notunda Darfur eyaletinin Nyala şehrinde bulunan Türkiye-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Türk çalışanlarına yönelik tedbirlerin değerlendirildiği ve hastanenin zor koşullar altında hizmet vermeye devam ettiği de kaydedildi.

ABD ve İngiltere gibi ülkeler vatandaşlarını Sudan'dan çıkaramadı

Söz konusu bilgilendirme notunda tahliye sürecinde Türkiye'nin başarısına da değinildi.

Bakanlığın yaptığı bilgilendirmede ABD, İngiltere ve diğer bazı ülkelerin Sudan'dan yalnızca kendi Büyükelçilik personelini çıkarabildiği ancak herhangi bir vatandaşın tahliyesini gerçekleştiremediklerine dikkat çekildi.

Hartum’daki Türk Büyükelçiliğinin faaliyetlerine kesintisiz devam ettiği belirtilen açıklamada Büyükelçiliğin tahliye edilmesinin ise sözkonusu olmadığı ifade edildi.

Diğer ülkeler Türkiye'den yardım istiyor

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, pek çok ülkenin kendi vatandaşlarının tahliyesi için Türkiye'den yardım talebinde bulunduğunu da açıkladı.


Forbes'tan dikkat çeken Bayraktar TB2 yorumu: Türk drone endüstrisi onunla yükselişe geçti

Azerbaycan Laçın Koridoru'nun başlangıcında sınır kontrol noktası kurdu