Albayrak Grubu Hat Eserleri Sergisi Tunus’ta: Sanatseverler yoğun ilgi gösterdi

Albayrak Grubu'nun geleneksel hale getirdiği Hat Eserleri Sergisi 10. yılını kutlarken, serginin bu yılki ilk yurt dışı durağı Tunus oldu. Sergide, 10 yıllık süreçte kaleme alınan hat eserlerinin seçkisi sanatseverlerle buluştu. 22 Şubat tarihinde TİKA'nın katkılarıyla gerçekleşen açılış, Tunus Devlet yetkilileriyle birlikte çok sayıda önemli ismi bir araya getirdi. Sergi, 28 Şubat tarihine kadar Tunus, Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor olacak.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Albayrak Grubu’nun Hat Eserleri Sergisi Tunus’ta sanatseverlerle buluştu.

Hat gönüllüleri ile buluşmak için Türkiye sınırlarını aşan Albayrak Grubu, 2022 ve 2023 yıllarında yurt dışı rotasıyla dünyanın dört bir yanına hat eserlerini ulaştırmıştı. Geçtiğimiz yıllarda Arnavutluk, Azerbaycan, Özbekistan ve Tanzanya’da sanatseverleri bir araya getiren serginin 2024 yılındaki ilk yurt dışı durağı ise Tunus oldu.

300 yıllık geçmişe dayanan Türk-Tunus dostluğu

Tunus’un 1574 yılında Osmanlı idaresinden 1881 yılında Fransa tarafından işgaline kadar geçen üç asırlık döneme dayanan Türk-Tunus dostluğu sadece askeri değil; aynı zamanda kültürel açıdan da önemli bir geçmişe sahip.

Geçtiğimiz yıllarda gönül coğrafyası olarak nitelendirilen pek çok ülkeye misafir olan Hat Eserleri Sergisi, bu yıl bir kez daha kültürel bir bağın gelişimine katkı sunuyor. Albayrak Grubu, 10. yılını dolduran sergisinde, geçtiğimiz yılların temalarını da barındıran 25 adetten oluşan bir seçkiyi kültürel ve tarihi bağlarımızın kuvvetli olduğu Tunus’ta sanatseverlerle buluşturdu. Hat Eserleri Sergisi, geçtiğimiz son üç yılda 8 farklı şehir, 21 ayrı mekân, yurt dışında 4 farklı ülkeye misafir olarak toplamda 3 milyondan fazla ziyaretçiye ulaşmıştı.

Sergi açılışında bir konuşma gerçekleştiren Albayrak Medya Satış Pazarlama Genel Müdürü Abdullah Hanönü, “Artık bir geleneğe dönüşmüş sergimizin 10 yıllık serüveninin en güzide eserlerini burada siz değerli sanatseverlerle buluşturuyoruz. Usta hattatlarımızın aylarca devam eden çalışmalarının neticesi olan bu eserleri Tunus’ta sergilemek bizler için bir gurur kaynağı. 300 yılı aşkın süre Osmanlı egemenliğinde kalan Tunus’ta Türk kültüründen izleri görmek ve iki medeniyet arasındaki ilişkileri dil ve kültür çerçevesinde izlemek mutluluk verici” ifadelerini kullandı.

TİKA kültürel faaliyetlerini sürdürüyor

TİKA, 1992 yılında başladığı yolculuğunu küresel kalkınma hedefleri, uluslararası ilişkilerde kültürel ve tarihi perspektifin değeri üzerinden sürdürüyor. Bu kapsamda Asrı Saadet Devri’nden günümüze kadar canlılığını sürdüren hat sanatın gelecek nesillere aktarılmasını amaçlayan serginin açılışına TİKA önemli bir katkıda bulundu.

Küresel bir kalkınma iş birliği teşkilatı olan TİKA, Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Latin Amerika’dan Afrika ve Güneydoğu Asya’ya kadar birçok bölgede bir insanın anne karnından başlayarak hayatı boyunca faydalanacağı tüm alanları kapsayacak çeşitlilikte projeler hayata geçirmektedir. TİKA, kuruluşundan bugüne kadar 170’e yakın ülkede 30 binin üzerinde proje ve faaliyet gerçekleştirdi.


Albayrak Hat Sergisi Üsküdar’da

Albayrak Grubu Hat Eserleri Sergisi 10. yılında: 'Besmele-i Şerif' temasıyla İstanbullu sanatseverlerle buluşacak

‘Hat’ yolculuğunda bir milyon ziyaretçi: Albayrak 2023 Hat Eserleri Sergisi, son durağı olan Konya ile Türkiye turnesini tamamladı