Hotspot nedir, nasıl kullanılır? Ne işe yarar?

Hotspot, belirli lokasyon içerisinde halka açık kablosuz internet yada ağ hizmetlerinin sağlandığı yerel alanlar olarak bilinmektedir. Kablosuz modem ve router gibi aracılarla internet bağlantısı sunan hotspot’un, dünya çapında milyonlarca yerde erişim noktası bulunmaktadır. Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olan interneti ücretsiz bir şekilde sunan hotspot ile ilgili her şeyi haberimizde bulabilirsiniz. Peki hotspot kullanım alanları nelerdir? Hotspot türleri nedir? İşte soruların cevapları.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Hotspot

Akıllı telefon, tablet, dizüstü gibi mobil cihazlarımızı internete kablosuz olarak bağladığımız hotspotlar en zor zamanlarda imdadımıza yetişir. Her gün milyonlarca insan, internet ihtiyaçları için halka açık Wi-Fi Hotspot noktalarına bağlanıyor. İşte hotspot'a dair her şey.

HOTSPOT KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Kamuya açık Hotspot ağları genellikle havaalanlarında, kitapçılarda, kahve dükkanlarında, mağazalarda, akaryakıt istasyonlarında, otellerde, hastanelerde, kütüphanelerde, telefonlarda, restoranlarda, kamplarda, süpermarketlerde, tren istasyonlarında ve benzeri yerlerde müşterilerin veya halkın mobil cihazlardan internete erişmeleri için sunulmaktadır.

Aynı zamanda şirketler çalışanlarının mobil cihazlarından bağlantı sağlamaları için şirket içi Hotspot ağları da kullanmaktadır. Bu ağlar yalnızca izinli erişimi olan kurum çalışanlarının kullanımına açıktır.

Müşteriler bu ağlara bağlanmak için taşınabilir cihazlarının (telefon, tablet, dizüstü bilgisayar) Wi-Fi kartları üzerinden bağlantı sağlarlar. Analistlere göre dünya çapında 200 milyondan fazla halka açık Hotspot ağı bulunmaktadır. En fazla Hotspot noktası Avrupa’da bulunurken, Kuzey Amerika ve Asya’da şeklinde sıralanmaktadır.

HOTSPOT TÜRLERİ NEDİR?

Hotspot ağları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılırlar. Genel olarak ücretsiz kullandığımız Hotspot ağları bazı lokasyonlarda ücretli olarak da kullanıma sunulmaktadır.

Ücretsiz Hotspot Ağları: Açık ve ortak bir ağ şeklinde konumlandırılırken bağlantı için hiçbir ücret ödemezsiniz. Hotspot menzili içerisindeki herkes bu ağlara bağlanarak internet erişimi sağlayabilir.

Ülkemizde 5651 sayılı log tutma kanunu sebebi ile ücretsiz olarak sunulan Hotspot ağlarında erişim sağlayan kullanıcıların tespiti ve kaydının tutulması için özel bir arayüz üzerinden kimlik bilgilerini vererek bağlantı kurmaları zorunlu tutulmaktadır.

Diğer bir yandan kapalı kablosuz kamu ağları da bu gruba girmektedir. Bu ağlar genel olarak şirketlerin iç kullanımına özel olarak yayın yapmaktadır. Erişimi kontrol etmek için bir Hotspot yönetim sistemi aracılığı veya benzeri bir yönetim sistemi ile bağlantı sağlanabilir. İzin verilen kullanıcılar ağa bağlantı sağladıktan sonra internete erişebilir. İzin verilenler dışındaki bağlantıların erişimleri kapatılır veya ağa bağlanmaları yasaklanabilir.

Ücretli Hotspot Ağları: Ticari Hotspot noktaları olarak tanımlanabilir. Bu ağlara bağlantı sağlandığı zaman, kullanıcılar bir giriş ekranına yönlendirilerek şifre veya ön ödeme şeklinde bir arayüz üzerinden erişimlerine izin verilir.

Kullandıkça öde, kupon sistemi, PayPal, iPass veya kredi kartı ödemesi gibi farklı ödeme tipleri bu arayüz üzerinden seçilebilir. Çoğu otel konaklama hizmeti alan kullanıcılarına ücretsiz olarak erişim sağlarken, bazı oteller veya havaalanları gibi yerlerde ticari Hotspot kullanılmaktadır.

DNS ayarları nasıl değiştirilir?