5 Mayıs'ta gerçekleşecek Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek

Ay tutulması gökyüzü tutkunları tarafından heyecanla bekleniyor. Bilim insanları ve astronomi ile ilgilenenlerin dikkatini çeken ay tutulmasını vatandaş tarafından da araştırılmaya başlandı. Peki, Ay tutulması ne zaman, saat kaçta? Türkiye’den izlenecek mi? İşte detaylar...

Haber Merkezi Yeni Şafak
Ay tutulması

Ay tutulması yine etkileri ile çok konuşulacak. Ay tutulması, 5 Mayıs’ta Akrep burcunun 14’üncü derecesinde bir Ay tutulması meydana gelecek. Yılın ilk Ay tutulmasının başrolünde Uranüs olacak ve Zuben Elgenubi sabit yıldızı eşlik edecek. Peki, ay tutulmasının burçlar üzerinde etkileri neler olacak? İşte, Astrolog Dinçer Güner'in Mayıs ayında gerçekleşecek ay tutulması hakkındaki açıklamaları

AY TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK, NE KADAR SÜRECEK?

5 Mayıs Cuma 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Ay Tutulması, saat 18.14'te başlayacak 22.32'de bitecek. Saat 20.34'te 14 derece Akrep burcunda yaşanacak olan yarı gölgeli ay tutulması ile Ay'ın tamamı değil, sadece bir kısmı gölgede kalacak.

AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

5 Mayıs Cuma günü yaşanacak olan Ay Tutulması, Türkiye'den kısmi olarak gözlemlenebilecek. O gün gerçekleşebilecek meteorolojik olaylar da tutulmanın gözlemlenebilmesinde önemli etkiye sahiptir.

AY TUTULMASI NASIL OLUR?

Ay, dünyanın etrafında turlarken bazı zamanlar dünyanın gölgesinde kalabilmektedir. Ayın gölgede kaldığı zamanlarda ay güneşten gelmekte olan ışınları alamaz ve dünyanın gölgesi de ayın üzerinde düşer. Bu durumda ay karanlıkta kalır ve böylece ay tutulması gerçekleşmiş olur. Ay tutulması olayında ayın karanlıkta kalmasına rağmen ay tamamen görünmez olmaz. Böyle durumlarda ayın üzerinde kırmızı renge yakın bir tonda dünyanın gölgesi oluşur.

Ayın çeşitli evreleri bulunur ve bu her evrenin bir ismi vardır. Ay tutulması olayı yaşandığı zaman ay dolunay görünümünde bulunur. Ay tutulmasında tutulma olayı yaklaşık olarak 1 saat civarı sürer. Günümüze kadar gerçekleşmiş olan ay tutulması olayında en küçük zaman sınırı ise 40 dakika olarak belirlenmiştir.

Ayın gölgede kalmış olduğu ay tutulması olayında dünya, güneş ve ay çizgisinin farklı kombinasyonlar yaşanabilmektedir. Bu farklı kombinasyonlar çerçevesinde ay tutulması bazı durumlarda kısmi ay tutulması biçiminde de gerçekleşebilir. Kısmi ay tutulması olayında dünyanın gölgesi tam olarak ayın üzerine düşmez. Gölge ayın üzerine kısmen düşer.


Uzay yolcularının eğitim süreci başladı